Χαμηλές προσδοκίες για διάλογο Βορείου Κορέας-Ουάσινγτον για τα πυρηνικά

Η Ουάσινγκτον θεώρησε “ενδιαφέρον σημάδι” τις δηλώσεις του ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν πως είναι έτοιμος για “διάλογο και αντιπαράθεση”. Μάλιστα, οι ΗΠΑ επεσήμαναν πως εξακολουθούν και αναμένουν μία απευθείας επικοινωνία από την Πιονγκγιάνγκ προκειμένου να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Ωστόσο, όποιες ελπίδες υπήρχαν για σχετικές συνομιλίες εξανεμίστηκαν μετά την ηχηρή παρέμβαση της πανίσχυρης αδελφής του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Τζονγκ, η οποία και έστειλε το μήνυμα: “Η Ουάσινγκτον έχει τις λάθος προσδοκίες σχετικά με την έναρξη του διαλόγου” ξεκαθάρισε. Προφανώς προσπαθεί να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών που γεννήθηκαν προφανώς μετά τις επίμαχες δηλώσεις του αδελφού της.

Όπως τόνισε η Κιμ Γιο Τζονγκ “οι προσδοκίες της Ουάσιγκτον για συνομιλίες θα τις βυθίσουν σε μια μεγαλύτερη απογοήτευση” και πρόσθεσε: “Μια κορεατική παροιμία λέει: ‘Σε ένα όνειρο, αυτό που μετράει περισσότερο είναι να το ερμηνεύσεις, όχι να το έχεις” σύμφωνα με το επίσημο κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων.

“Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ μάλλον ερμηνεύουν μία κατάσταση με τρόπο που αναζητούν ανακούφιση για τον εαυτό τους. Η προσδοκία, την οποία επέλεξαν να καλλιεργήσουν με λάθος τρόπο, θα τους βυθίσει σε μεγαλύτερη απογοήτευση” υπογράμμισε η αδελφή του ηγέτη του καθεστώτος της Πιονγγιάνγκ.