Στην Αρχιεπισκοπή το κληροδότημα της Suzanne Mados για την Παιδεία και τον Οίκο Ευγηρίας

Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την διαδικτυακή συνέλευση της Επάρχιακής Συνόδου υπό του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου. Φωτογραφία: GOA.

 

Η αείμνηστη Suzanne Mados άφησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή ένα αξιόλογο Κληροδότημα για την στήριξη των Ελληvoρθοδόξων Σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, καθώς επίσης και για τον Οίκο Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ.

Η ευεργέτιδα της Ελληνικής Παιδείας και του Οίκου Ευγηρίας του Αγίου Μιχαήλ , Suzanne Mados.

Πληροφορίες των «Αναμνήσεων» αναφέρουν ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή ευεργετήθηκε περισσότερο από κάθε άλλον μη κερδοσκοπικό οργανισμό από την διαθήκη της Σούζαν Μάντος.

Την χαρμόσυνη για την Αρχιεπισκοπή και κατά επέκταση για την ομογένεια είδηση ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, η οποία έλαβε χώρα την Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος, αύριο, Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021 μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κορώνα θα τελέσει αρχιεπισκοπικό μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής της ευεργέτιδας.

Από την έρευνα των «Αναμνήσεων» προέκυψε ότι η αείμνηστη και ο σύζυγός της Τζον Μάντος από το 1996 ήταν ιδιοκτήτες του ιστορικού ξενοδοχείου Wyndham Hotel επί της 58ης Οδού στο Μανχάταν και συνάμα ευεργέτες της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai School of Medicine και του ομώνυμου σχολείου «The Mount Sinai Hospital». Ο Τζον Μάντος απεβίωσε στις 19 Φεβρουαρίου 2002, ενώ η σύζυγός του απεβίωσε πρόσφατα.

Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου τέθηκαν επί τάπητος η προγραμματισμένη για τα τέλη Οκτωβρίου επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου, η συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τα θυρανοίξια του ιστορικού ναού του Αγίου Νικολάου, καθώς επίσης και η στάση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο θέμα των εμβολιασμών.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

Σήμερα, 16 Σεπτεμβρίου, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συγκάλεσε σε τακτική συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, ώστε να αποφανθεί επί σημαντικών θεμάτων αφορώντων την Ιερά Αρχιεπισκοπή.
Εν αρχή της συνεδρίας οι συνοδικοί αρχιερείς μετά χαράς πληροφορήθηκαν το περιεχόμενο του σημερινού ανακοινωθέντος της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ότι η Α. Θ. Παναγιότης θα πραγματοποιήσει την από καιρού προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αμερική, χωρίς άλλη αναβολή.
Συζητηθέντος του θέματος του εμβολιασμού των πιστών, απεφασίσθη ομοφώνως ότι η Εκκλησία όχι μόνο επιτρέπει τον εμβολιασμό κατά των ασθενειών (π.χ. πολιομυελίτιδα, ευλογιά) αλλά και προτρέπει τους πιστούς της, μετά από ιατρική εξέταση και έγκριση, να εμβολιάζονται με τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού COVID -19 (SARS-Cov-2).
Επιπλέον, αν και για καθαρά ιατρικούς λόγους ενδεχομένως να υφίσταται εξαίρεση κάποιων από τον εμβολιασμό, ωστόσο δεν υφίσταται για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους πιστούς της εξαίρεση από κανέναν εμβολιασμό για θρησκευτικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου και του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό πιστοποιητικά εξαίρεσης από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού για θρησκευτικούς λόγους, εκδεδομένα από ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, δεν έχουν καμμία ισχύ, είναι άκυρα και δεν πρέπει να εκδίδονται από τους ιερείς μας για κανένα λόγο.
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος παροτρύνει τους πιστούς να εμπιστεύονται τις αρμόδιες υπεύθυνες ιατρικές αρχές και να μη παρασύρονται από πρόσωπα που διαδίδουν ψευδείς και επιστημονικά αβάσιμες συνομωσιολογικές θεωρίες που κυκλοφορούν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος υπενθυμίζει ότι οι ανά την αμερικανική επικράτεια Κοινότητες και οι κληρικοί οφείλουν να συνεχίζουν να συμπεριλαμβάνουν τις ακόλουθες δύο αιτήσεις στις ιερές ακολουθίες και τα ιερά μυστήρια:
«Ὑπὲρ τοῦ ῥυσθῆναι ἡμᾶς ἀπὸ πάσης θλίψεως, ὀργῆς, κινδύνου καὶ ἀνάγκης, καὶ ἀπὸ τοῦ ἀπειλοῦντος ἡμᾶς λοιμοῦ τοῦ κορονοϊοῦ, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν».
«Ὑπὲρ τῶν ἀδελφῶν ἡμῶν τῶν κατὰ τῆς νόσου τοῦ κορονοϊοῦ ἀγωνιζομένων, ἰατρῶν, νοσηλευτῶν καὶ ἐπιστημόνων, τοῦ Κυρίου δεηθῶμεν».
Τέλος, η Σύνοδος με ευγνωμοσύνη πληροφορήθηκε ότι η Ι. Αρχιεπισκοπή ορίστηκε κληρονόμος της αείμνηστης Suzanne Mados , η οποία προέβλεψε στη διαθήκη της μια γενναιόδωρη δωρεά για τα Ελληνικά Ορθόδοξα Σχολεία της Ι. Αρχιεπισκοπής καθώς και για τον Οίκο Ευγηρίας «Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ». Απεφασίσθη δε όπως τελεσθεί υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της δωρητρίας αρχιεπισκοπικό μνημόσυνο προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου κατά τη Θ. Λειτουργία του Σαββάτου, 18ης Σεπτεμβρίου, στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορώνας Ν. Υόρκης.
Εκ της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου