Κοροναϊός – «Φρένο» στις παρελάσεις – Αυστηρά μέτρα και «ντόμινο» ακυρώσεων

Σε «κόκκινο» συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες εν μέσω ραγδαίας αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να καταγράφει σημαντική επιδείνωση σε επίπεδο νέων κρουσμάτων κοροναϊού, διασωληνωμένων αλλά και νέων θανάτων.

Υπό το πρίσμα αυτό, ήδη αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας αποφάσισαν την ακύρωση των μαθητικών παρελάσεων ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου για την επέτειο του «ΟΧΙ».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κυβέρνηση και ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη νέα «έκρηξη» της Covid 19 σε πολλές περιοχές της χώρας, ειδικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές (μία στη Θεσσαλονίκη και 4 στο Βόλο και τη Λάρισα) για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Το υπουργείο Υγείας παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, επεκτείνει τη συνεργασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα και κατόπιν εισήγησης των διοικητών των αρμόδιων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και της Ομάδας Παρακολούθησης και Συντονισμού της Διαχείρισης ασθενών με Covid στα Νοσοκομεία, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος υπέγραψε σήμερα συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές εκ των οποίων η μία (1) είναι στη Θεσσαλονίκη και οι τέσσερις (4) στο Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.

Συγκεκριμένα, οι παρακάτω ιδιωτικές κλινικές διαθέτουν, μαζί με το προσωπικό τους, για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19:

  • Διακόσιες (200) κλίνες από Κέντρο Ιατρικής Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Ανώνυμη Εταιρία, στη Θεσσαλονίκη.
  • Είκοσι (20) κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στο Βόλο.
  • Τριάντα (30) κλίνες από Κέντρο Αποκατάστασης στη Λάρισα.

Επίσης, για non Covid ασθενείς, οι παρακάτω κλινικές διαθέτουν:

  • Η ιδιωτική κλινική στο Βόλο, δέκα (10) κλίνες και δυο (2) κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
  • Η ιδιωτική κλινική στη Λάρισα, τριάντα (30) κλίνες για παθολογικά και χειρουργικά περιστατικά και τέσσερις (4) κλίνες ΜΕΘ».

Η χειρότερη εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας – Υψηλό πενταμήνου στους θανάτους

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι ημερήσιοι θάνατοι από κοροναϊό στη χώρα ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 μηνών.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 63 θάνατοι, αριθμός που αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τις 18 Μαΐου, όταν και είχαν χάσει τη ζωή τους πάλι 63 άνθρωποι.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και χθες ανακοινώθηκε «έκρηξη» κρουσμάτων με 4.165 νέες μολύνσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον μ.ο. κρουσμάτων ανά εβδομάδα, το τελευταίο 7ήμερο καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός νέων μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας.

Σημαντικές εξάρσεις της πανδημίας είχαν σημειωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τον περασμένο Αύγουστο και τον Μάιο, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν άνοδο στα κρούσματα κορoνaϊού τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, αναμένεται δραματική κορύφωση στα κρούσματα.

Θεατές με μάσκες

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιστήμονες απευθύνουν αυστηρές προειδοποιήσεις για την τήρηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ υποχρεωτική καθίσταται σε όλη τη διάρκεια των παρελάσεων -όπου αυτές γίνουν- η χρήση μάσκας.

«Σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός. Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι» αναφέρει σε οδηγία του για τις φετινές παρελάσεις το Υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο «όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους».

Πού δεν θα γίνουν οι παρελάσεις

Η έξαρση της πανδημίας, πάντως, ιδίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα οδήγησε στη ματαίωση των παρελάσεων.

Χαρακτηριστικά, στη Θεσσαλονίκη, η στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και η χρονική διάρκειά της δεν θα ξεπερνά τη μία ώρα, ενώ θα πάρουν μέρος μόνο στρατιωτικά τμήματα.

Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη δεν πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση την Τετάρτη (27/10) εξαιτίας του εθνικού πένθους που κηρύχθηκε για εκείνη την ημέρα λόγω της κηδείας της Φώφης Γεννηματά.

Όσον αφορά στην Κεντρική Μακεδονία, οι παρελάσεις δεν θα γίνουν στην Περιφερειακή Ενότητα της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας και του Κιλκίς, ενώ στις Σέρρες θα παρελάσουν μόνο οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες των σχολικών μονάδων και των πολιτιστικών συλλόγων, ενώ το στρατιωτικό σκέλος της παρέλασης θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας αποφασίστηκε οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου να πραγματοποιηθούν μόνο με σημαιοφόρους και παραστάτες σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Επίσης, με τη συμμετοχή μόνο των στρατιωτικών τμημάτων θα γίνει η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στις Περιφερειακές Ενότητες ΚαβάλαςΔράμας, Ξάνθης, Έβρου και Ροδόπης, σύμφωνα με σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστου Μέτιου.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αποφάσισε τη ματαίωση των στρατιωτικών και μαθητικών παρελάσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Μαγνησίας.

Συν τοις άλλοις, οι παρελάσεις ματαιώθηκαν ακόμα στα Καλάβρυτα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας και στο Μέτσοβο της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.