Mπαζούκας ρευστότητας 77 δισ. ευρώ μέχρι το 2027

Απελευθερώνονται πόροι 26,19 δισ. ευρώ μετά και την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ δημιουργώντας έτσι για την Ελλάδα μαζί με τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης -και την νέα ΚΑΠ – ένα μπαζούκας ρευστότητας 77 δισ. Ευρώ μέχρι το 2027. Από το πράσινο φως της Κομισιόν προκύπτει ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες οικονομίες που παίρνει έγκριση για το νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (2021-2027) το οποίο θα κατανέμει κονδύλια (εκ των οποίων 20,9 δις ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και 5,3 δις ευρώ η εθνική συνεισφορά) στους πέντε ευρωπαϊκούς Στόχους Πολιτικής. Αφορούν τον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση και τις πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις, τις υποδομές μεταφορών, το ανθρώπινο δυναμικό και τις χωρικές επενδύσεις.

Οι βασικές αλλαγές, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2014-2020) είναι η αύξηση 2,2 δισ. Ευρώ για τα 13 περιφερειακά προγράμματα (από 5,9 δισ. Ευρώ σε 8,1 δισ. ευρώ), ενώ υπάρχουν διακριτά προγράμματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πολιτική προστασία, την δίκαιη μετάβαση με νέα διαχειριστική αρχή. Το 20% των πόρων θα διοχετευτούν στην προώθηση του καινοτόμου οικονομικού μετασχηματισμού, το 27% στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και των πράσινων επενδύσεων, το 30% στη επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες και το 7% σε στοχευμένες δράσεις για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη.

Μεταξύ των τομεακών προγραμμάτων είναι

οι δράσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ύψους 3.885 εκατ. ευρώ με μακροπρόθεσμο στόχο την μετατροπή των ελληνικών επιχειρήσεων από εσωστρεφείς σε εξωστρεφείς. Αφορά μεταξύ άλλων την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας υψηλής προστιθέμενης αξίας και τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας (Έρευνα και Kαινοτομία, Mικρο-μεσαίες επιχειρήσεις, φορολογικές επιστροφές, εγγυήσεις σε τράπεζες για δάνεια, χρηματοδότηση συν-επένδυσης για ωριμότερες επενδύσεις επέκτασης παραγωγής, κ.λπ.)

in.gr