Φωταψίες στον “Άγιο Νικόλαο” του Μανχάτταν…

ΑΠΟΨΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αύριο Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στις 7:30 το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης), παραμονή της 20ής επετείου του τρομοκρατικού πλήγματος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Ιερός Ναός και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου, αν και ημιτελής,  θα φωταγωγηθεί για πρώτη φορά. Θα τελεστεί Εσπερινός και επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των τριών χιλιάδων αθώων και ανυποψίαστων ανθρώπων που βρήκαν μαρτυρικό-τραγικό θάνατο κάτω από τα χαλάσματα των Δίδυμων Πύργων.

Στην τελετή της φωταγώγησης και της επιμνημόσυνης δέησης θα παραστεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Όπως γράφει ο «Εθνικός Κήρυκας», ο Αγιος Νικόλαος θα είναι ολοκληρωτικά έτοιμος εξωτερικά και εσωτερικά τον Απρίλιο του 2022.

Ωστόσο, χαρά μεγάλη για την ευτυχή κατάληξη ενός έργου που εξ αιτίας των οικονομικών ατασθαλιών, αλλά και του πολλαπλάσιου του προϋπολογισθέντος τελικού κόστους, κινδύνεψε να γίνει η αφορμή βαρύτατου πλήγματος του κύρους της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ας κρατήσουμε για τον εαυτό μας τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις μας για το δημιούργημα του Ισπανού Αρχιτέκτονα κ. Καλατράβα. ‘Αλλωστε τις έχουμε εδώ και πολύ καιρό επισημάνει και γράψει στην Panhellenic Post.  Ας αρκεστούμε στη δήλωσή του κ. Καλατράβα προς το «Associated Press» πως «οι ημιδιαφανείς περιοχές της πρόσοψης προορίζονται να δίνουν στην εκκλησία τα βράδια ένα ημίφως, κάτι σαν φάρο ελπίδας». Ας αποδεχθούμε, ακόμη, και την αναγκαιότητα της οικοδόμησης του Ναού με Πεντελικά μάρμαρα.

Όταν οι τρομοκράτες χτύπησαν τους Δίδυμους Πύργους, ο Αγιος Νικόλαος έπεσε και αυτός. Το ταπεινό, κατανυκτικό, Ορθόδοξο εκκλησάκι μέσα στο οποίο έβρισκαν παρηγορία οι Έλληνες ομογενείς Χριστιανοί του Μανχάτταν, αλλά και οι περαστικοί, από την περιοχή, ομογενείς της ευρύτερης Νέας Υόρκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος,  είπε στο «Associated Press» πως «το Σημείο Μηδέν είναι παγκοσμίως ως τόπος θρησκευτικού μίσους και βίας, και τα αποτελέσματα αυτού του θρησκευτικού μίσους. Μέρος της ευθύνης μας ήταν να αποκαταστήσουμε την υπόληψη της θρησκείας ως συντελεστή ενότητας των ανθρώπων».

Αλλά αυτό έγινε ο Αγιος Νικόλαος; Το περικαλλές μνημείο –διότι περί αυτού πρόκειται- που αναγέρθηκε δεν είναι «ελληνική Εκκλησία». Δεν είναι «Άγιος Νικόλαος». Είναι ένα πολυπολιτισμικό οίκημα μέσα στο οποίο θα συνυπάρχουν όλες οι θρησκείες του κόσμου! Κάθε επισκέπτης θα μπορεί να εισέρχεται στο ιδιαίτερο τμήμα και να προσεύχεται στον δικό του Θεό!..

Συνιστά, άραγε, αυτό «συντελεστή ενότητας των ανθρώπων»; Έτσι, τάχα, θα μετουσιώσουμε τις διαφορετικές θρησκείες σε ….μία;

…Μας λείπει ο Άγιος Νικόλαος του Μανχάτταν!