Εμβόλιο: «Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για την τρίτη δόση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ανάψει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων το «πράσινο φως» για τρίτη δόση εμβολίου.

Οι συζητήσεις μεταξύ των ειδικών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και μετά τα μέσα Αυγούστου θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για την τρίτη δόση, που θα ενισχύσει την ανοσία απέναντι στον κορονοϊό.

Είναι μια πρακτική η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε πολλές χώρες διεθνώς, καθώς η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι είναι αναγκαία για να θωρακιστεί περισσότερο η κοινότητα, ειδικά μετά την έξαρση των μεταλλάξεων.

Προϋπόθεση θα είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι η πλατφόρμα για την τρίτη ενισχυτική δόση, να ανοίξει καταρχήν για άτομα που έχουν μειωμένη ανοσιακή απόκριση από τον εμβολιασμό, είτε λόγω μεγάλης ηλικίας, είτε γιατί νοσούν βαριά, καθώς και οι υγειονομικοί. Στον τομέα της υγείας προτεραιότητα θα δοθεί σε αυτούς που έκαναν το εμβόλιο τους πρώτους μήνες, και έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν εξάμηνο από τον πρώτο εμβολιασμό.

Ανεμβολίαστοι και νέοι «κοκκίνισαν» τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας

“Κόκκινο” χτυπά η αγωνία για τα στοιχεία που συνέλεξε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών και αποτυπώνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας να έχει «κοκκινίσει».

Μάλιστα Κρήτη και νησιά του Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», ενώ οι μόνες περιοχές που βρίσκονται στο «κίτρινο» είναι η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Οι ανεμβολίαστοι και οι νέοι άνω των 18 ετών οι οποίοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους στα νησιά είναι οι δύο παράγοντες για την εκρηκτική κατάσταση σε επίπεδο κρουσμάτων.

Νέα σύσταση για εμβολιασμό αλλά και προτροπή στους νέους για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού, απευθύνει η πολιτεία.

Ανησυχία για το «άλμα» των διασωληνωμένων

Το Σύστημα Υγείας δέχεται ολοένα και περισσότερη πίεση, ενώ πολύ ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τους διασωληνωμένους, οι οποίοι αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Την Τετάρτη 28 Ιουλίου ανέρχονταν σε 144, ενώ την προηγούμενη Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2021, ανέρχονταν σε 126. Οι ειδικοί και η κυβέρνηση κρούουν καμπανάκι κινδύνου στους ανεμβολίαστους, επικοινωνώντας συγκεκριμένα στοιχεία για να τους πείσουν να κάνουν το “μεγάλο βήμα”.

Επισημαίνουν ότι όταν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου είχαμε μέσο κυλιόμενο όρο 7ημερου στο επίπεδο των 2.500 κρουσμάτων ανά ημέρα, όπως και τώρα, είχαμε κατά μέσο όρο 813 διασωληνωμένους και 79 θανάτους την ημέρα.

Σήμερα με παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά με περίπου το 65% του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές ανά ημέρα, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Τα δεδομένα τόσο από την διεθνή βιβλιογραφία, όσο και από την χώρα μας, επισημαίνουν οι ειδικοί, δείχνουν ότι ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι τουλάχιστον 20 έως 80 φορές μικρότερος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Σε ένα σύνολο 5 εκατομμυρίων πολιτών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, έχει νοσήσει μόλις το 0,17%. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία από τα νοσοκομεία, δείχνουν ότι το 99% των ασθενών που νόσησαν βαριά και χρειάστηκαν διασωλήνωση, αφορούσε σε άτομα είτε ανεμβολίαστα, είτε μερικώς εμβολιασμένα.

Αγώνας δρόμου για το τείχος ανοσίας

Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί περίπου το 54% του γενικού πληθυσμού. Μαζί με όσους έχουν νοσήσει, υπολογίζεται ότι όσον αφορά στον ενήλικο πληθυσμό ανοσία έχει χτίσει κάτι παραπάνω από το 70%.

Ο δρόμος όμως είναι ακόμη μακρύς, ενώ το βλέμμα στρέφεται κυρίως στους άνω των 50 ετών που ακόμη δεν έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν, καθώς αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση.

newsit.gr