Κορονοϊός: Έρχονται ανακοινώσεις για ελευθερία κινήσεων των εμβολιασμένων

Αντίστροφα φαίνεται πως μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Η κίνηση αυτή στοχεύει αφενός στο να επιβραβευτούν οι πολίτες που έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο και αφετέρου να πειστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, να το πράξουν, εν μέσω φόβων για διπλή πανδημία μέσα στο φθινόπωρο. Και αυτό γιατί εκτός από τον κορονοϊό υπάρχει ο φόβος για τον ιό της γρίπης.

Από την κυβέρνηση θέλουν να εκπέμψουν το μήνυμα ότι η χώρα δεν κλείνει ξανά και ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες θα έχουν κανονικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, όλα δείχνουν ότι την Τετάρτη θα γίνουν ανακοινώσεις που θα αφορούν κυρίως στη χορήγηση κι άλλων προνομίων σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Κορονοϊός: Τι αναμένεται να ανακοινωθεί για τους εμβολιασμένους πολίτες

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, αυτό που εξετάζουν από την κυβέρνηση και πιθανότατα θα ανακοινώσουν, είναι ότι θα πάψουν οι περιορισμοί που υπάρχουν ακόμη και σήμερα για τους εμβολιασμένους πολίτες. Η εισήγηση κάνει λόγο για ελευθερία κινήσεων όσων έχουν κάνει το εμβόλιο, ακόμη και στις “κόκκινες” περιοχές, δηλαδή εκεί όπου έχει επιβληθεί καθεστώς μίνι lockdown. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενοι οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα ακόμη και μετά τη 1 το βράδυ, ενώ θα επιτρέπεται και να στέκονται όρθιοι στα κέντρα όπου δεν επιτρεπόταν έως τώρα.

 

Στόχος, να είναι πιο εμφανής η κανονικότητα στην καθημερινότητα των εμβολιασμένων πολιτών.

Εξάλλου, τις επόμενες ημέρες και ενδεχομένως την Τετάρτη, ίσως ανακοινωθεί η συμβουλευτική επιτροπή του υπουργού Υγείας. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, θα είναι η επιτροπή Δημόσιας Υγείας, που θα έχει περίπου 7 μέλη και θα δίνει συμβουλές στον υπουργό για όλα τα θέματα και όχι μόνο για τον κορονοϊό. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα παραμείνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με του κορονοϊού – Τι δήλωσε η Θεοδωρίδου

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να γίνει ακόμη και την ίδια ημέρα με του κορονοϊού είπε η Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε παράλληλα πως το ότι η γρίπη δεν μας επισκέφθηκε πέρυσι δεν σημαίνει ότι δεν θα μας επισκεφθεί φέτος, προσθέτοντας πως ο ιός της γρίπης είναι ένας ιός που δεν πρέπει να του έχουμε εμπιστοσύνη.

Το κύριο μήνυμά της ήταν να εμβολιαστούν για τη γρίπη όσοι πρέπει να το κάνουν και να μην θεωρούν κάποιοι ότι κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης προστατεύονται από τον κορονοϊό ή το αντίστροφο.

Η κυρία Θεοδωρίδου είπε ακόμη ότι ευτυχώς πέρυσι είχαμε ιδιαίτερα χαμηλή επίπτωση της γρίπης και εξήγησε ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία για την αλληλεπίδραση της με τον κορονοϊό.

“Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε πως μπορεί η μια λοίμωξη να επηρεάσει την άλλη”, τόνισε χαραχτηριστικά, προσθέτοντας ότι φέτος θα χρησιμοποιηθούν τετραδύναμα εμβόλια μιας δόσης κατά της γρίπης.

Επίσης, σημείωσε ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ακόμη και την ίδια ημέρα με άλλα εμβόλια, καθώς δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός του αντιγριπικού εμβολιασμού με τον εμβολιασμό με άλλά εμβόλια.