Η Ελληνίδα καλύτερη δασκάλα πάει Αυστραλία!

Φωτογραφία: Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι αυτός του συμβούλου, του μέντορα, του διαμεσολαβητή της γνώσης, του συντονιστή της ομάδας. Φώτο: Supplied

 

Μελβούρνη.- Η Ελληνίδα εκπαιδευτικός, Ράνια Λάμπου, έχει γυρίσει τον κόσμο, σχεδιάζοντας και διδάσκοντας προγράμματα STEM σε σχολεία εντός και εκτός Ελλάδας, στην Αφρική και την Ασία, ενώ μιλάει σε διαδικτυακά συνέδρια μαζί με άλλους κορυφαίους εκπαιδευτικούς, για τη μεθοδολογία και τις εκπαιδευτικές στρατηγικές που καθορίζουν τις ιδανικές συνθήκες μάθησης στις τάξεις του Δημοτικού.

H χαρισματική Ελληνίδα δασκάλα, δέχεται συνεχώς βραβεία για το έργο της σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Εβδομήντα είναι οι διακρίσεις που έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα, με κορυφαία  διάκριση τον τίτλο της Καλύτερης Δασκάλας στον Κόσμο το 2020, κατά το πιο δύσκολο έτος των εκπαιδευτικών όλου του κόσμου, αυτό της πανδημίας.

Άλλωστε, πέρα από τη δράση της στην τάξη, η Ράνια Λάμπου δεν έχει σταματήσει να μαθαίνει και να εξελίσσεται στον τομέα της.

Με μεταπτυχιακό στην διδασκαλία της γλώσσας που βασίζεται στις νευροεπιστήμες, ερευνά τον χώρο της γνωστικής ψυχολογίας και της νευροεκπαίδευσης, αρχές που στη συνέχεια εφαρμόζει όταν σχεδιάζει ή διδάσκει προγράμματα STEM στους μαθητές της.

Απ’ όλες τις διεθνείς και εθνικές διακρίσεις που έχει αποσπάσει η Ράνια Λάμπου, ξεχωρίζει ο τίτλος της Καλύτερης Δασκάλας στον Κόσμο το 2020, από τον Διεθνή Οργανισμό AKS Education Awards. Φώτο: Supplied

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Για πρώτη φορά, λοιπόν, η Ράνια Λάμπου, ταξιδεύει διαδικτυακά στην Αυστραλία και, συγκεκριμένα, στο Σίδνεϊ, στις 19 Ιουνίου, για να μιλήσει σε Συνάντηση Κορυφής για το μέλλον της εκπαίδευσης και, συγκεκριμένα, για τις «Κοινωνικές Αξίες και τον Εθελοντισμό στην Εκπαίδευση».

Θεωρεί ότι ο εθελοντισμός, ως μια από τις υψηλότερες εκφράσεις αλτρουισμού και ευαισθησίας απέναντι σε κοινωνικά προβλήματα και ανάγκες, θα πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία με πρακτικό τρόπο ώστε οι μαθητές να ανακαλύψουν και να βιώσουν τη χαρά της προσφοράς.

Η Ράνια Λάμπου, που είναι και πρέσβειρα Ειρήνης, είναι, μεταξύ άλλων, διακεκριμένων στελεχών της παγκόσμιας εκπαιδευτικής κοινότητας που θα λάβουν μέρος στη Συνάντηση Κορυφής που διοργανώνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης Αυστραλίας και η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για την Ειρήνη Ωκεανίας (International Association of Academicians for Peace IAAP Oceania)

Η Ράνια Λάμπου αποτελεί πρότυπο σε πολλές χώρες του κόσμου. Στο εξώφυλλο του περιοδικού Passion Vista, μπαίνει στη λίστα των Global Icons 2020. Φώτο: Supplied

ΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

«Κάνε ό,τι μπορείς, με ό,τι έχεις, όπου κι αν βρίσκεσαι” είχε πει κάποτε ο Αμερικανός πρόεδρος, Θεόδωρος Ρούζβελτ.

Η Ράνια Λάμπου εξηγεί, σε συνέντευξη που έδωσε στον «Νέο Κόσμο», ότι αυτή η φράση ερμηνεύει με ιδανικό τρόπο την κατάσταση στην οποία βρέθηκε ξαφνικά ο εκπαιδευτικός με το ξέσπασμα της πανδημίας, και την ευρηματικότητα που θα πρέπει να διαθέτει ώστε να διδάσκει πλέον και μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, τους μαθητές του.

