Επίθεση Οκτάι στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ισχυρίστηκε χθες Πέμπτη ότι υπάρχει ένα «κράτος στην τουρκική πλευρά της Κύπρου, το οποίο είναι ανεξάρτητο».

Επίθεση στην πρόεδρο της Κομισιόν

Απαντώντας, κατά την επίσκεψή του στην κατεχόμενη Γιαλούσα, σε δήλωση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι «υπάρχει ένα κράτος στην τουρκική πλευρά της Κύπρου, το οποίο είναι ανεξάρτητο, ίσο, ισχυρό και στέκεται στα πόδια του. Δεν έχει ανάγκη την έγκριση κανενός».

Σχολιάζοντας αναφορές της προέδρου της Κομισιόν για τον τούρκο πρόεδρο, ο Οκτάι είπε ότι κανένας δεν πρέπει να προσπαθεί να υποδείξει στην Τουρκία και κυρίως στον πρόεδρο Ερντογάν τι να λέει και πώς να συμπεριφέρεται.

Ισχυρίστηκε ότι αυτοί που εισέβαλαν στην Κύπρο βρίσκονται «στην άλλη πλευρά» και ότι το κύριο στοιχείο είναι το τουρκικό, που υπάρχει στο νησί εδώ και αιώνες.

Η Τουρκία, είπε, στηρίζει την ειρήνη και όλες τις ειρηνευτικές διαδικασίες και πρόσθεσε ότι είναι «υπέρ των δύο ίσων κρατών στο νησί, δύο ανεξάρτητα κράτη που θα κάθονται στο ίδιο τραπέζι συνομιλώντας για το πώς μπορούν να συνυπάρξουν και να διευθύνουν το νησί».

«Που ήταν τα μυαλά σας;»

Ανέφερε ότι πολλές προτάσεις για λύση δοκιμάστηκαν από το 1960, αλλά δεν υπήρξε επιτυχία, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ανέχεται άλλο το αδιέξοδο και τις ατέλειωτες συνομιλίες χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Οκτάι σημείωσε ότι Ελλάδα, Ελληνοκύπριοι και οι υποστηρικτές τους, ξαφνικά «αγάπησαν την ομοσπονδία» και διερωτήθηκε «πού ήταν τα μυαλά σας εδώ και 60 χρόνια;».

Τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία δεν έχουν χρόνο για χάσιμο και δεν έχουν ανάγκη τις συμβουλές της ΕΕ που ακούει μόνο το δίδυμο Ελλάδας – Ελληνοκυπρίων, όπως ισχυρίστηκε.

«Εάν θέλουν να συνομιλήσουν με βάση τις πραγματικότητες στο νησί είμαστε εδώ» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η δουλειά τους είναι να μετατρέψουν το «ανεξάρτητο, ίσο και κυρίαρχο κράτος» σε παραγωγική δομή και γι’ αυτό έχουν έργα να ολοκληρώσουν.

Πηγή: philenews.com/in.gr