Το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Εθνικοτοπικών Οργανώσεων

Αθήνα.- Προσκλητήριο ενότητας και εθελοντισμού στο ξεκίνημα του πρώτου παγκόσμιου συνεδρίου εθνικοτοπικών οργανώσεων του απόδημου ελληνισμού στην Αθήνα.

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί στην Αθήνα το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο των ελληνικών εθνικοτοπικών οργανώσεων από τις πέντε ηπείρους με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Οι εκλεγμένοι πρόεδροι του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών κ. Μανώλης Κουγιουμτζής, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου, της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών κ. Διαμαντής Γκίκας, της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων κ. Γεώργιος Αμαραντίδης, της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτυονίας κ. Μιχάλης Μαγειρίας και η συντονίστρια της Παγκόσμιας Επιτροπής Μακεδονικών Οργανώσεων κα Νίνα Γκατζούλη, αντάμωσαν ως εκπρόσωποι των συμπατριωτών από Ευρώπη, Αυστραλία, Αμερική, Ασία και Αφρική στη συμβολική ημερομηνία 1.8.21 για να γιορτάσουν τα 200 χρόνια από το 1821 υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό κ. Κώστας Βλάσης ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι «οι Έλληνες αλλά και οι Φιλέλληνες σε όλο τον κόσμο αποτελούν λαμπρά πρότυπα μίας υγιούς άμιλλας, που εμπνέουν και διδάσκουν». Τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα έχει πλέον εδραιωθεί ως ένας δυναμικός παγκόσμιος παράγων».

Ο Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, που συμμετείχε στην έναρξη του Συνεδρίου με φυσική παρουσία, έστειλε ένα μήνυμα προς τις συμπατριώτισσες και τους συμπατριώτες σε όλη τη γη. «Ελάτε να εργασθούμε μαζί. Ας δημιουργήσουμε μαζί ένα κίνημα απόδημου εθελοντισμού, αγάπης για την πατρίδα και ομογενειακής προσφοράς. Να βάλουμε όλοι μπροστά τα ουσιώδη που μας ενώνουν και να αφήσουμε στην άκρη όσα μας διαιρούν και μας χωρίζουν».

Η ημερομηνία 1.8.21 που καθορίστηκε για την διεξαγωγή του πρώτου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Ελληνικών εθνικοτοπικών οργανώσεων από όλη την υφήλιο δεν είναι τυχαία και συμβολίζει την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Είναι συγκινητικό το ότι την ώρα 18:21 της σημερινής πρώτης Αυγούστου του ΄21 – δηλαδή 1.8.21 – πραγματοποιείται το αποκορύφωμα του εορτασμού, όπου όλοι οι Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται σε όλη τη γη, θα τραγουδήσουν τον Εθνικό μας Ύμνο. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα μεταβούν όλοι στην πλατεία Συντάγματος και θα τραγουδήσουν τον Εθνικό μας Ύμνο.   

Οι έξι εθνικοτοπικές ομοσπονδίες σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ξεκίνησαν   σήμερα το μεγάλο εγχείρημα της συνένωσης των ομογενειακών τους δυνάμεων από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης προσκαλώντας και τις υπόλοιπες εθνικοτοπικές ομοσπονδίες να συσπειρωθούν μαζί τους.

Στην ημερίδα καλύπτονται θέματα που ενδιαφέρουν την ομογένεια όπως το θέμα της ψήφου των Αποδήμων και η αναγκαιότητα από οικονομική χροιά, ο ρόλος του εθελοντισμού στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο ρόλος του απόδημου ελληνισμού στον 21ο αιώνα, η συνεργασία των ομογενειακών οργανώσεων, οι προκλήσεις και οι προοπτικές στην εκπαίδευση των ελληνοπαίδων, η επανάσταση του 1821 και η εθνεγερσία ελευθερίας καθώς και οι στρατηγικές προκλήσεις της Ελλάδας στον 21ο αιώνα.

Λόγω του covid 19 η ομογενειακή εκδήλωση οργανώθηκε υβριδικά, δηλαδή με φυσική παρουσία για περιορισμένο αριθμό ατόμων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και με διαδικτυακή παρουσία από όλο τον πλανήτη για τους υπόλοιπους. 

Χαιρετισμό απέστειλαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατ. Σακελλαροπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β, η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην έδρα της οποίας φιλοξενείται το συνέδριο, οι Περιφερειάρχες Κρήτης κ. Στ.  Αρναουτάκης και Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός και οι Πρέσβεις της Ελλάδος στις ΗΠΑ κα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και στη Γερμανία κα Μάρα Μαρινάκη.