ΗΠΑ-Γαλλία: «Όχι βία στις θαλάσσιες διαφορές»

Αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα έστειλαν οι Υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Γαλλίας, Άντονι Μπλίνκεν και Ζαν Υβ Λε Ντριάν, στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα τη «Διατήρηση της Διεθνούς Ειρήνης και της Ασφάλειας των Θαλασσών»  χωρίς να την κατονομάζουν αλλά φωτογραφίζοντάς της.

Ο Μπλίνκεν μίλησε για την σημασία της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Είπε ότι όλες οι διεκδικήσεις των κρατών θα πρέπει να συμμορφώνονται με το Διεθνές δίκαιο όπως θεσπίζονται από την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία και καθορίζει το νομικό πλαίσιο όλων των δραστηριοτήτων σε ωκεανούς και Θάλασσες.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η καταδίκη ενεργειών επίλυσης θεμάτων τα οποία αφορούν σε θαλάσσιες διαφορές, με την χρήση βίας, καθώς η εν λόγω πρακτική είναι αντίθετη με βασικές αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ όπως η ειρηνική επίλυση των διαφορών και η κυρίαρχη ισότητα των κρατών μελών του ΟΗΕ. Τα κράτη τα οποία αγνοούν ή επιχειρούν να επαναχαράξουν θαλάσσια η χερσαία σύνορα άλλων κρατών υπονομεύουν βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του Γάλλου υπουργού με τον κ. Λε Ντριάν να υπογραμμίζει πως «η ασφάλεια των θαλάσσιων περιοχών βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Χωρίς σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου οι θάλασσες καθίστανται θέατρα μόνιμων αντιπαραθέσεων. Η θάλασσα δεν πρέπει να μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ κρατών».
Πηγή: skai.gr