Οι Απόδημοι θέλουν το ΣΑΕ και την ψήφο στην εκλογική τους Περιφέρεια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σημαντικό προβάδισμα έχει το <ΝΑΙ> στην ερώτηση «Συμφωνείτε να επανιδρυθεί το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού;» που έχουμε θέσει στο Κουϊζ αυτής της περιόδου στην  panhellenicpost.com.

Ειδικότερα, παρά τα κατά καιρούς λεγόμενα (και γραφόμενα) από ομογενειακούς, αλλά και ελλαδικούς, παράγοντες, ποσοστό  74% τάσσεται υπέρ της επανίδρυσης του ΣΑΕ ενώ ποσοστό 20% απαντά «ΌΧΙ».  Δεν ξέρω, δεν απαντώ, απαντά το 6%.

Βέβαια τα ποσοστά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ είναι εντελώς ενδεικτικά καθώς ο αριθμός των απαντήσεων δεν είναι σε καμία περίπτωση αντιπροσωπευτικός της πλειοψηφίας των Αποδήμων και ομογενών, δείχνει, όμως, την τάση που επικρατεί στον Απόδημο Ελληνισμό.

Αν και η επανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού προβλέπεται στον νέο Κανονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, που πρόσφατα εγκρίθηκε από τη Βουλή, και με τον οποίο η «Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού» υποβαθμίστηκε σε Διεύθυνση της «Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας», εντούτοις καμία κίνηση δεν διαφαίνεται από την Κυβέρνηση επί του παρόντος προς την κατεύθυνση επανίδρυσης του ΣΑΕ.

Καθώς μάλιστα, πρόσφατα απορρίφθηκε από την Βουλή, με ευθύνη της αντιπολίτευσης,  η απάλειψη των προϋποθέσεων του Νόμου 4648/2019 για την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων από τον τόπο διαμονής τους, εξέλιξη που δυσαρέστησε την Ομογένεια, η επανασύσταση του ΣΑΕ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την δημιουργία μιας ανεξάρτητης διοικητικής δομής (αφού θα είναι τη φορά αυτή αυτοχρηματοδοτούμενη) που δυνητικά θα μπορούσε να εκφράσει τις θέσεις και τις απόψεις του Απόδημου Ελληνισμού ο οποίος ούτε Περιφέρειες εκλογικές χρειάζεται ούτε και ομογενείς βουλευτές.

Άλλωστε, εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού είναι, για τους κατέχοντες το θέμα, «όνειρο θερινής νυκτός» ενώ βουλευτές εκλεγμένοι από την ομογένεια στις «εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού» εκτός του «πολυδάπανου» και του «χρονοβόρου» της προεκλογικής εκστρατείας -που στην πράξη καθιστούν ΑΔΥΝΑΤΗ την κάθοδο απλών Αποδήμων για να διεκδικήσουν τις Έδρες-  είναι και πρακτικά αδύνατον πλην ελαχίστων πλουσίων ομογενών ή διορισμένων από τα πολιτικά κόμματα, και οι οποίοι, εάν ήθελε ποτέ ιδρυθούν «Εκλογικές Περιφέρειες Εξωτερικού», θα τις κατείχαν μονίμως!!!

Αυτά, αλήθεια, ευαγγελίζονται οι «προοδευτικές» δυνάμεις που επιμένουν σε Εκλογικές Περιφέρειες εξωτερικού; Και τι νομίζουν, Πορτογαλία είμαστε ή Ιταλία;  Ας αναρωτηθούν -εάν δεν θέλουν να ψάξουν- πόσοι π.χ. Πορτογάλοι τρίτης ή τέταρτης γενιάς διατηρούν ζωηρή καθαρή «εθνική συνείδηση» στις χώρες εγκατάστασης;

Οι ίδιες δυνάμεις εξαπέλυσαν εσχάτως και «εκστρατεία» ενημέρωσης με τίτλο «Προοδευτικοί Απόδημοι» προκειμένου να παρακινήσουν «προοδευτικούς» πολίτες να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, που βρίσκονται στα Προξενικά Γραφεία και όπου η απροθυμία των Αποδήμων να προσέλθουν είναι πασιφανής.

Και εάν είδαμε οργάνωση με το όνομα «Προοδευτικοί Απόδημοι»  με κόκκινα, μώβ και πράσινα περιστέρια να καλούν σε μαζική εγγραφή, σε λίγο είναι βέβαιο ότι θα δούμε και «Εθνικές οργανώσεις» με μπλε περιστέρια και η υπόθεση διχασμού της ομογένειας  κυριολεκτικά «για μια χούφτα ψήφους» καλά θα κρατεί… Γι αυτό η ψήφος στις εκλογικές περιφέρειες όπου ο κάθε ψηφοφόρος είναι εγγεγραμμένος, είναι η προτιμητέα λύση. Ακριβώς όπως οι Ετεροδημότες. Ψήφο σαν να πάρουν οι Απόδημοι την ημέρα των εκλογών το αεροπλάνο ή το πλοίο ή το τρένο ή το λεωφορείο και να φθάσουν στην Ελλάδα…  Ψήφο στις εκλογικές τους Περιφέρειες,  όπως, άλλωστε και το Σύνταγμα προβλέπει. Ούτε Περιφέρειες εξωτερικού, ούτε Ομογενείς βουλευτές.

Ψήφο επιστολική.

Όλα τα άλλα είναι πολιτικά τεχνάσματα εκ του πονηρού.