Δραματικές κυβερνητικές εξελίξεις στην Σουηδία!

Foto:Janerik Henriksson/TT

Στοκχόλμη.- Το Αριστερό κόμμα κατέθεσε πρόταση άρσης της εμπιστοσύνης του στην Κυβέρνηση υπό τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν, για το θέμα της ελεύθερης διαμόρφωσης των ενοικίων από τις δυνάμεις της αγοράς, κάτι στο οποίο το Αριστερό Κόμμα της Σουηδίας αντιτίθεται.

Η πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος Νουσι Νταντγκοσταρ τονίζει από την πλευρά της ότι το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με την πολιτική του στάση ουσιαστικά υπονομεύει και και στην ουσία καταργεί το περίφημο “σουηδικό μοντέλο”. Αυτό το μοντέλο βασίζεται στην διαμόρφωση συμφωνιών με απευθείας συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκομένων μερών και όχι αποκλειστικά στους μηχανισμούς της αγοράς. Η Νταγκοσταρ είχε προειδοποιήσει πριν από μέρες για την στάση του κόμματος της τους σοσιαλδημοκράτες.

Εάν τα αστικά κόμματα, που στο παρελθόν έχουν δηλώσει ότι θα στήριζαν την οποιαδήποτε πρόταση άρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τηρήσουν την υπόσχεση τους, τότε η κυβέρνηση δεν θα διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή από την Δευτέρα της επόμενης εβδομάδος.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες την ερχόμενη εβδομάδα και μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές. Οι κανονικές εκλογές στην Σουηδία για την Βουλή, τις περιφέρειες και τους Δήμους διεξάγονται κάθε τετραετία και είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2022.

Φωτογραφίες σουηδικό ΤΤ και SR

Στην περίπτωση πρόωρων εκλογών το μικρο κόμμα του Περιβάλλοντος, που συμμαχεί με την σημερινή κυβέρνηση, μπορεί και να χάσει την θέση του στη Βουλή. Ακόμη ένα κόμμα, οι Φιλελεύθεροι, που ανήκουν στην δεξιά παράταξη κινδυνεύουν επίσης να μείνουν εκτός Βουλής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Μετριοπαθείς, Χριστιανοδημοκράτες και Σουηδοί δημοκράτες θα ψηφίσουν για την άρση της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου για τον σημερινό πρωθυπουργό.

Την επομένη εβδομάδα το ομιχλώδες πολιτικό πεδίο της Σουηδίας θα δώσει αρκετές απαντήσεις το τι μένει γενέσθαι!
Δραματικές εξελίξεις στην Σουηδία σήμερα!

Σωτήρης Δελής
Βουλευτής emeritus του σουηδικού κοινοβουλίου

Πηγή:Panhellelenicpost.com