Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια – Νέο μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμών, τραυματίστηκαν πυροσβέστες

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση με τη φωτιά στη Λίμνη Εύβοιας, με τους κατοίκους της περιοχής να ζουν εφιαλτικές στιγμές.

Ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, απευθύνει έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς η πυρκαγιά μαίνεται τουλάχιστον σε δύο μέτωπα. Το πρώτο  κινείται προς το χωριό Καλαμούδι, το άλλο προς Κουρκουλούς και Σκεπαστή, ενώ υπάρχει ένα ακόμα μέτωπο στη Δαμιά.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι φλόγες – οι οποίες φτάνουν σε ύψος τα 30 με 40 μέτρα – αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση. Πριν από λίγο η φωτιά κατευθυνόταν ανατολικά προς την Ιστιαία, μετά η φορά του ανέμου άλλαξε και πηγαίνει προς την Σκεπαστή.

Στις 14:20 εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Ροβιές και Παλαιοχώρι προς Αιδηψό.

Συνολικά έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 12 οικισμοί. Στις 12:20 το μεσημέρι, εστάλη sms 112 στους κατοίκους των περιοχών Κούλουρος και Μαρούλι για να εκκενώσουν άμεσα προς Ιστιαία

Εγκλωβίστηκαν και τραυματίστηκαν 3 πυροσβέστες

Οι φλόγες έχουν κυκλώσει το χωριό Κουρκουλοί. Μέσα σε αυτό έχουν εγκλωβίστει τόσο πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα όσο και κατοίκοι οι οποίοι ψάχνουν διέξοδο για να μπορέσουν να απομακρυνθούν.

Την ίδια στιγμή επιχειρούν 3 καναντέρ και 1 ελικόπτερο και οι εκκλήσεις είναι συνεχείς, καθώς τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται και καίνε ανεξέλεγκτα.

Οι πυροσβέστες έδωσαν μια πραγματική μάχη για να κρατήσουν μακριά από το χωριό τις φλόγες που είχαν αρκετά μέτρα ύψος.

Σε αυτή την προσπάθεια τραυματίστηκαν 3 πυροσβέστες και ήδη μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου.

«Πρόκειται για πολύ ελαφράς μορφής εγκαύματα που δεν εμπνέουν ανησυχία και χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αλλά παραμένουν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου» επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης.

Εκκενώθηκε το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ – Αγωνία για τους 3 μοναχούς που αρνούνται να το εγκαταλείψουν

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, στον Δρυμώνα, το οποίο έχει κυκλωθεί από τις φλόγες που απέχουν λιγότερο από 400 μέτρα.

Οι μοναχοί που είναι στο μοναστήρι παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας αλλά και των επιτελών της Περιφέρειας, του Δήμου και της Πυροσβεστικής, δεν το εγκαταλείπουν και «θα μείνουν εκεί να το υπερασπιστούν» όπως δηλώνουν, ενώ μαζί τους βρίσκονται και κάτοικοι της περιοχής που πηγαίνουν για συμπαράσταση.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι φλόγες που έχουν ύψος 30 και 40 μέτρα μέσα στην πευκόφυτη περιοχή έχουν κυκλώσει τον μοναστήρι. Μας πνίγουν οι καπνοί πλέον. Είναι εφιαλτικές οι εικόνες. Μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί αεροπλάνο για να κάνει ρίψεις νερού», σημειώνει ο ηγούμενος της μονής, μιλώντας πριν από λίγα λεπτά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.