Κρίσιμο διήμερο για την αντοχή του συστήματος ηλεκτρισμού

Ο παρατεταμένος καύσωνας, η ζήτηση ρεύματος σε επίπεδα ρεκόρ και οι δεκάδες πύρινες εστίες στη χώρα έχουν καταπονήσει τον εξοπλισμό των υποδομών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες της ΔΕΗ και των ιδιωτικών εταιρειών επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης, εντούτοις η ανησυχία της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων της ΡΑΕ και οι Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) εστιάζεται στις αντοχές των υλικών.

Υποσταθμοί και Κέντρα Διανομής του ΔΕΔΔΗΕ και Κέντρα Υπερυψηλής και Υψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ έχουν καταπονηθεί από τον εκρηκτικό συνδυασμό του παρατεταμένου καύσωνα, των υψηλών ηλεκτρικών φορτίων και των πυρκαγιών.

Σήμερα και αύριο, Πέμπτη, οι θερμοκρασίες θα κινούνται για μία ακόμη φορά πάνω από τους 41 και 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ αναμένονται και ισχυροί άνεμοι προκαλώντας αυξημένο κίνδυνος για νέες φωτιές ή την αναζοπύρωση πύρινων εστιών.

Έτσι, οι εκτιμήσεις των στελεχών του Ρυθμιστή και των Διαχειριστών, δείχνουν το ενδεχόμενο πρόκλησης σειράς βλαβών στις υποδομές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίστοιχο περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ στη Δυτική Αττική, μεγάλο μέρος της οποίας έσβησε αφού μετασχηματιστές σε Κέντρα Διανομής στο Αιγάλεω έσκασαν από τις υψηλές θερμοκρασίες και τα αυξημένα φορτία.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει σε 24ωρη επιφυλακή τεχνικούς της εταιρίας, καθώς και υπεργολάβων προκειμένου να προχωρούν σε άμεση αποκατάσταση των βλαβών και της ηλεκτροδότησης.

Ο άνεμος… έσωσε την Αττική και τις Κυκλάδες

Σε εύθραυστη κατάσταση βρίσκεται και το σύστημα ηλεκτρισμού της Αττικής.

Μάλιστα χθες η ηλεκτροδότηση της Νοτιοανατολικής Αττικής, αλλά ακόμη και των διασυνδεδεμένων με το Λαύριο νησιών των Κυκλάδων, απειλήθηκε με μπλακ άουτ.

Το απόγευμα η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, και για την ακρίβεια οι καπνοί και οι θερμές μάζες οδήγησαν σε πολύωρη κατάρρευση του διπλού κυκλώματος 400 kV μεταξύ των ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου – Αχαρνών.

Η προσπάθεια της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων της ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ επικέντρωσαν τις προσπάθειες στο να κρατηθεί ανοικτή η μοναδική γραμμή μεταφοράς 400 kV Λάρυμνας – Αγ. Στεφάνου που τροφοδοτούσε τις προαναφερόμενες περιοχές του Λεκανοπεδίου, αλλά και τα νησιά που συνδέονται με το Λαύριο: Σύρος, Πάρος, Νάξος, Μύκονος, Τήνος και Άνδρος.

Και παραλίγο και αυτή, η εναπομείνασα γραμμή μεταφοράς, κινδύνευσε χθες νωρίς το απόγευμα να βγει από την πρίζα… Αλλά όπως αναφέρουν πληροφορίες τελευταία στιγμή οι άνεμοι άλλαξαν κατεύθυνση στρέφοντας τους καπνούς της φωτιάς μακριά από τα «πολύτιμα» καλώδια υπερυψηλής τάσης.

Η Νοτιοανατολική Αττική και οι Κυκλάδες ηλεκτροδοτούνται με ρεύμα που παράγεται από τις μονάδες Λαύριο 4 και 5 και Αλιβέρι Εύβοιας. Τα ΚΥΤ Λάρυμνας, Αγ. Στεφάνου, Αχαρνών, Παλλήνης και Λαυρίου μεταφέρουν με γραμμές υπερυψηλής τάσης τις αναγκαίες ποσότητες για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Η χθεσινή σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας αποφάσισε ως πρόσθετο μέτρο και προκειμένου να αποτραπεί ντόμινο διακοπών ηλεκτροδότησης και στις Κυκλάδες να τεθούν σε ετοιμότητα τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ ώστε αν πέσει και η γραμμή μεταφοράς Λάρυμνας – Αγ. Στεφάνου να θέσουν σε λειτουργία τις σβηστές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στη Σύρο, Πάρο, Μύκονο και Άνδρο.

Με δεδομένο ότι στις Κυκλάδες παραθερίζουν χιλιάδες τουρίστες, ένα μπλακ άουτ αυτήν την περίοδο θα σήμαινε μεγάλη οικονομική καταστροφή για τις επιχειρήσεις των νησιών.

Όπως προαναφέρθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος στην ηλεκτροδότηση της Αττικής.