Αφγανιστάν: «Όχι» Μπάιντεν σε παράταση αποχώρησης

Εκτός από τους Ταλιμπάν, αρνητικός στην παράταση της αποχώρησης των δυτικών από το Αφγανιστάν είναι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Επικαλέστηκε μάλιστα απειλή από παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους.

Η πίεση του Μπόρις Τζόνσον κατά την έκτακτη Σύνοδο (με τηλεδιάσκεψη) της G7 στις ΗΠΑ δεν έφερε αποτέλεσμα. Ο Τζο Μπάιντεν αρνήθηκε να παραταθεί η επιχείρηση αποχώρησης πέραν της 31ης Αυγούστου (όπως θέλουν και οι Ταλιμπάν) και μάλιστα μίλησε για κίνδυνο επίθεσης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να διατάξει η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν να έχει ολοκληρωθεί εντός της καθορισμένης προθεσμίας, δηλαδή ως την 31η Αυγούστου, επικαλούμενος τη «μεγεθυνόμενη» απειλή τρομοκρατικής ενέργειας του Ισλαμικού Κράτους εναντίον στρατιωτών και των Αφγανών και ξένων πολιτών που συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιχείρησης εκκένωσης.

«Κάθε ημέρα επιχειρήσεων αυξάνει τον κίνδυνο για τους στρατιώτες μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του, που καθυστέρησε αρκετές ώρες, «αρχίζοντας από τον σοβαρό και μεγεθυνόμενο κίνδυνο επίθεσης» του βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν (ΙΚΧ).

Η οργάνωση, «ορκισμένος εχθρός των Ταλιμπάν», όπως υπενθύμισε, «επιδιώκει να βάλει στο στόχαστρο το αεροδρόμιο, να επιτεθεί σε αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις καθώς και σε αθώους πολίτες», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

newsit.gr