Ιράκ: Συνελήφθη στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ συνέλαβαν ένα ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος ήταν αναπληρωτής του δολοφονημένου ηγέτη του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, και επέβλεπε τα οικονομικά της τζιχαντιστικής οργάνωσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Μουσταφά Αλ-Καντίμι.

Ο Σάμι Τζασίμ συνελήφθη σε μια «περίπλοκη εξωτερική επιχείρηση» από τις ιρακινές υπηρεσίες πληροφοριών, έγραψε ο Καντίμι στο Twitter, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ή να διευκρινίσει πού συνελήφθη.

Ο Τζασίμ, ιρακινός υπήκοος, είναι ένας από τους βασικούς ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους που μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις της ομάδας. Είναι μόλις το δεύτερο ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους που συλλαμβάνεται ζωντανός.

Ο Μπαγκντάντι, ο οποίος δηλώθηκε ηγέτης ενός διασυνοριακού «χαλιφάτου» στη Συρία και το Ιράκ το 2014, σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία το 2019.

Ενώ το Ισλαμικό Κράτος εκδιώχθηκε από το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας που είχε κάποτε στη Συρία και το Ιράκ πριν από αρκετά χρόνια, δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι εξακολουθεί να έχει τουλάχιστον 10.000 μαχητές στις δύο χώρες, συνήθως σε απομακρυσμένες περιοχές.

«Παρότι δεν σχολιάζουμε καμία συγκεκριμένη επιχείρηση, χειροκροτούμε τους γενναίους Ιρακινούς εταίρους μας, καθώς τακτικά οδηγούν και επιφέρουν καταστροφικά πλήγματα στα απομεινάρια του ΙΚ», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Τζόελ Χάρπερ, εκπρόσωπος του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σε ερώτηση του Reuters σχετικά με τη σύλληψη του Τζασίμ.

Ο ρόλος του συλληφθέντα φαίνεται ότι είχε επεκταθεί από την εποπτεία των οικονομικών της ομάδας στον συντονισμό δραστηριοτήτων μεταξύ Ιράκ και Συρίας.

huffingtonpost.gr