Η νέα γενιά της Κρήτης στην Αυστραλία

Συγκίνηση επικράτησε στην τελετή που έγινε στην Αδελαϊδα για να  τιμηθεί η 80η επέτειος της Μάχης της Κρήτης.

Με τον σεβασμό που τους αρμόζει οι ομογενείς τίμησαν τους ANZAC που πολέμησαν  στην μεγαλόνησο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της νέας γενιάς.

Η εκδήλωση, στο πλαίσιο των  επίσημων εορτασμών της 80ης επετείου της Μάχης της Κρήτης,  οργανώθηκε από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας  στην Αδελαϊδα Γιώργο Ψιάχα.

 

Εκπρόσωποι της ομογένειας που κατέθεσαν στεφάνια

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο  Επίσκοπος Σινώπης Σιλουάν βοηθούμενος από τον Ιερό Κλήρο  ενώ παρευρέθηκαν ομογενείς πολιτικοί, εκπρόσωποι πολλών οργανώσεων και αρκετοί ομογενείς στην πλειοψηφία τους Κρήτες. Χρέη τελετάρχη τέλεσε  ο Πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Νοτίου Αυστραλίας Παντελής Φρυδάκης.

Κατάθεση στεφάνου από το Γενικό Πρόξενο κ. Ψιάχα

 

Στο μήνυμά του για την ιστορική επέτειο ο Γενικός Πρόξενος κ.  Ψιάχας αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Τιμούμε, σήμερα, την επέτειο της Μάχης της Κρήτης, με βαθύ σεβασμό σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους στον βωμό της ελευθερίας και την μάχη κατά του ναζισμού. Εδώ στη Νότια Αυστραλία, τιμούμε ιδιαίτερα τους πεσόντες στρατιώτες ANZAC που πολέμησαν στα πάτρια εδάφη μας για να απωθήσουν τη γερμανική εισβολή.

Οι θηριωδίες του πολέμου στη συγκεκριμένη μάχη διήρκησαν από τις 20 Μαΐου μέχρι και την 1η Ιουνίου 1941. Δυστυχώς, η Μάχη εκείνη χάθηκε, αν και οι σύμμαχοι κέρδισαν, τελικά, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συμμετοχή των Αυστραλών στρατιωτών στη Μάχη της Κρήτης είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίσουν την όμορφη Ελλάδα και να έλθουν σε ώσμωση με τον φιλόξενο ελληνικό λαό, συντελώντας έτσι στην εμπέδωση της φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας.

Οι δεσμοί φιλίας που σφυρηλατήθηκαν εν μέσω του πολέμου έχουν χαραχθεί στις καρδιές μας μέχρι και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί ερευνητές εκατέρωθεν φωτίζουν κάθε τόσο νέες πτυχές της Μάχης της Κρήτης»,

Ο Τομ Κουτσαντώνης

Ο Στηβ Γεωργανάς

Πηγή: Neoskosmos.com