AUKUS – Γαλλία: Οι πρώτες αντιδράσεις από ΗΠΑ και Αυστραλία στα αντίποινα από το Παρίσι

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας – ΗΠΑ, με το Παρίσι να ανακοινώνει το βράδυ της Παρασκευής (18.09.2021) πως ανακαλεί τους πρέσβεις σε Αμερική σε Αυστραλία.

Μετά τις ανακοινώσεις που προκάλεσαν αίσθηση, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρεί τη Γαλλία «σύμμαχο ζωτικής σημασίας».

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση πάρθηκε μετά την τριμερή συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας -Αυστραλίας για την ασφάλεια, αφού η Καμπέρα ακύρωσε την γιγαντιαία παραγγελία υποβρυχίων από την Γαλλία, προκειμένου να προμηθευτεί πυρηνικά με τη συμβολή των ΗΠΑ.

Έτσι, σε μια ηχηρή κίνηση, η Γαλλία απέσυρε τους πρέσβεις της από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα για διαβουλεύσεις.

«Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας» και «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ιδίως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυστραλία: Λυπούμαστε για την απόφαση

Η Αυστραλία από τη μεριά της αναφέρει πως της προκάλεσε λύπη η απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, διαβεβαιώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη αξία στη διμερή σχέση και θα επιδιώξει να συνεχίσει τον διάλογο σε πολλά άλλα ζητήματα.

«Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», ανέφερε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία. Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

«Πυρά» κατά της Βρετανίας

Από την κριτική της Γαλλίας δεν ξεφεύγει και η Βρετανία, κατηγορώντας την πως λειτούργησε καιροσκοπικά.

»Η κυβέρνηση της Βρετανίας εντάχθηκε σε αυτή τη συμφωνία με οπορτουνιστικό τρόπο», ανέφερε η γαλλική διπλωματική πηγή. «Δεν χρειάζεται να διαβουλευτούμε στο Παρίσι με τον πρεσβευτή μας (σ.σ. στο Λονδίνο) για να κατανοήσουμε την κατάσταση και να αντλήσουμε συμπεράσματα», πρόσθεσε.

Ως αυτό το στάδιο, η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί στη Βρετανία σε καμιά από τις επίσημες ανακοινώσεις της για τη συμφωνία.

νεςσιτ.γρ