Ενδιαφέροντα Γεγονότα του Παρελθόντος

  • 1611

    Προτομή του μητροπολίτη Διονυσίου Β’

    Επαναστάτες με επικεφαλής τον μητροπολίτη Διονύσιο Β’ καταλαμβάνουν τα Ιωάννινα. Οι Οθωμανοί αντεπιτίθενται, συλλαμβάνουν τον Διονύσιο, τον οποίο γδέρνουν ζωντανό στην κεντρική πλατεία της πόλης και καταργούν τα προνόμια που είχε παραχωρήσει το 1430 ο Σινάν πασάς.

  • 1922

    Η ηγεσία της επανάστασης: στρατηγοί Γονατάς (κέντρο), Πλαστήρας (δεξιά) και ο πολιτικός σύμβουλος της επανάστασης Γεώργιος Παπανδρέου ο πρεσβύτερος (αριστερά).

    Εκδηλώνεται το κίνημα Πλαστήρα, Γονατά και Φωκά στη Χίο και τη Λέσβο, από τα στρατεύματα που διέφυγαν από τη Μικρά Ασία στα δύο αυτά νησιά.

  • 1938

    Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

    Έπειτα από 2.000 χρόνια, ξαναρχίζουν οι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή.

  • 1961

    Ιδρύεται η περιβαλλοντική οργάνωση «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση», γνωστή με τα αρχικά WWF.

  • 1973

    Αουγκούστο Πινοτσέτ

    Πραξικόπημα εκδηλώνεται στη Χιλή. Ο στρατός της χώρας, με επικεφαλής τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοτσέτ, ανατρέπει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε.

 

 

 

Η11η Σεπτεμβρίου 2001 έχει καταγραφεί ως μία από τις πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Τα νέα των καταστροφικών τρομοκρατικών επιθέσεων, που έγιναν στις ΗΠΑ, έκαναν τον γύρο του κόσμου, βυθίζοντας στη θλίψη εκατομμύρια ανθρώπους.

Η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί ποτέ σε αμερικανικό έδαφος, πραγματοποίηθηκε από 19 μέλη της Ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης al-Qaeda. Δύο αεροπλάνα πέταξαν μέσα από τους διάσημους δίδυμους πύργους, ένα τρίτο χτύπησε το Πεντάγωνο, κι ένα τέταρτο προσέκρουσε στο έδαφος ενός χωραφιού στην Pennsylvania. Παρακάτω ακολουθούν μερικές πληροφορίες, που έχουν συνδεθεί με αυτή την ημέρα.
Το κτίριο 7 (WTC7), ένα από τα 7 του συμπλέγματος κτιρίων που αποτελούσαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ήταν και το ψηλότερο μετά τους Δίδυμους Πύργους, αποτελούμενο από 47 ορόφους. Κατέρρευσε λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου, σχεδόν 7 ώρες μετά τους άλλους δύο πύργους.

Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης αποτελούσε στόχο για τους τρομοκράτες ακόμη και πριν από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Λίγο μετά το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου του 1993, μια βόμβα που “φυτεύτηκε” σε ένα φορτηγό που σταθμεύτηκε στο υπόγειο γκαράζ του κέντρου, εξερράγη, σκοτώνοντας 6 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 1.000, όπως ανέφερε η έκθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι ΗΠΑ είχαν κάνει επανειλημμένες προσπάθειες να σκοτώσουν τον αρχηγό της al-Qaeda, Osama bin Laden πολύ πριν το τρομοκρατικό χτύπημα. Πύραυλοι είχαν εκτοξευτεί κατά του στρατοπέδου του αλλά επέζησε μέχρι που τον σκότωσε η ναυτική ομάδα SEAL το 2011. Η CIA και άλλοι οργανισμοί ανέπτυξαν ένα σχέδιο για τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν στις αρχές του 1998. Αυτό καθυστέρησε και στη συνέχεια επανήλθε, αλλά παρεμποδίστηκε από τις ανησυχίες των στρατιωτικών αξιωματούχων σχετικά με το ότι βασιζόταν σε Αφγανούς φυλετικούς ηγέτες.

Στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο Κάτω Μανχάταν σκοτώθηκαν 2.753 άνθρωποι, όταν οι αεροπειρατές των πτήσεων American Airlines Flight 11 και United Airlines Flight 175 οδήγησαν σκόπιμα τα αεροσκάφη στους Δίδυμους Πύργους ως αποτέλεσμα των συντριβών. Από εκείνους που έχασαν τη ζωή τους κατά τις αρχικές επιθέσεις και τις επακόλουθες καταρρεύσεις των Πύργων, οι 343 ήταν πυροσβέστες της Νέας Υόρκης, οι 23 ήταν αστυνομικοί της Νέας Υόρκης και οι 37 ήταν αξιωματικοί της Λιμενικής Αρχής. Τα θύματα κυμαίνονταν σε ηλικία από 2 έως 85 έτη. Περίπου το 75-80% των θυμάτων ήταν άνδρες.

  • 2004

    Στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου «Σινούκ» συντρίβεται στο Πόρτο Κουφό, ανοικτά της Σιθωνίας, ενώ πετά με προορισμό το Άγιο Όρος, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος και άλλοι 15 άνθρωποι. Το δυστύχημα προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κυρίως όσον αφορά στην ύπαρξη ή μη πολιτικών ευθυνών.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/1109

© SanSimera.gr