Μάχη με το χρόνο στην Αρχαία Ολυμπία καθώς οι φλόγες πλησιάζουν στο μουσείο

«Ότι είναι δυνατόν να γίνει για την προστασία του μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και του αρχαιολογικού χώρου από τη φωτιά, γίνεται», είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία.

«Το σύστημα πυροπροστασίας δουλεύει κανονικά, ενώ η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία είναι σε απόλυτο συντονισμό και ανοίγονται αντιπυρικές ζώνες» συμπλήρωσε.

Ο πύρινος εφιάλτης στην Ηλεία δε λέει να τελειώσει, με περισσότερα από 20 σπίτια να έχουν καεί, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το απόγευμα σε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

 Μετά τις περιοχές που εκκενώνονταν η μία μετά την άλλη κατά τη διάρκεια της ημέρας, η προσοχή έπεσε στην Αρχαία Ολυμπία.

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί, λόγω της φωτιάς, σε ασφαλή σημεία στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας για να προσφέρουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Επίσης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην Αρχαία Ολυμπία, εξ αιτίας του πυκνού καπνού, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του κέντρου υγείας θα μετακινηθεί, με απόφαση του διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη, στο νοσοκομείο του Πύργου, στο οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα επείγοντα περιστατικά.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Καρβέλης στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, σχετικά με την συγκεκριμένη απόφαση, «δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού». Επίσης, σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ, «έχει ήδη ενημερωθεί το ΕΚΑΒ, ώστε οτιδήποτε προκύψει, να μεταφερθεί νοσοκομείο του Πύργου».

Παράλληλα, ο Γιάννης Καρβέλης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «είναι ενήμερο το υπουργείο Υγείας για όλες τις ενέργειες και βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια».

Μπλακ άουτ ενώ οι φλόγες πλησιάζουν το μουσείο

Σύμφωνα με το ilialive, λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ, γινόταν μεγάλη προσπάθεια από τις  πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς που κινείται απειλητικά προς την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το πύρινο μέτωπο, την ίδια ώρα, ξεπερνούσε τα 5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το tempo24 ενώ στην περιοχή σημειώθηκε εκτεταμένο μπλακ άουτ από τις 22.30, δυσκολεύονταν ακόμα περισσότερο το συντονισμό στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην ενημέρωση για τις φωτιές, το απόγευμα, ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην περιοχή της Ηλείας ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές την Τετάρτη…