Τ΄Ακούσαμε, Το Γράφουμε και Ευθύνη δεν Έχουμε

  • Ενώ ως  την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021, 10 το πρωϊ ώρα Ελλάδος) δεν έχουν γίνει γνωστά τα όσα ειπώθηκαν στην Συνέντευξη Τύπου (που αναμένονταν για την Τετάρτη 7 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης) για τα δραματικά συμβαίνοντα στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, παρέμβαση στο όλο ζήτημα πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής , κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος δέχτηκε στην έδρα του αντιπροσώπους της Επιτροπής των Πρώην Προέδρων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.
  • Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος συνέστησε στους συνομιλητές του να συνεργαστούν για μια ειρηνική λύση που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. (Η θέση της Εκκλησίας είναι παγίως αυτή: Ευχές για ειρηνική λύση. Και ορθώς).
  • ‘Όμως, το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου γεννά ερωτηματικά και δημιουργεί απορίες. Πέραν από το κάλεσμα προς όλες τις πλευρές «για μια ειρηνική λύση», διαβάζουμε: «Αυτή η λύση πρέπει να περιλαμβάνει τη γνώμη και την εμπειρία όλης της ομογένειας, των μελών των κοινοτήτων και των τοπικών συλλόγων, με απόλυτη διαφάνεια, έτσι ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς την Ομοσπονδία».
  • Εάν πάρουμε κατά λέξη την αρχιεπισκοπική ανακοίνωση,  ειλικρινά απορούμε: Πώς θα συλλεχθεί η «γνώμη» και η «εμπειρία», και, μάλιστα, «όλης της ομογένειας, των μελών των κοινοτήτων και των τοπικών συλλόγων» ; Ποιος θα αναλάβει το έργο να ζητήσει τη «γνώμη» και να συλλέξει «εμπειρία» χιλιάδων μελών των κοινοτήτων, των συλλόγων και όλης ομογένειας; Και όταν συλλέξουμε χιλιάδες ετερόκλητες «γνώμες», και όταν αποτυπώσουμε άλλες τόσες «εμπειρίες», ποιος, και με ποια μέθοδο, θα τις συνθέσει σε μία, ώστε, με «απόλυτη διαφάνεια», να βρεθεί η λύση που θα αποκαταστήσει την «εμπιστοσύνη προς την Ομοσπονδία»;
  • Να γιατί –κατά την ταπεινή μας άποψη- είναι άλλο πράγμα η Επιτέλεση των Θρησκευτικών καθηκόντων των Ιερωμένων και άλλο η ενασχόλησή τους με την πολιτική, γενικώς.