Γάζα: Κατέρρευσε το κτίριο του Associated Press και του Al Jazeera

Κτίριο 12 ορόφων στη Γάζα, όπου στεγάζονται τα γραφεία του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, με έδρα τις ΗΠΑ και του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, με έδρα το Κατάρ, κατέρρευσε σήμερα, αφότου επλήγη από ισραηλινούς πυραύλους, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είχε ειδοποιηθεί από πριν σχετικά με έναν επικείμενο ισραηλινό βομβαρδισμό, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Ρόιτερς και το κτίριο είχε εκκενωθεί.

Στο κτίριο στεγάζονταν επίσης διαμερίσματα και άλλα γραφεία.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν το περιστατικό.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά από μια άλλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε ένα πυκνοκατοικημένο στρατόπεδο προσφύγων στην Πόλη της Γάζας που σκότωσε τουλάχιστον 10 μέλη μιας οικογένειας Παλαιστινίων, κυρίως παιδιά.

Η τελευταία έκρηξη βίας ξεκίνησε στην Ιερουσαλήμ και εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την περιοχή, με εβραϊκές και αραβικές συγκρούσεις και ταραχές στο Ισραήλ. Υπήρξαν επίσης εκτεταμένες παλαιστινιακές διαδηλώσεις την Παρασκευή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν 11 άτομα.

Η αυξανόμενη βία έχει προκαλέσει φόβους για μια νέα παλαιστινιακή «Ιντιφάντα» ή εξέγερση, ενώ είναι γνωστό ότι δεν έχουν υπάρξει ειρηνευτικές συνομιλίες εδώ και χρόνια. Οι Παλαιστίνιοι το Σάββατο, γιόρταζαν την Ημέρα της Νάκμπα, προς τιμήν των 700.000 περίπου ανθρώπων που εκδιώχθηκαν ή εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο σημερινό Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948.

Ο αμερικανός διπλωμάτης Χάντι Αμρ έφτασε στην περιοχή την Παρασκευή στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ουάσινγκτον για αποσυμφόρηση της σύγκρουσης και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να συναντηθεί την Κυριακή. Ωστόσο, το Ισραήλ απέρριψε μια αιγυπτιακή πρόταση για εκεχειρία ενός έτους, την οποία είχαν αποδεχθεί οι κυβερνήτες της Χαμάς, δήλωσε ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος την Παρασκευή υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις διαπραγματεύσεις.

Από τη νύχτα της Δευτέρας, η Χαμάς έχει ρίξει εκατοντάδες ρουκέτες στο Ισραήλ, το οποίο έχει χτυπήσει τη Λωρίδα της Γάζας με επιθέσεις. Στη Γάζα, τουλάχιστον 139 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 39 παιδιών και 22 γυναικών. στο Ισραήλ, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου ενός άνδρα που σκοτώθηκε από έναν πύραυλο που έπληξε στο Ραμάτ Γκαν, ένα προάστιο του Τελ Αβίβ.

Το Al-Jazeera, το δίκτυο ειδήσεων που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Κατάρ, μετέδιδε τις αεροπορικές επιθέσεις ζωντανά όταν το κτίριο κατέρρευσε.

«Αυτό το κανάλι δεν θα σιωπάσει. Το Al-Jazeera δεν θα σιωπάσει», λέει μια παρουσιάστρια στον αέρα με συγκίνηση. «Μπορούμε να σας το εγγυηθούμε αυτό τώρα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα το Σάββατο, μια αεροπορική επίθεση έπληξε ένα τριώροφο σπίτι στο στρατόπεδο προσφύγων της Γάζας, σκοτώνοντας οκτώ παιδιά και δύο γυναίκες από μια οικογένεια.

Ο Μωάμεθ Χαντίντι είπε στους δημοσιογράφους ότι η σύζυγός του και τα πέντε παιδιά του είχαν πάει για να γιορτάσουν τις διακοπές του Eid al-Fitr με συγγενείς. Αυτή και τρία από τα παιδιά, ηλικίας 6 έως 14 ετών, σκοτώθηκαν, ενώ ένα 11χρονο λείπει. Μόνο ο γιος του 5 μηνών Ομάρ είναι γνωστό ότι επέζησε.

«Δεν υπήρχε προειδοποίηση», είπε ο Τζαμάλ Αλ Νατζί, ένας γείτονας που ζούσε στο ίδιο κτίριο, απευθυνόμενος στο Ισραήλ. «Γιατί μας βομβαρδίζετε; Πηγαίνετε και αντιμετωπίστε έτσι τους δυνατούς ανθρώπους!»

