ΟΥΠΣ, ΖΗΜΙΑ… Στην μακρυνή Ουγκάντα

***Ενας Αφρικανός Ιερέας από την Ουγκάντα, ο πατήρ Antonios Mutyaba, διδάσκει και γιορτάζει «Το ΟΧΙ» στην Wakiso, μια μικρή πόλη δέκα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Kampala.

****«Γιορτάζουμε την ημέρα του ΟΧΙ πρώτα πρώτα για να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα… Δεν έχουμε άλλον τρόπο. Αλλά μεσα σε αυτό περνάμε και το μήνυμα: Ο άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος! Δεν πρέπει να κάνει υποταγή!

*****Εγώ έμαθα από την ελληνική εκπαίδευση να εκφράζομαι ελεύθερα. Κι έμαθα τη λέξη ΟΧΙ! Αυτή η γιορτή περνάει και το πολιτικό μήνυμα. Όταν κάποιος δεν κυβερνιέται καλά, να πει ΟΧΙ! Γιαυτό, φέρνω αυτό το μήνυμα σε αυτή τη χώρα, τη χώρα μου.

****** Αυτά …διδάσκει ένας απλός ιερέας που έτυχε να έρθει στην Ελλάδα και να σπουδάσει εδώ Θεολογία. Σκεφτείτε, τώρα τι πράγματα θα είχαν να διδάξουν στα παιδιά των πατρίδων τους  εκατοντάδες ξένοι δάσκαλοι εάν είχαν την τύχη (ή την πρόνοια του ελληνικού Κράτους) να μπορούν,  -μέσω ενός κατάλληλου Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας- να λαμβάνουν υποτροφία για σπουδές στα Ελληνικά και τη Φιλοσοφία στη χώρα του Πλάτωνα και του Σωκράτη!