Το Βρετανικό Μουσείο ανοίγει μετά από ένα χρόνο τις αίθουσες με τα Γλυπτά του Παρθενώνα

SOPA IMAGES VIA GETTY IMAGES(Photo by David Cliff/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

 

«Το Βρετανικό Μουσείο  ανοίγει και πάλι για το κοινό τις ελληνικές αίθουσες του στις 13 Δεκεμβρίου μετά από έναν ολόκληρο χρόνο  κατά τη διάρκεια του οποίου παρέμειναν κλειστές λόγω πανδημίας, αλλά και των προβλημάτων που συνδέονται με υποδομές που καταρρέουν. Η κακή κατάσταση των αιθουσών που φιλοξενούν τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, έχει τροφοδοτήσει τις ελληνικές απαιτήσεις για την επιστροφή τους», αναφέρει σε δημοσίευμα του το theartnewspaper.com.

«Το Βρετανικό Μουσείο», συνεχίζει το δημοσίευμα, «έκλεισε με το lockdown που επιβλήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 16 Δεκεμβρίου 2020 και άνοιξε ξανά στις 17 Μαΐου, αλλά οι ελληνικές αίθουσες παρέμειναν κλειστές για εργασίες συντήρησης. Στη συνέχεια, μετά από μία δυνατή βροχή τον Ιούλιο, μία διαρροή από την οροφή στην αίθουσα 17 όπου βρίσκεται το μνημείο των Νηρηίδων,  ανάγκασε το μουσείο να κρατήσει όλες τις ελληνικές αίθουσες κλειστές εν αναμονή εργασιών επισκευής της στέγης, λόγω των κανονισμών κοινωνικής αποστασιοποίησης και της δημιουργίας μίας νέας διαδρομής μίας κατεύθυνσης εντός του μουσείου.Ηαίθουσα 17 είναι το μοναδικό σημείο πρόσβασης στα Γλυπτά του Παρθενώνα τα οποία βρίσκονται στην αίθουσα 18».

Η κακή κατάσταση των ελληνικών και των γειτονικών ασσυριακών αιθουσών είναι ένα πρόβλημα που έχει επισημανθεί πολλές φορές, υπενθυμίζει το δημοσίευμα. 

Το 2018, η ελληνική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με νερό που στάζει στην αίθουσα η οποία φιλοξενεί τη ζωφόρο, τα γλυπτά ανάγλυφα (μετόπες) και τα γλυπτά μορφών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, με την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, να δηλώνει ότι η εικόνα «ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα». Η διαρροή προκλήθηκε από το ράγισμα ενός υαλοπίνακα οροφής ηλικίας 40 ετών, σύμφωνα με εκπρόσωπο του μουσείου. «Τέτοιες ρωγμές οφείλονται στη γενική φθορά, κάτι που είναι αναμενόμενο με την πάροδο του χρόνου σε ένα παλιό κτίριο. Αυτό αντιμετωπίστηκε το 2018 και το γυαλί αντικαταστάθηκε με νέα στερέωση». Κανένα από τα γλυπτά δεν υπέστη ζημιά, λέει το μουσείο.

Πιο πρόσφατα, στις 18 Οκτωβρίου, μια αρχαία ασσυριακή ζωφόρος στην αίθουσα 7 εθεάθη καλυμμένη με πλαστικό και εκπρόσωπος του μουσείου δήλωσε ότι «υπήρχε ένας ελαττωματικός μηχανισμός στο παράθυρο που έχει αντικατασταθεί […] Τα ζητήματα έχουν αντιμετωπιστεί, αλλά το πλαστικό παραμένει στη θέση του προληπτικά». Στην παρακείμενη αίθουσα 10, τα πλακάκια δαπέδου παραμένουν λεκιασμένα και ραγισμένα.

«Δεν υπάρχει συνολικός σχεδιασμός» για τις ελληνικές και τις ασσυριακές αίθουσες», λέει ο Τζόναθαν Γουίλιαμς, αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου. «Υπάρχει μια σειρά από σύνθετα δωμάτια τα οποία έχουν προστεθεί σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και όλα χρειάζονται διαφορετικά επίπεδα και είδη συντήρησης σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργούνται από το πέρασμα του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες».

Σύμφωνα με Έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2020 από την Εθνική Υπηρεσία Ελέγχου όσον αφορά τις ανάγκες συντήρησης των 15 μουσείων που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου (DCMS), συμπεριλαμβανομένου του Βρετανικού Μουσείου, οι επιδοτήσεις για το σύνολο των μουσείων μειώθηκαν κατά 20% στο πλαίσιο της πληθωριστικής προσαρμογής μεταξύ 2010/11 (361 εκ. στερλίνες) και 2018/19 (333 εκ. στερλίνες).

Πηγή theartnewspaper.com/huffinktonpost.gr