Έρχονται εντατικοί έλεγχοι στις περιοχές με αύξηση κρουσμάτων

Αθήνα.- Σε δύο κατευθύνσεις φαίνεται πως κινείται ο σχεδιασμός για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς της πανδημίας, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Από τη μία πλευρά, υπάρχει πάντα στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτων μέτρων τοπικού χαρακτήρα, όπως αυτά που εφαρμόζονται τα τελευταία 24ωρα στη Μύκονο, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το ενδεχόμενο έξαρσης κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στην τακτική ενημέρωση για την πανδημία, τα μέτρα στη Μύκονο φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, ανακόπτοντας μερικώς την περαιτέρω διασπορά του ιού και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Παρότι στην κυβέρνηση δεν επιθυμούν να θέσουν σε εφαρμογή παρόμοια μέτρα σε άλλη περιοχή της χώρας, τη στιγμή που ο τουρισμός έχει πάρει “μπροστά”, διαμηνύουν ότι έχουν τα εργαλεία σε περιπτώσεις όπου υπάρχει εκθετική αύξηση της διασποράς και των κρουσμάτων, να εφαρμόζουν “συγκεκριμένους περιορισμούς και συγκεκριμένες πολιτικές τοπικού χαρακτήρα” και “θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το ύψιστο αγαθό που αφορά στην ανθρώπινη ζωή”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς. Στο πλαίσιο αυτό, από τη Δευτέρα ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις για την τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τόσο στη Μύκονο, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές που επιδημιολογικά προβληματίζουν, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Αναφερόμενη στις περιοχές με υψηλή θετικότητα στα τεστ που γίνονται από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, η Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε ενδεικτικά για το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, την Αττική, την Πάρο και τη Μύκονο, ενώ υπογράμμισε ότι “παρακολουθούμε στενά την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου της συμπρωτεύουσας”.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζεται η προσπάθεια για την επιτάχυνση των εμβολιασμών, με τον πρωθυπουργό να γνωστοποιεί ότι “σήμερα η χώρα ξεπέρασε το φράγμα των 10 εκατ. εμβολιασμών”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέφτηκε το νοσοκομείο Χαλκίδας, τόνισε επίσης ότι αναμένονται ανακοινώσεις για παροχή κινήτρων σε γιατρούς και φαρμακοποιούς έτσι ώστε να κλείνουν οι ίδιοι περισσότερα ραντεβού για εμβολιασμούς. Επίσης, ανακοινώθηκε και επίσημα, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, ότι όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση σε όλη την Επικράτεια θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο τεστ (ένα self και ένα rapid) κάθε εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, με την τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, ο υπουργός Υγείας εξουσιοδοτείται όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων, αλλά και για την επέκταση των κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολισμός, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων της δημόσιας υγείας και της σοβαρότητας της νόσου, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Στη ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών συμπεριλαμβάνεται και το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

“Καμπανάκι” Παπαευαγγέλου για τους ανεμβολίαστους άνω των 40 ετών

Σημαντική είναι η ύφεση της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. όπως και η διασπορά της λοίμωξης covid-19 σε όλη την κοινωνία, με τη διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να είναι στα 26 χρόνια, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν σημαντική αύξηση του ιϊκού φορτίου, ενώ ανησυχητική είναι η μετατόπιση της λοίμωξης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ακόμη τόνισε ότι εστίες μετάδοσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση και το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον.

Παρατηρήθηκε επίσης, αύξηση των εισαγωγών 70%, αλλά δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Για άλλη μια φορά η καθηγήτρια κάλεσε όλους να εμβολιαστούν και ειδικά αυτούς που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, δηλαδή ηλικίας άνω των 40 ετών, ενώ τόνισε ότι αυξάνονται τα κρούσματα στις ηλικίες 40-60 ετών. Όλοι οι ανεμβολίαστοι νέοι να μην εφησυχάζουν από το αρνητικό self test και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μία εβδομάδα τουλάχιστον, υπογράμμισε ενώ πρόσθεσε πως η μετάλλαξη “Δέλτα” είναι 44 φορές περισσότερο μεταδοτική από τη μετάλλαξη “Άλφα”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Ο ιός, τόνισε, είναι εδώ – και έδωσε έμφαση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας. Αναφερόμενη στους Ολυμπιακούς Αγώνες είπε ότι ο αριθμός κρουσμάτων στην Ιαπωνία, όπου χθες ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν υψηλότερος από την αρχή του χρόνου και ερώτημα παραμένει αν οι διοργανωτές θα ελέγξουν τα κρούσματα.

Ποιοι θα κάνουν και τρίτη δόση του εμβολίου

Για το ενδεχόμενο να χορηγηθεί και τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού ρωτήθηκε η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας ξεκαθάρισε πως “τρέχουμε μπροστά από τις εξελίξεις. Έχουν αρχίσει κάποιες συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφορικά με την τρίτη δόση και σε ποιους θα εισηγηθούμε να την κάνουν. Το σκεπτικό για την τρίτη δόση αφορά σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που θεωρούμε ότι την έχουν ανάγκη είτε γιατί έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι είτε λόγω ηλικίας είτε γιατί έχουν μεγάλη έκθεση όπως είναι οι γιατροί” υπογράμμισε η καθηγήτρια.

“Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη στις οδηγίες αυτές. Οπότε δεν μπορώ να σας απαντήσω τι θα γίνει και γι’ αυτούς που δεν θα δεχθούν” πρόσθεσε, Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, τον Αύγουστο αναμένεται να “κλειδώσουν” οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού και τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με την τρίτη δόση, με την ίδια σειρά που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην αρχή της χρονιάς.

Στο “μικροσκόπιο” του Τσιόδρα η μετάλλαξη Δέλτα – Πόσα είναι τα κρούσματα στη χώρα

Η μετάλλαξη “Δέλτα” βρέθηκε στο “μικροσκόπιο” και Σωτήρη Τσιόδρα, όπως αποκάλυψε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων στην Επικράτεια που διενήργησαν ο επικεφαλής της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα με τους συνεργάτες του, επιβεβαιώνει τα βιβλιογραφικά δεδομένα από άλλες χώρες, ότι δηλαδή η ινδική μετάλλαξη, η “Δέλτα” είναι 44% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τη βρετανική, την “Αλφα” που επικρατούσε στη χώρα μας μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τόνισε ότι “η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας συνέπεσε χρονικά με την μεγάλη κινητικότητα των νέων αλλά και τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας στη νυχτερινή διασκέδαση και τις καλοκαιρινές διακοπές”. Πρόσθεσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τον ΕΟΔΥ, “κατά το δυνατόν να επιβραδυνθεί η διασπορά της μετάλλαξης ‘Δέλτα’ και αυτό γίνεται με τη στενή παρακολούθηση και απομόνωση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των επαφών τους, στοχεύοντας στην έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών και τη μείωση της διασποράς του ιού”.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε και νέα στοιχεία σχετικά με την παρουσία των μεταλλάξεων του κορονοϊού στη χώρα μας. Όπως προκύπτει από τις αναλύσεις δειγμάτων που έγιναν την περίοδο 10 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021, επιβεβαιώθηκαν 355 νέα κρούσματα μεταλλάξεων, εκ των οποίων τα 219 αφορούν στη μετάλλαξη “Δέλτα”. Τα συνολικά κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε 1.087, από τα οποία τα 759 εντοπίζονται στην Αττική, 110 στο Ηράκλειο, 43 στο Ρέθυμνο, 39 στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 2.604 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ ακόμη πέντε συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 126, έναντι 125 που ανακοινώθηκαν χθες.

Πηγή: enikos.gr