«Πόλεμος νεύρων» στη Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα ότι ξεκίνησε χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, τη οποία περίπου δύο ώρες αργότερα διέψευσε. Η Χαμάς εκτόξευσε 100 ρουκέτες εναντίον της Ασκελόν.

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που βρίσκεται ένα βήμα πριν τον γενικευμένο πόλεμο, καθώς Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς και την εκτόξευση ρουκετών. Ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι δραματικός, αφού οι ανθρώπινες απώλειες ξεπέρασα τις 100.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το ισραηλινό επιτελείο διένειμε στα μέσα ενημέρωσης ανακοινωθέν στο οποίο τόνιζε πως χερσαίες δυνάμεις επιχειρούσαν «μέσα» στη Γάζα, κάτι που επιβεβαίωσε εκπρόσωπός του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Όμως, δύο ώρες και κάτι αργότερα, ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τη «διευκρίνιση» ότι δεν έχουν εισέλθει στρατιώτες του στη Λωρίδα της Γάζας. Όταν ζητήθηκε από τον εκπρόσωπό του να δώσει κάποια εξήγηση, αυτός ανέφερε πως υπήρξε «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας».

Πάντως, ο ισραηλινός στρατός δεν διαψευδεί οτι έχει αναπτύξει άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, από όπου είχε αποσύρει τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005.

«Είμαστε έτοιμοι και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια», είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διευκρινίζοντας ότι η χερσαία εισβολή είναι «ένα από τα σενάρια» αυτά.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έδωσε το πράσινο φως για να κληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, χιλιάδες έφεδροι. Ήδη στάλθηκαν φύλλα πορείας σε 9.000 χθες Πέμπτη. Την Τρίτη είχαν κληθεί 5.000.

«Οποιαδήποτε χερσαία εισβολή σε οποιαδήποτε περιοχή της Λωρίδας της Γάζας θα δώσει ευκαιρία να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και των αιχμαλώτων στις τάξεις του εχθρού», προειδοποίησε από την πλευρά του ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, που συνεχίζει τη νύχτα να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του νότιου Ισραήλ, με το οποίο γειτονεύει ο παραθαλάσσιος παλαιστινιακός θύλακας.

Νέα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στη Γάζα

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ άνοιξαν πυρ με βαριά πυροβόλα και εξαπέλυσαν νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω εκτοξεύσεων ρουκετών από μαχητές της Χαμάς εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, τομέων στο νότιο και στο κεντρικό τμήμα της.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι η εν εξελίξει επιχείρηση εναντίον της Χαμάς «θα πάρει περισσότερο χρόνο». Ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν μοιάζουν να έχουν καμία πρόθεση να συμφωνήσουν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός προς το παρόν, ωσότου όπως έχουν ξεκαθαρίσει να θεωρήσουν πως μειώθηκαν επαρκώς οι στρατιωτικές «δυνατότητες» του ισλαμιστικού κινήματος.

Η Χαμάς εκτόξευσε 100 ρουκέτες εναντίον της Ασκελόν

Οι Ταξιαρχίες Εζ αντ Ντιν αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν ότι εκτοξεύθηκαν άλλες 100 ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής πόλης Ασκελόν, μετέδωσε ο παλαιστινιακός ραδιοφωνικός σταθμός Ντούνια αλ Ουάταν.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, οι ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σε αντίποινα για «τον θάνατο αμάχων και μαχητών του κινήματος και την καταστροφή υποδομών στη Λωρίδα (της Γάζας)» σε ισραηλινές επιθέσεις.

Νωρίτερα σήμερα, οι Ταξιαρχίες Εζ αντ Ντιν αλ Κάσαμ είχαν ανακοινώσει την εκτόξευση 50 ρουκετών εναντίον της Ασκελόν και της Ασντότ. Παράλληλα, οι Ταξιαρχίες Αλ Κουντς, ο ένοπλος βραχίονας του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν επίσης ρουκέτες εναντίον των πόλεων Μπερσέβα, Ασκελόν και Σντερότ.

Από την πλευρά τους οι Ταξιαρχίες Νάσερ Σάλαχ αντ Ντιν, ο στρατιωτικός βραχίονας των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, ανακοίνωσαν πως εκτόξευσαν δύο ρουκέτες εναντίον της Νετιβότ, πόλης στο νότιο Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, όπως ενημέρωσε ο ισραηλινός στρατός μέσω Twitter, εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα τουλάχιστον 1.750 ρουκέτες, διευκρινίζοντας ότι στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν επτά Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν άλλοι 523.

«Σε αντίδραση (σ.σ. στις επιθέσεις)», οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «έπληξαν πάνω από 650 θέσεις των τρομοκρατών στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εκτόξευσης ρουκετών και δέκα υπόγειων στοών που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις», ενώ «σκότωσαν πάνω από 100 μαχητές της Χαμάς και του (Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ», πρόσθεσε.

Πάνω από 100 νεκροί στη Γάζα

Στον εφιάλτη του πολέμου έχει βυθιστεί η Ιερουσαλήμ, με την εκτόξευση ρουκετών να συνεχίζεται και από τις δύο μεριές, το Ισραήλ να δέχεται νέα χτυπήματα και τους νεκρούς στη Γάζα να ξεπερνούν τους 100.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, αναμεσά τους και 27 παιδιά και άλλοι 620 και πλέον έχουν τραυματιστεί. Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, οι ρουκέτες των παλαιστινίων μαχητών έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έξι Ισραηλινούς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτρέπει τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην περιοχή

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε την Πέμπτη τους υπηκόους των ΗΠΑ να «αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ισραήλ», εξαιτίας της ανάφλεξης της βίας αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Το επίπεδο της προειδοποίησης στους ταξιδιώτες, το οποίο είχε μειωθεί τις αμέσως προηγούμενες εβδομάδες χάρη στη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης, ειδικότερα την πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της COVID-19 στο εβραϊκό κράτος, επανήλθε στην τρίτη βαθμίδα της τετράβαθμης κλίμακας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αποφύγετε να πάτε στο Ισραήλ λόγω της ένοπλης σύρραξης και των ταραχών», αναφέρεται στη νεότερη ταξιδιωτική οδηγία.

Η αμερικανική διπλωματία αναφέρεται ακόμη πιο κατηγορηματικά προειδοποιώντας τους Αμερικανούς να μην πάνε στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας »της τρομοκρατίας, των ταραχών και της ένοπλης σύρραξης», ούτε στη Δυτική Όχθη λόγω των υγειονομικών μέτρων. Στην περίπτωση των Παλαιστινιακών Εδαφών, η προειδοποίηση βρίσκεται στην τέταρτη, την υψηλότερη βαθμίδα της κλίμακας.

Πηγή:newpost.gr