Η Χαμάς λέει ότι έκανε επίθεση σε μια αποθήκη πυραύλων στο νότιο Ισραήλ ως απάντηση στην αεροπορική επίθεση.

Ένα εξαγριωμένο ισραηλινό μπαράζ νωρίς την Παρασκευή σκότωσε μια οικογένεια έξι ατόμων στο σπίτι τους και έστειλε χιλιάδες ανθρώπους στα καταφύγια που διοικούνται από τον ΟΗΕ. Ο στρατός είπε ότι η επιχείρηση περιελάμβανε 160 πολεμικά αεροπλάνα που ρίχνουν περίπου 80 τόνους εκρηκτικών για 40 λεπτά, τα οποία πέτυχαν να καταστρέψουν ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων που χρησιμοποίησε η Χαμάς.

Ο υπολοχαγός Τζόναθαν Κονρίκους, στρατιωτικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι ο στρατός στοχεύει να ελαχιστοποιήσει τις παράπλευρες απώλειες χτυπώντας στρατιωτικούς στόχους. Όμως, τα μέτρα που λαμβάνει σε άλλες επιθέσεις, όπως προειδοποιήσεις για να φύγουν οι πολίτες, δεν ήταν «εφικτά αυτή τη φορά».

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στρατός πιστεύει ότι δεκάδες μαχητές έχουν σκοτωθεί μέσα στις σήραγγες. Οι μαχητικές ομάδες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ επιβεβαίωσαν 20 θανάτους στις τάξεις τους, αλλά ο στρατός είπε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος.

Οι υποδομές της Γάζας, που έχουν καταστραφεί ήδη σε μεγάλο βαθμό, βρίσκονται σε μεγαλύτερη διάλυση, επιδεινώνοντας τη δυστυχία των κατοίκων. Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας της επικράτειας κινδυνεύει να εξαντλήσει τα καύσιμά του τις επόμενες ημέρες.

Οι Η.Π.Α. δήλωσαν ότι οι Γκάζαν υφίστανται ήδη καθημερινές διακοπές ρεύματος 8-12 ωρών και τουλάχιστον 230.000 έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό βρύσης. Η φτωχή και πυκνοκατοικημένη περιοχή φιλοξενεί 2 εκατομμύρια Παλαιστινίους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι απόγονοι προσφύγων από το σημερινό Ισραήλ.

Η σύγκρουση αντηχεί ευρέως. Πόλεις του Ισραήλ με μικτούς αραβικούς και εβραϊκούς πληθυσμούς έχουν δει νυχτερινή βία, με όχλους από κάθε κοινότητα να πολεμούν στους δρόμους και να καταστρέφουν την περιουσία ο ενός του άλλου.

Στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, τα στρατεύματα άνοιξαν πυρ όταν μια ομάδα Λιβανέζων και Παλαιστινίων διαδηλωτών από την άλλη πλευρά έκοψε το συνοριακό φράχτη και τον διέσχισε για λίγο. Ένας Λιβανέζος σκοτώθηκε. Τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ από τη γειτονική Συρία χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές.

Οι εντάσεις άρχισαν στην ανατολική Ιερουσαλήμ νωρίτερα αυτό το μήνα, με Παλαιστίνιες διαμαρτυρίες ενάντια στις εξώσεις του Σέιχ Τζαρά και τα ισραηλινά αστυνομικά μέτρα στο Τζαμί Al-Aqsa, ένα συχνό «σημείο πυρός» που βρίσκεται σε ένα βουνό στην Παλιά Πόλη.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ορκίστηκε ότι η Χαμάς «θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα» για τις επιθέσεις της με ρουκέτες, καθώς το Ισραήλ μαζεύει στρατεύματα στα σύνορα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στο Ισραήλ λέγοντας ότι ελπίζει να θέσει υπό έλεγχο τη βία.

Η Χαμάς έχει εκτοξεύσει 2.000 πυραύλους προς το Ισραήλ από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Οι περισσότεροι έχουν αναχαιτιστεί από αντιπυραυλικές άμυνες, αλλά έχουν σταματήσει τη ζωή στις πόλεις του νότιου Ισραήλ, έχουν προκαλέσει διακοπές στις μεταφορές στα αεροδρόμια και έχουν πυροδοτήσει σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ.

Πηγή:huffingtonpost.gr