Γερμανία: Υποχρεωτικά τεστ για όσους φθάνουν στη χώρα από 1 Αυγούστουm

Από την 1η Αυγούστου όλοι όσοι φθάνουν στην Γερμανία από το εξωτερικό θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αρνητικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό, ανεξαρτήτως μεταφορικού μέσου ή χώρας προέλευσης. Εξαιρούνται τα άτομα που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή ανάρρωσης από τη νόσο καθώς και τα παιδιά κάτω των έξι ετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφώνησε αργά χθες βράδυ με τις κρατιδιακές κυβερνήσεις στο σχέδιο αυστηροποίησης των κανόνων εισόδου στη χώρα, με στόχο την αποτροπή «εισαγόμενων» κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού από τους παραθεριστές.

Αν κάποιος φθάνει στη Γερμανία από χώρα η οποία ανήκει στην κατηγορία των «περιοχών παραλλαγής» του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού, θα πρέπει να προσκομίζει αρνητικό τεστ ακόμη και αν έχει εμβολιαστεί ή αναρρώσει από την Covid-19, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Ταυτόχρονα, στην κατηγοριοποίηση που χρησιμοποιεί το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με βάση την επιδημιολογική κατάσταση ανά χώρα καταργείται το βασικό επίπεδο, της «περιοχής κινδύνου» και παραμένουν οι κατηγορίες «περιοχή με υψηλό αριθμό κρουσμάτων» και «περιοχή παραλλαγής».

Κεντρικό στοιχείο της νέας ρύθμισης αποτελεί η επέκταση των κανονισμών αυτών ακόμη και σε όσους φθάνουν στη Γερμανία οδικώς, σιδηροδρομικώς ή ακτοπλοϊκώς. Παρότι, όπως δήλωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, δεν θα υπάρχουν μόνιμοι συνοριακοί έλεγχοι, οι εισερχόμενοι θα ελέγχονται δειγματοληπτικά. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν αργότερα σήμερα.

Αρχικά, ο σχεδιασμός της γερμανικής κυβέρνησης προέβλεπε την εισαγωγή των υποχρεωτικών τεστ από την 11η Σεπτεμβρίου· όμως η σταδιακή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων ώθησε πολλούς πρωθυπουργούς κρατιδίων και τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας να επισπεύσουν την αναβάθμιση των κανονισμών εισόδου.

Την 10η Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, παρότι αρχικά προγραμματιζόταν για το τέλος του μήνα.

Υπέρ της γενικής υποχρέωσης για την προσκόμιση αρνητικών τεστ τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι με τα συχνά τεστ ενισχύεται η προστασία των πολιτών. «Πρέπει να αποτρέψουμε (τον κίνδυνο) να αντιμετωπίσουμε φέτος το φθινόπωρο μια κατάσταση παρόμοια με αυτή πέρυσι – σε αυτό θα μας βοηθήσουν οι εμβολιασμοί, όπως και τα τεστ. Άλλωστε έχουμε πλέον όλοι συνηθίσει να υποβαλλόμαστε σε τεστ», δήλωσε ο κ. Σολτς στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