Ο Μαρτίνς ανέδειξε τα τρωτά σημεία στο πλάνο του Λουτσέσκου, είναι γεμάτος με αργά πόδια ο ΠΑΟΚ

Τρία ζευγάρια και οι αρχικές επιλογές των δύο προπονητών όρισαν την τύχη του ντέρμπι στο Φάληρο ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Ο Μαρτίνς ανέδειξε τα τρωτά σημεία στο πλάνο του Λουτσέσκου, που έχει ένα ρόστερ το οποίο χρειάζεται ενίσχυση για να κάνει πρωταθλητισμό. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κυριαρχήσει για ένα ημίχρονο απέναντι στον ΠΑΟΚ, να χτυπήσει σε συγκεκριμένους χώρους και να πάρει προβάδισμα που τον οδήγησε μία σημαντική νίκη με 2-1. Πήρε πλεονέκτημα τεσσάρων βαθμών από τον άμεσο ανταγωνιστή του και ξεπέρασε γρήγορα την ήττα και την κακή εμφάνιση στην Γερμανία απέναντι στην Άιντραχτ.

Ανέδειξε τα τρωτά σημεία που είχε το πλάνο του Λουτσέσκου

Ο Πέδρο Μαρτίνς νίκησε με το αρχικό του σχέδιο και κατάφερε να αναδείξει τις αδυναμίες του πλάνου του Ραζβάν Λουτσέσκου. Με την επιλογή του να σπάσει την τριάδα του άξονα και να χρησιμοποιήσει ένα πιο καθαρό 4-2-3-1, πήρε μόνο οφέλη. Κατάφερε να δημιουργήσει δύο χώρους που η ομάδα του είχε ξεκάθαρο πλεονέκτημα. Δύο ζευγάρια που τελικά όρισαν και την τύχη του αγώνα. Ο Αγκιμπού βασάνισε τον Εσίτι και ο Ροντρίγκες τον Σίντκλεϊ. Τους ανέδειξαν τις αδυναμίες τους.

Ο Αγκιμπού, πιέζοντας τα βαριά πόδια του Εσίτι, έδωσε στην ομάδα του δύο τέρματα. Ο Ροντρίγκες, χτυπώντας στο ένας με ένας τον Βραζιλιάνο μπακ, δημιούργησε έναν ξεκάθαρο χώρο που ο Ολυμπιακός είχε πλεονέκτημα. Η αλήθεια είναι πως δεν του βγήκαν καθόλου οι επιλογές του Ρουμάνου τεχνικού.

Στο πρόσφατο παιχνίδι με την Κοπεγχάγη, η επιλογή για 4-2-3-1, με τον Μπίσεσβαρ στην θέση του επιτελικού χαφ και τους Μίρτιτσα, Ζίβκοβιτς στα άκρα, είχε κάνει τον ΠΑΟΚ πιο γρήγορο και έδινε τρεξίματα στις πλευρές.

Αμυνόταν χαμηλά, δεν μπορούσε να καλύψει την απόσταση για να επιτεθεί

Η απόφαση του, να χρησιμοποιήσει τριάδα των Εσίτι, Σβαμπ και Αουγκούστο στο κέντρο, με τον Βραζιλιάνο ένα κλικ πιο μπροστά, κρατούσε την ομάδα του σε χαμηλά μέτρα. Από την πρώτη κιόλας οργανωμένη άμυνα του ΠΑΟΚ ήταν ξεκάθαρο πως η επιλογή ήταν, να ξεκινά η άμυνα από το μεσαίο μπλοκ, από το ύψος της σέντρας.

Έχοντας μία ομάδα με μοναδικό γρήγορο ποδοσφαιριστή τον Άκπομ, που ποτέ δεν έπαιξε με μούρη στην αντίπαλη εστία, ήταν αδύνατον να βγουν τα μέτρα για να απειλήσει, δεν καλύπτονταν οι αποστάσεις. Ο ΠΑΟΚ δημιούργησε ένα παιχνίδι που έμοιαζε σαν να εξασφαλίζει πως στο πρώτο ημίχρονο θα είναι εντελώς ακίνδυνος. Γρήγορα αποδείχτηκε πως δεν ήταν το μόνο του πρόβλημα.

