Αδελφοποίηση Τμημάτων AHEPA Βικτωρίας και AHEPA Ελλάδας

Φωτογραφία: Ο πρόεδρος του Τμήματος “Ποσειδών” κ. Ιωάννης Μιχανετζής, με τον πρώην πρόεδρο της AHEPA Australasia κ. Παναγιώτη Γιαννούδη. Φώτο: Supplied

 

Διεξήχθη πρόσφατα, η εκδήλωση Αδελφοποίησης των Τμημάτων της AHEPA Βικτωρίας, “Ποσειδών No 19” και της AHEPA της Ελλάδας “Ίκαρος No HJ-36”. Πρωτοστάτες της κίνησης αυτής ήταν ο πρόεδρος του Τμήματος “Ποσειδών” της Μελβούρνης κ. Ιωάννης Μιχανετζής, ο πρόεδρος του Τμήματος “Ίκαρος” της Αθήνας κ. Κοσμάς Πεντάκαλος, με συντονιστή τον πρώην πρόεδρο της AHEPA Βικτώριας κο Φίλιππο Τουρκάκη.

Η εκδήλωση διεξήχθη διαδικτυακά, με συμμετοχή άνω των 56 εκπροσώπων της AHEPA και άλλων φορέων από όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, λόγω της πρωτοποριακής αυτής κίνησης που αφορά τον Ελληνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέχουσες προσωπικότητες της παγκόσμιας AHEPA και άλλων διεθνών και κυβερνητικών φορέων, συμμετείχαν και απηύθυναν θερμό χαιρετισμό για τη πρωτοβουλία, σε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τον Ελληνισμό που εορτάζει τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Συμμετείχαν ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA International (the Americas & Europe) κ. Γεώργιος Χωριάτης, που βρισκόταν στο Kansas City, ο πρόεδρος της AHEPA Victoria κ. Παναγιώτης Μερκούλιας από τη Μελβούρνη, o ύπατος αρμοστής της AHEPA Ευρώπης (AHEPA District 10) κ. Φάνος Πιτήρης από την Κύπρο, ο τομεάρχης της Ευρώπης (AHEPA District 28) κ. Γεώργιος Κρητικός από τις Βρυξέλες, ο τομεάρχης της AHEPA Ελλάδας (AHEPA District 25) κ. Κωνσταντίνος Βαρσάμης, από την Αθήνα, o κ. Γεώργιος Ξυραδάκης, αντιπρόεδρος του διεθνούς οργανισμού “Propeller Club” και πλήθος συμμετεχόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Βέλγιο, τη Σουηδία, τη Συρία, την Αλβανία, την Ελλάδα και τη Κύπρο, και φυσικά από την Αυστραλία.

Ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA International κ. Γεώργιος Χωριάτης, στον χαιρετισμό του, τόνισε την εξαιρετική ιδέα και τη σημασία της αδελφοποίησης δύο τμημάτων μεταξύ της Ελλάδος και της Αυστραλίας, που αποτελεί επιστέγασμα της οικουμενικότητας της μεγαλύτερης ελληνικής οργάνωσης του πλανήτη, και που δείχνει το τεράστιο δυναμικό που υπάρχει εντός της AHEPA. Ο κ.Χωριάτης ανέφερε ότι η AHEPA σύντομα θα εορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της, ότι από ιδρύσεως έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια μέλη, και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 500 ενεργά τμήματα της AHEPA σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Χωριάτης σημείωσε ότι η χρονική περίοδος που πραγματοποιείται η αδελφοποίηση των Τμημάτων “Ποσειδών” και “Ίκαρος”, είναι εξαιρετικής σημασίας διότι εορτάζονται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αλλά και ότι ο αγώνας για τα δίκαια του Ελληνισμού είναι πιο σημαντικός από ποτέ.

Η παγκόσμια AHEPA είναι στη καλύτερη δυνατή θέση για την προάσπιση του Ελληνισμού και των ιδανικών του εκτός Ελλάδος. Κινήσεις σαν και αυτή της αδελφοποίησης των Τμημάτων δείχνουν «ισχύ εν τη ενώσει», και ότι με την σύμπνοια και την αδελφότητα θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Ο Πολιτειακός Πρόεδρος της AHEPA Βικτωρίας, κος Παναγιώτης Μερκούλιας συνεχάρη θερμά τους Προέδρους των Τμημάτων “Ποσειδών” και “Ίκαρος” και τόνισε επίσης τη σημασία της κίνησης αυτής για την εξωστρέφεια της AHEPA Αυστραλίας, δημιουργώντας μια νέα εποχή για όλη την AHEPA. Κάλεσε κι άλλα Τμήματα της AHEPA να μιμηθούν το παράδειγμα και να ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας με την AHEPA σε όλο τον κόσμο.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών από τους εξέχοντες καλεσμένους, οι πρόεδροι των Τμημάτων, υπέγραψαν αμοιβαία το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης των Τμημάτων τους, το οποίο καταγράφει τους σκοπούς της Αδελφοποίησης ως ακολούθως:

1. Η αμοιβαία ανταλλαγή εκπροσώπων των τμημάτων ΙΚΑΡΟΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ.

2. Η αμοιβαία ανταλλαγή δραστηριοτήτων που αφορούν τις βασικές αξίες της AHEPA ανά τον κόσμο, όπως ο Ελληνισμός, η παιδεία, και η φιλανθρωπία.

3. Η ανταλλαγή πληροφορίων που αφορούν τη παιδεία, την ιστορία, τη παράδοση, την έρευνα των Ελληνικών ιδεωδών, τη φιλανθρωπία και τη προαγωγή της AHEPA.

4.     Οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες που αφορούν την προαγωγή της καλής θελήσεως και φιλίας μεταξύ των δύο Τμημάτων της AHEPA και μεταξύ των δύο χωρών.

Η διαδικτυακή εκδήλωση έληξε με χαιρετισμούς από κάποια από τα μέλη, ευχαριστίες από όλους τους συμμετέχοντες και συγχαρητήρια προς τους πρωτοστάτες της εκδήλωσης.

Neoskosmos.com