Τουρισμός: Ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί – Ο ρόλος των lockdown και οι κρίσιμες αγορές

Αθήνα.- Με έναν ακροβάτη που ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί μοιάζει ο ελληνικός τουρισμός με βάση τις τελευταίες εξελίξεις. Όλο το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα του κοροναϊού κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Την Πέμπτη οι μολύνσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ήταν κάτω από τρεις χιλιάδες, αλλά τα 2.604 κρούσματα μόνο λίγα δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς. Την ίδια ώρα έφυγαν από τη ζωή άλλοι 5 συμπολίτες μας, ενώ σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 126 άτομα.

Αυτά τα νούμερα μαζί με τη μετάλλαξη «Δέλτα», που συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη χώρα με 219 νέα κρούσματα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Άλλωστε, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου στην επίσημη ενημέρωση της Πέμπτης τόνισε ότι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία πρόκειται με μαθηματική ακρίβεια να αυξηθούν τις επόμενες μέρες.

Επίσης, άσχημα είναι τα νέα για την Κρήτη που βάφτηκε «κόκκινη» στον πίνακα του ECDC. Στο «κόκκινο» βρίσκονται ακόμα: Αττική, Νότιο Αιγαίο, Ήπειρος, Θεσσαλία και Ιόνια Νησιά.

Η κυβέρνηση απεύχεται τα lockdown, αλλά τίποτα δεν είναι στο χέρι της

Ταυτόχρονα, το lockdown που έχει επιβληθεί στη Μύκονο παραμένει μέχρι τουλάχιστον τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, όταν και θα παρθεί νέα απόφαση για την τύχη του «νησιού των ανέμων».

Όλα τα παραπάνω δυσκολεύουν την κατάσταση και κάνουν το κυβερνητικό επιτελείο να «πονοκεφαλιάζει» για το πώς θα κινηθεί.

Ο Χάρης Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού επισκέφθηκε την Κρήτη για να έχει άμεση εικόνα των συνθηκών που επικρατούν, ενώ συνάντησε ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο υπουργός επανέλαβε ότι «ο τουρισμός είναι ο γιατρός της οικονομίας», θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι άλλα lockdown είναι δύσκολο να αποφασιστούν.

Ο κ. Θεοχάρης επανέλαβε την έκκληση για εμβολιασμό, διευκρινίζοντας ότι η όποια αισιοδοξία που υπάρχει στηρίζεται στη σκληρή δουλειά και ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα «που επιμένει ότι η ισορροπία και η υγειονομική ασφάλεια είναι το διαβατήριο».

«Τώρα θέλουμε έναν «γιατρό» να μας βάλει σε τάξη γιατί η οικονομία έχει περάσει δύσκολα. Πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι για το δικό τους καλό πρώτα, και μετά για το καλό όλων των άλλων, πρέπει να εμβολιαστούν. Οι μεταλλάξεις θα έρχονται η μία μετά την άλλη, η ταχύτητα μετάλλαξης αυξάνει από τη μία μετάλλαξη στην άλλη», επεσήμανε.

Για τις μεταλλάξεις του ιού ο υπουργός είπε ότι κανένας δεν μπορεί να νιώθει προστατευμένος «αν δεν έχει εμβολιαστεί και δεν τηρεί τα μέτρα προστασίας» και μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται έτσι ώστε η χώρα να μην μπει στο «κόκκινο».

Οι τρεις αγορές που θα καθορίσουν την πορεία του τουρισμού για φέτος

Όπως είναι φυσικό, το lockdown στη Μύκονο έχει στείλει σε διεθνές επίπεδο ένα μήνυμα αβεβαιότητας. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από τις κρατήσεις των Βρετανών.

Μπορεί η εικόνα να είναι καλύτερη σε σχέση με αυτή πριν από τις 19 Ιουλίου, όμως οι κρατήσεις δεν φτάνουν τον ρυθμό που προέβλεπαν οι επιχειρηματίες του κλάδου. Θυμίζουμε ότι η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό.

Ίσως, ακόμα πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η Γερμανία, η Νο1 αγορά για την Ελλάδα, «υποβάθμισε» τη χώρα μας στην κατηγορία των κρατών «κινδύνου», κάτι το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση συνιστά να μη γίνονται ταξίδια.

Επίσης, οι Γερμανοί υπήκοοι θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ κατά την επιστροφή στη χώρα τους εάν δεν είναι εμβολιασμένοι.

Ο πραγματικός κίνδυνος που υπάρχει σε ενδεχόμενη επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων της Ελλάδας είναι να ανακοινωθεί υποχρεωτική καραντίνα κατά την επιστροφή των Γερμανών τουριστών από τη χώρα, μια πρακτική που ακολουθούσε μέχρι πρόσφατα η Βρετανία, κάτι το οποίο θα περιορίσει αισθητά τα ταξίδια προς τα ελληνικά νησιά.

Ανησυχία υπάρχει και για το Ισραήλ. Μπορεί η συγκεκριμένη χώρα να μην είναι μια από τις βασικές πηγές τουρισμού, όμως αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη αγορά, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα διάφορες κινήσεις για να ενισχύσει την εισροή των Ισραηλινών τουριστών.

Τι έσοδα περιμένουν οι επιχειρηματίες του κλάδου

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα τουριστικά έσοδα για φέτος.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος αναφέρει: «Πρώτη φορά μετά από χρόνια που ασφαλής πρόβλεψη για τα φετινά τουριστικά έσοδα δεν μπορεί να γίνει. Το θετικό momentum μπορεί ανά πάσα στιγμή να το διαδεχθεί η ανασφάλεια και αντίστροφα. Ένα είναι βέβαιο: η πανδημία απαιτεί ασφαλείς συνθήκες ταξιδιών. Ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι».

 

Είναι φανερό ότι τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Από τη μία ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέα lockdown, από την άλλη, όπως δείχνουν και τα παραπάνω στοιχεία, κάθε τέτοια απόφαση κοστίζει ακριβά, έστω κι αν είναι για λίγες μέρες.

Ο χρόνος θα δείξει αν το κυβερνητικό επιτελείο μείνει σταθερό σε ό, τι είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας: «Το lockdown δεν είναι επιλογή».

Πηγη:in.gr