Αριθμητικό πλεονέκτημα στην πλευρά του Μπίσεσβαρ

Ο Μαρτίνς με την βασική του σύνθεση και την επιλογή του να στηρίξει τον Λαλά και να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά στην βασική ενδεκάδα τον Ροντρίγκες, έδειξε την πρόθεσή του να χτυπήσει από την συγκεκριμένη πλευρά. Βλέπετε, του το έκανε πολύ εύκολο και ο Λουτσέσκου. Στο 4-3-3 του ΠΑΟΚ, στην αριστερή πλευρά, παίζει εντελώς τυπικά την θέση ο Μπίσεσβαρ. Ο Ολλανδός, ποτέ δεν προσέφερε κάλυψη στον Σίντκλεϊ, δεν ήταν σε θέση, να αντιμετωπίσει τα ανεβάσματα του Λαλά.

Έχοντας ρίξει τον Ροντρίγκες, πάνω στον Βραζιλιάνο μπακ, εξασφάλιζε πως θα παίζει ένας με έναν με μεγάλη συχνότητα. Έχοντας όμως και τον Λαλά στον χώρο που θεωρητικά έπρεπε να καλύπτει ο Μπίσεσβαρ, αλλά ποτέ δεν το έκανε, είχε και ελεύθερο τον δεξιό του μπακ σε κάθε ανέβασμά του.

Η πίεση στον Εσίτι

Στον άξονα η αδυναμία του Εσίτι στο να υποδέχεται, να ελευθερώνεται και να πασάρει με ασφάλεια είναι γνωστή. Ο Μαρτίνς φρόντισε να έχει τον Αγκιμπού πάνω του και ο Λουτσέσκου να έχει τον Εσίτι να υποδέχεται την πρώτη μπάλα από χαμηλά. Σε χώρους δηλαδή, που το κάθε λάθος, η κάθε απώλεια, στοιχίζει. Δεν χρειάζεται να σταθούμε σε οτιδήποτε άλλο.

Στο πρώτο ημίχρονο, οι δύο προπονητές είχαν σχεδιάσει ένα παιχνίδι που ο ΠΑΟΚ ήταν αδύνατον να φτάσει στην αντίπαλη περιοχή για να απειλήσει και ο Ολυμπιακός είχε τρεις χώρους που μπορούσε να έχει πλεονέκτημα. Τρία ζευγάρια που κέρδιζε κατά κράτος με τις συνθήκες και τα μέτρα που παιζόταν ο αγώνας. Λαλά-Μπίσεσβαρ, Ροντρίγκες-Σίντκλεϊ, Αγκιμπού-Εσίτι.

Οι Ροντρίγκες, Αγκιμπού έδωσαν στοιχεία που έλειπαν από τον Ολυμπιακό

Είναι δεδομένο πως στο πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός μπόρεσε και χτύπησε, πάνω σε συγκεκριμένες αδυναμίες του αντιπάλου. Η αλήθεια είναι πως οι παθογένειες του ΠΑΟΚ έκαναν εύκολο το έργο των Αγκιμπού, Ροντρίγκες. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως οι δύο ποδοσφαιριστές πρόσφεραν κάτι στον Ολυμπιακό που μέχρι στιγμής λείπει από την φετινή ομάδα.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει καταφέρει να συνδέσει τους κεντρικούς χαφ με τους επιθετικούς. Ο Φορτούνης είναι τραυματίας, στον Βαλμπουενά αρχίζουν να φαίνονται τα χρόνια του και πλέον παίζει ελάχιστα και παίκτης με τα δικά τους στοιχεία δεν ήρθε στο ρόστερ. Η διοίκηση επένδυσε σε τρεις ακραίους ποδοσφαιριστές που μέχρι στιγμής δεν είχαν καταφέρει να κάνουν την διαφορά. Ο Ροντρίγκες ήρθε τελευταίος, είναι πιο πίσω, όμως σε αυτά τα 45 λεπτά έδωσε ένα στοιχείο που ήθελε πολύ να μπει ο Μαρτίνς στον φετινό Ολυμπιακό. Μεγαλύτερο πλάτος, παιχνίδι ταχύτητας και απομόνωσης του ακραίου μπακ.