«Πρέπει να χρησιμοποιείς ό,τι διαθέτεις τη στιγμή της κρίσης. Όταν δεν έχεις τα μέσα, μπορείς να πετύχεις με το μυαλό, την καρδιά, την ψυχή, τη στρατηγική και με την υπεύθυνη ηγεσία», συνεχίζει η Ράνια Λάμπου, η οποία επεκτάθηκε σε μεθόδους και στρατηγικές διδασκαλίας με βάση την νευροεκπαίδευση και τη λειτουργία του εγκεφάλου, σε άρθρο της που έγινε πρωτοσέλιδο του διεθνούς ανεξάρτητου περιοδικού για την εκπαίδευση, K12 Digest, στους πρώτους μήνες της πανδημίας.

«Ζούμε το μεγαλύτερο πείραμα μάθησης από το σπίτι» έγραψε συγκεκριμένα, καθοδηγώντας τους εκπαιδευτικούς στα πρώτα τους βήματα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες διδασκαλίας.

«Την ίδια ώρα, πρόκειται επίσης και για ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό πείραμα που μας αποκαλύπτει πόσο έχουμε ανάγκη την ανθρώπινη επαφή».

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διδάξεις την επιστήμη, εκτός αν το κάνεις με δημιουργικό τρόπο», εξηγεί η Ράνια Λάμπου στον «Νέο Κόσμο». Φώτο: Supplied

Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ

Όσο για τις ριζικές αλλαγές που έφερε η πανδημία σε όλους τους τομείς της ζωής μας, η κα Λάμπου αναφέρεται σε αυτό που έλεγε ο Αϊνστάιν, ότι η κρίση είναι ευλογία γιατί φέρνει πρόοδο, την ευκαιρία για καινοτομίες, και βαθιές αλλαγές.

«Έγινε μία έκρηξη διαδικτυακών συνεδρίων και η εκπαιδευτική κοινότητα έχει έρθει τόσο κοντά».

Τονίζει, επίσης, πόσο σημαντικό είναι το να γίνονται συναντήσεις και συνεργασίες μεταξύ επιστημόνων από διάφορες χώρες αλλά και από διαφορετικούς κλάδους της επιστήμης.

«Η διεπιστημονική έρευνα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από μία έρευνα που περιορίζεται σ’ ένα στενό πλαίσιο ειδίκευσης […] Τα προβλήματα είναι πολύπλοκα και χρειάζονται γνώσεις από διαφορετικούς τομείς, και στο μέλλον αναμένεται ότι τα προβλήματα θα γίνουν ακόμα πιο πολύπλοκα».

“Το ωραίο που συνέβη με αφορμή την πανδημία, είναι ότι βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο παγκοσμίως, κάτι που δεν συνέβαινε πριν μπει ο κορονοϊός στη ζωή μας”.

Όσο για την τηλεκπαίδευση, η κα Λάμπου πιστεύει ότι ήρθε για να μείνει στη ζωή μας, έστω ως μέρος του σχολικού προγράμματος που θα συνδυάζεται με τη φυσική παρουσία στην τάξη.

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι αυτός του συμβούλου, του μέντορα, του διαμεσολαβητή της γνώσης, του συντονιστή της ομάδας. Φώτο: Supplied

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ STEM ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η Ράνια Λάμπου, ήταν από τους πρώτους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα που εισήγαγαν την αστρονομία στην εκπαίδευση STEM (Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά).

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διδάξεις την επιστήμη, εκτός αν το κάνεις με δημιουργικό τρόπο» εξηγεί στον «Νέο Κόσμο».

Όταν ξεκίνησε να διδάσκει στα μικρά παιδιά αστροφυσική, θυμάται ότι αρχικά οι γονείς αντέδρασαν καθώς θεωρούσαν τα θέματα αυτά πολύπλοκα για την ηλικία των παιδιών τους.

«Όταν όμως είδαν τις κατασκευές που έφτιαξαν, και ότι τα παιδιά τους άρχισαν να κάνουν όνειρα για ένα μέλλον στον χώρο της αστροφυσικής, ενθουσιάστηκαν», μας λέει.

«Ο στόχος δεν είναι να μάθουν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία την κβαντική φυσική. Ο στόχος είναι να αγαπήσουν την επιστήμη».

«Όπως συμβαίνει και με τις γλώσσες, δηλαδή όσο πιο μικρός τις μαθαίνεις τόσο πιο εύκολα τις απορροφάς, το ίδιο ισχύει και με τις επιστήμες».

