Πραξικόπημα στο Σουδάν-Κρατείται ο πρωθυπουργός

Σουδάν.- Ο πρωθυπουργός του Σουδάν, ο Αμπντάλα Χάμντοκ, επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του ότι έχει τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση, μετέδωσε η αραβόφωνη υπηρεσία του Sky News επικαλούμενη ανακοίνωση των υπηρεσιών του.Νωρίτερα, το υπουργείο Πληροφοριών του Σουδάν επιβεβαίωσε πως έχουν συλληφθεί τα περισσότερα από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και του συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας, που ανέλαβε τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας μετά την ανατροπή του Όμαρ Ελ Μπασίρ το 2019.

Δηλώσεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν

Ο πρωθυπουργός του Σουδάν, ο Αμπντάλα Χάμντοκ, κάλεσε σήμερα τους Σουδανούς να βγουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν με ειρηνικό τρόπο την επανάσταση, με ανακοίνωσή του η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών δόθηκε στη δημοσιότητα από τον τόπο όπου κρατείτο από στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο επικεφαλής της κυβέρνησης μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, αφού αρνήθηκε να ταχθεί υπέρ του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Στο μεταξύ, ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ Τζέφρι Φέλτμαν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για το εξελισσόμενο πραξικόπημα στο Σουδάν.

Μέσω του επίσημου λογαριασμού της διεύθυνσης αφρικανικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Φέλτμαν προειδοποίησε πως η κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς αντίκειται στη Συνταγματική Διακήρυξη της μεταβατικής κυβέρνησης και θα θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση της βοήθειας την οποία προσφέρει η Ουάσινγκτον στη χώρα.

Κλειστό το αεροδρόμιο του Χαρτούμ – Χωρίς διαδίκτυο η χώρα

Το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ έκλεισε και οι διεθνείς πτήσεις ανεστάλησαν, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια του Ντουμπάι. Δεν έχει υπάρξει καμιά ανακοίνωση για το αεροδρόμιο από τις αρχές του Σουδάν, εν μέσω πληροφοριών για εν εξελίξει στρατιωτικό πραξικόπημα.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει κοπεί σε όλη τη χώρα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Επίσης μοιάζει να έχει διακοπεί η λειτουργία μεγάλου μέρους των δικτύων τηλεφωνίας.

Συγκεντρώσεις σε δρόμους του Χαρτούμ

Διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις.

Δυνάμεις του στρατού έχουν αποκλείσει τις εισόδους στο Χαρτούμ και αρκετές γέφυρες.

Μέχρι στιγμής, το επιτελείο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις εξελίξεις.

Χθες Κυριακή η αστυνομία του Σουδάν έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να αποκλείσουν κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας. Υποστηρικτές του στρατού διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, τη δεύτερη στη σειρά, αξιώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις μεταβατικές αρχές, στις κινητοποιήσεις και στα επεισόδια συμμετέχουν οπαδοί του κόμματος του Όμαρ Ελ Μπασίρ, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα και ήταν πρόεδρος του Σουδάν ώσπου τον ανέτρεψε ο στρατός το 2019.

Η Ένωση Επαγγελματιών του Σουδάν, οργάνωση που πρωτοστάτησε από τα τέλη του 2018 στις μαζικές κινητοποιήσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του πρώην προέδρου Όμαρ Ελ Μπασίρ το 2019 από τους στρατηγούς, κάλεσε τον λαό να βγει στον δρόμο και να «αντισταθεί» σε οποιοδήποτε νέο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