Επίσης, ο Αγκιμπού, που είναι η μεγάλη έκπληξη της φετινής σεζόν, έκανε ένα πρώτο ημίχρονο ποδοσφαιριστή τεράστιας κλάσης. Δεν είναι πρώτη φορά που είναι χρήσιμος και βοηθά την ομάδα του Μαρτίνς, όμως είχε μεγαλύτερη διάρκεια και ήταν πιο επιδραστικός από κάθε άλλη φορά. Ο Ολυμπιακός λοιπόν, μετέφερε πιο επικίνδυνα απ’ ό,τι στα προηγούμενα παιχνίδια του, την μπάλα, από τις μεσοεπιθετικές θέσεις.

Στο δεύτερο ημίχρονο τον χειρότερο του γηπέδου τον είχε ο Ολυμπιακός

Ασφαλώς και το δεύτερο ημίχρονο ήταν τελείως διαφορετικό και οι λόγοι είναι ξεκάθαροι. Η πραγματικότητα που καθόρισε το πρώτο ημίχρονο και έφερε ένα καθαρό 2-0, δεν υπήρχε στην επανάληψη.

Ο Εσίτι βγήκε από το γήπεδο στο ημίχρονο, όπως και ο Ροντρίγκες. Ο Ονιεκούρου, πήγε στην απέναντι πλευρά και χάθηκε και το τρικ με τον Λαλά. Επίσης με την είσοδο του Ονιεκούρου και την έξοδο του Εσίτι, ο Ολυμπιακός έγινε η ομάδα που είχε τον χειρότερο παίκτη στο γήπεδο. Ευτυχώς για τον Μαρτίνς, όχι σε χώρο που η αγωνιστική του απάθεια να γίνεται τόσο άμεσα επιζήμια, όπως έγινε με τις αδυναμίες του Εσίτι.

Δεν έβαλε κανέναν από τους δύο φορ που χρησιμοποίησε στο παιχνίδι ο ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ ένιωσε πιο άνετα ανασταλτικά στην επανάληψη, ο Μαρτίνς κάπου φοβούμενος και έχοντας στο μυαλό του πως οι παίκτες του είναι και κουρασμένοι από το παιχνίδι της Πέμπτης, σταμάτησε την πίεση ψηλά και επέτρεψε στον ΠΑΟΚ να κυκλοφορήσει πιο άνετα την μπάλα. Δεν πέτυχαν ποτέ οι παίκτες του Λουτσέσκου να βάλουν μέσα στο παιχνίδι κάποιον εκ των δύο φορ που χρησιμοποίησαν. Δεν κατάφεραν να γίνουν απειλητικοί στην ροή του αγώνα. Μείωσαν το σκορ, δεν άξιζαν τίποτα παραπάνω.

Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο πρώτο μέρος και άξιζε να κερδίσει. Ο ΠΑΟΚ πλήρωσε ακριβά τους δύο πεταμένους βαθμούς με τον Βόλο, καθώς η διαφορά άνοιξε σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός αποτελέσματος. Είναι ξεκάθαρο πως το ρόστερ που έχει στα χέρια του ο Λουτσέσκου, έχει σοβαρές αδυναμίες και είναι αδύνατον να κάνει πρωταθλητισμό. Η ελπίδα είναι, να μείνει κοντά στην βαθμολογία μέχρι τον Ιανουάριο ώστε να αξίζει να επενδύσει η διοίκηση και να ενισχύσει την ομάδα. Φαίνεται πάντως μεγάλο το διάστημα μέχρι τον Ιανουάριο. Είναι γεμάτος με αργά πόδια ο ΠΑΟΚ…

Πηγή:sport24.gr