Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη με Καμάλα Χάρις

Εικονογραφική πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν! 

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας για το προσφυγικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας καταδικάζει ανθρώπους σε θάνατο.

Με άνοιγμα των ελληνοτουρκικών συνόρων για τους πρόσφυγες απείλησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

«Στo Αιγαίο και στην Μεσόγειο η χώρα που τρυπά τα φουσκωτά των μεταναστών, τα βυθίζει και τους καταδικάζει σε θάνατο είναι η Ελλάδα» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς και ο Μητσοτάκης και οι δικοί του προσπαθούν να σώσουν τη μέρα λέγοντας ψέμματα».

«Δεν είναι ειλικρινής και επειδή δεν συμπεριφέρονται με ειλικρίνεια δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στην περιοχή», κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε πως «η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, η οποία προστατεύει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ταυτόχρονα σώζει και ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα». «Και όταν απειλείται από χώρες που χρησιμοποιούν απελπισμένους ανθρώπους για γεωπολιτικούς σκοπούς θα απαντά πάντα με αποφασιστικότητα» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

Στη διάσκεψη της Λιβύης ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη.

Η πρόκληση ήταν του Εμμανουέλ Μακρόν στο προηγούμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στη διάσκεψη, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις που έχει διατυπώσει παντού:

• Να μην αλλάξουν οι εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου

• Να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας (Οκτώβριος 2020)

• Να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι

• Όχι στη δημιουργία τετελεσμένων με παράνομες συμφωνίες (Τουρκολιβυκό «μνημόνιο»)

Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη με Καμάλα Χάρις

Στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη ο πρόεδρος Μπαϊντεν στέλνει την αντιπρόεδρό του Καμάλα Χάρις σε μία εξόφθαλμη κίνηση / προσπάθεια να κλείσει το μέτωπο που άνοιξε η πρόσφατη διπλωματική κρίση μεταξύ των δυο χωρών με τη συμφωνία AUKUS.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιθανό να έχει συνάντηση με την Καμάλα Χάρις, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση.

Η Τουρκία θα έχει μία μάλλον υποβαθμισμένη διπλωματικά εκπροσώπηση καθώς όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Πεμπτης, την Άγκυρα θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.