«Μόνοι Μαζί», στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστούν στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί με υβριδικό τρόπο από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, σε φυσικούς χώρους και online.  

Ένα από αυτά είναι το «Μόνοι Μαζί».

Το ντοκιμαντέρ μέσα από έξι πορτρέτα ανθρώπων που ζουν στην Θεσσαλονίκη, κινηματογραφεί την πρώτη φορά που απαγορεύτηκε στους ανθρώπους να κυκλοφορούν σε καιρό ειρήνης, την άνοιξη του 2020, λόγο της πανδημίας.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, Μάνος Παπαδάκης, καταγράφει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τους φόβους και τις ανησυχίες των ανθρώπων αυτών, την στιγμή της βίαιης αλλαγής στην καθημερινότητά τους.

Μόνοι Μαζί
.

Τα πρόσωπα που συμμετέχουν επιλέχθηκαν ανάμεσα σε δεκάδες που δήλωσαν ενδιαφέρον με βάση την προσωπικότητα και την διαφορετικότητα στις καθημερινές συνήθειες.

Την εναέρια κινηματογράφηση ανέλαβε ο φωτογράφος, Γιώργος Δόνιος. Όπως μας είπε, «η συμμετοχή μου ήταν καθαρά θέμα τύχης και λίγο τόλμης. Ήταν στην αρχή της πρώτης καραντίνας, μέσα Μαρτίου 2020, τότε που όλοι μας ήμασταν κλειδαμπαρωμένοι και προσπαθούσαμε να διαχειριστούμε το σόκ της πανδημίας και του εγκλεισμού.

Στην αρχική σελίδα του facebook μου βγήκε μια ανάρτηση της spirto productions όπου ο σκηνοθέτης είχε εκδώσει ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής πρός κάθε ενδιαφερόμενο για τη δημιουργία του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ. Για τις επόμενες 4-5 εβδομάδες μου έδωσε λόγο ύπαρξης, στόχο, ζωντάνια και με βοήθησε να βγω από το πρώτο σκέλος της καραντίνας αλώβητος».

Μόνοι Μαζί
.

Έρημη πόλη

Πέρα από τις ιστορίες, το ντοκιμαντέρ εμπλουτίζεται από μοναδικά επίγεια και εναέρια πλάνα της πόλης.

«Ακόμα και τώρα που βλέπω αμοντάριστα πλάνα από τις βραδινές κυρίως πτήσεις μου αδυνατώ να πιστέψω ότι είχε ερημώσει η πόλη μας, ο κόσμος μας, η ζωή μας σε τέτοιο βαθμό.

Συγκλονιστικό ήταν ένα πλάνο όπου πετάω δίπλα στο λιμάνι επί της Κουντουριώτου και στο σήκωμα της κάμερας αποκαλύπτεται μια άδεια, έρημη, εντελώς αφύσικη Λ.Νίκης με το Λευκό Πύργο στο βάθος να στέκει κι αυτός αφύσικα μοναχικός. Κι όλα αυτα στις 8 ή 9 το βράδυ αν θυμάμαι καλά, ώρες που υπό κανονικές συνθήκες γίνεται το έλα να δεις από κόσμο κι αυτοκίνητα», εξηγεί ο Γιώργος Δόνιος.

Μόνοι Μαζί
.

Το ντοκιμαντέρ υλοποιήθηκε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, κατά την διάρκεια της απαγόρευσης. Έτσι, οι συντελεστές κυκλοφορούσαν με τον εξοπλισμό σε σακούλες σούπερ μάρκετ κάνοντας τις μετακινήσεις τους στέλνοντας… μήνυμα για ψώνια.

«Συνήθως ήμασταν με τις φόρμες και στέλναμε “6″ δικαιολογώντας σωματική άσκηση αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι μια σακούλα γεμάτη άνηθο και μαϊντανό κρύβει μια χαρά μια κάμερα με δυο φακούς τις μερες που δεν μας έπαιρνε για άλλα 6αρια στα κινητά μας.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά για τη λήψη του πλάνου κλεισίματος που μου είχε αναθέσει ο Μάνος την τελευταία στιγμή, κινδύνεψα δυο φορές χωμένος ανάμεσα στα δέντρα της πλατείας Αριστοτέλους στο ύψος της Φιλίππου καθώς διερχόμενες ομάδες ΔΙΑΣ σταμάτησαν εις διπλούν να δουν τι έκανα.

Τελικά από την ταράτσα ενός ξενοδοχείου – ο ιδιοκτήτης του οποίου ακούγοντας την ιστορία με άφησε να ανέβω και να καθίσω όση ώρα ήθελα – κατάφερα το πλάνο κλεισίματος και την αεροφωτογράφιση της άδειας επίσης Εγνατίας που κατέληξε ώς αφίσα του ”Μόνοι Μαζί”».  

.
.

Συμμετέχουν οι: Αλίκη Καλογήρου, μαθήτρια λυκείου, Αλέξανδρος Μόραλης, βιοτέχνης-χορευτής τάνγκο, Σάκης Αποστολάκης, διανομέας- δημοσιογράφος, Χριστίνα Γυφτάκη, ηθοποιός, Βασιλική Στεργίου, συγγραφέας και η οικογένεια Καζαντζίδη: ο Νίκος, η Αθηνά, ο Βασίλης και Δέσποινα που είναι άτομο με αναπηρία.

Προβολές από 24 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου 2021 (περισσότερα εδώ)

Πηγή:Huffingtonpost.gr