Σύμφωνα με έρευνες, μας εξηγεί, το παιδί όταν φτάσει στο γυμνάσιο έχει ήδη κατασταλάξει αν θα ενδιαφερθεί για την επιστήμη ή όχι. Άρα οι δάσκαλοι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι υπεύθυνοι να φυτέψουν τον σπόρο που θα κινήσει το ενδιαφέρον των παιδιών για αυτά τα θέματα.

«Δυστυχώς η επιστήμη διδάσκεται με πολύ βαρετό τρόπο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» και δεν χρειάζεται να είναι έτσι. «Αρκεί να κοιτάξουμε γύρω μας για να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν φυσικά φαινόμενα παντού γύρω μας, αρκεί να παρατηρήσουμε την καθημερινότητά μας».

Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

Πιστεύει ότι είναι ανάγκη να ξεφύγουμε από τη μονόδρομη εκπαίδευση, την παθητική μάθηση.

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι αυτός του συμβούλου, του μέντορα, του διαμεσολαβητή της γνώσης, του συντονιστή της ομάδας.

Άλλωστε, προσθέτει, και ο δάσκαλος μαθαίνει από τους μαθητές του, καθώς η διδασκαλία είναι αμφίδρομη.

Έχει συγκινηθεί ιδιαίτερα με τη δυνατότητα να ενθουσιάσει μαθητές στην Αφρική μέσα από το πρόγραμμα του STEM.

«Δεν έχουν καν τα βασικά υλικά για ένα μάθημα, καμιά φορά ούτε κιμωλία, ούτε στυλό στην τάξη, και πρέπει να κάνεις το πρόγραμμα με ό,τι διαθέτουν. Ξύλα, νερό, ένα μάθημα δηλαδή που υπάγεται στο STEM unplugged».

“Όταν ξεκίνησα αυτά τα πρότζεκτ στην Ελλάδα και είδα πόσο βοηθήθηκαν παιδιά από χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο, καθώς και παιδιά στις προσφυγικές δομές και στα ειδικά σχολεία, αποφάσισα να το επεκτείνω το πρόγραμμα και στις αναπτυσσόμενες χώρες”.

Το πάθος της για τη διδασκαλία την έχει οδηγήσει και σε εθελοντικές δραστηριότητες, εργαζόμενη ως εθελόντρια σε ογκολογικό νοσοκομείο, στις προσφυγικές δομές, και σε ειδικά σχολεία για παιδιά με αναπηρία.

«Ο εθελοντισμός πηγάζει από την αγάπη, διαμορφώνει ψυχές», μας λέει και τονίζει πόσο σημαντικό είναι να αποτελέσει μέρος της παιδείας που λαμβάνουν τα παιδιά από το δημοτικό σχολείο.

Παράλληλα από τη θέση της στο Υπουργείο Παιδείας, στη Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Καινοτομίας, γράφει STE(A)M εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία τα οποία συνδυάζουν το τρίπτυχο: περιβαλλοντική εκπαίδευση, STEM και τέχνη, και αναμένεται να ξεκινήσουν από το επόμενο σχολικό έτος.

Πέρα από όλα τα άλλα που κάνει, η Ράνια Λάμπου, κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, για την αστρονομία, “Πλανητικές Συνεντεύξεις”, που απευθύνεται σε παιδιά και σχεδιάζει να γράψει περισσότερα παιδικά βιβλία για τις επιστήμες.

Το πρώτο βιλβίο της Ράνιας Λάμπου για παιδιά “Πλανητικές Συνεντεύξεις” κυκλοφορεί στα ελληνικά και στα αγγλικά. Φώτο: Supplied

Πώς τα προλαβαίνετε όλα αυτά που κάνετε; Τη ρωτάμε.

«Αν σου αρέσει κάτι και το αγαπάς πάρα πολύ, νομίζω ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα. Μου αρέσει η σκληρή δουλειά και προπάντων αγαπώ την εκπαίδευση, ενώ η αγάπη μου για τα παιδιά είναι ακόμα μεγαλύτερη».

*Μπορείτε να την παρακολουθήσετε την ομιλία της Ράνιας Λάμπου, στο Σίδνεϊ, διαδικτυακά στη συνάντηση κορυφής με θέμα “Educating with Values” που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου, 3-5μμ. Η σύνδεση στο Zoom είναι η εξής: https://zoom.us/j/91539241559#success