Ζαχαράκη: Κρίσιμος ο Αύγουστος για τον τουρισμό -Δίνουμε μάχη και θα κερδίσουμε το στοίχημα

Την ικανοποίησή της για το επιμορφωτικό πρόγραμμα για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό και τα μέτρα πρόληψης στους εργαζομένους στον τουρισμό εξέφρασε από το Ρέθυμνο η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

Σε συνάντηση που είχε με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ρέθυμνο, η κυρία Ζαχαράκη επικεντρώθηκε στην εξέλιξη της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη, καθώς και στην πορεία των εμβολιασμών, που, όπως τονίστηκε, αναμένεται να έχουν καθοριστική σημασία σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του τουριστικού κλάδου και την οικονομία εν γένει.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω της Covid-19, που υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, για το οποίο μάλιστα η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες να εξευρεθούν από την Περιφέρεια Κρήτης κονδύλια, ώστε να συμπεριληφθούν και άλλοι ΚΑΔ στις επιχειρήσεις που δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση της μη επιστρεπτέας.

Η αναπληρώτρια υπουργός πραγματοποίησε επαφές με εκπροσώπους και φορείς του τουρισμού, επικοινωνώντας μαζί τους την κρίσιμη -όπως χαρακτήρισε- περίοδο που θα είναι ο Αύγουστος, σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, όταν μάλιστα οι εκτιμήσεις του υπουργείου κάνουν λόγο για αφίξεις που μπορεί να φτάσουν στο 50% των επιπέδων του 2019. Ζήτησε μάλιστα από τους εκπροσώπους του τουρισμού στο νομό, σήμερα που οι ροές τουριστών παρουσιάζουν αύξηση, να αναδείξουν και οι ίδιοι την αξία του εμβολιασμού, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα ασφάλειας σε τουρίστες και εργαζόμενους στον κλάδο.
Ζαχαράκη: Δεν θα υπάρξει άλλο γενικευμένο lockdown

Επίσης, σε εκδήλωση-συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, παρουσιάστηκε η οικονομική προοπτική της Κρήτης, με τη Σοφία Ζαχαράκη να τονίζει πως «ως κυβέρνηση και υπουργείο δίνουμε τον τόνο αισιοδοξίας, συνεχίζουμε να παλεύουμε πόρτα-πόρτα για να κερδίσουμε το στοίχημα της απομείωσης των κρουσμάτων και συγχρόνως της αύξησης των ποσοστών του εμβολιασμού, μιας και μπαίνουμε σε ένα δύσκολο φθινόπωρο και πρέπει να μπουν προτεραιότητες ακόμη και για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η οποία μπορεί να φτάσει και μέχρι αρχές Νοεμβρίου. Αλλά και για να δούμε την επαναφορά στην κανονικότητα, τόσο σε ό,τι αφορά τα σχολεία όσο και στις λοιπές δραστηριότητες της κοινωνίας».

Η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε ότι δεν αντέχει νέο lockdown η χώρα: «Δεν θα υπάρξει άλλο γενικευμένο lockdown και το έχει θέσει αυτό ο πρωθυπουργός με απόλυτο τρόπο. Και βέβαια πάντα μιλάμε για μέτρα και όχι για λογικές lockdown που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα».

Μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της Κρήτης, η κ. Ζαχαράκη, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο μέλλον του τουρισμού στο νησί και στα αποτελέσματα μιας έρευνας που διενεργήθηκε και αφορά σε δραστηριότητες υπαίθρου και στην επαφή με τη φύση. Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε κατά την περίοδο της καραντίνας σε ένα σημαντικό δείγμα ερωτηθέντων, το 70% δήλωσαν ότι θέλουν να έρθουν σε πιο έντονη σχέση με τη φύση μετά την πανδημία.