Νέα Υόρκη: Ο Τζον Κατσιματίδης πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως

Από αριστερά διακρίνονται οι π.. Νικηφόρος Φακήνος, π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, Γιώργος Βενιζέλος, Αναστάσιος Καραγκούνης, Γιώργος Γεωργόπουλος, Λου Κάτσος, Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, Κλεάνθης Μεϊμάρογλου, Πολύκαρπος Κοτρώνης Ηλίας Τσεκερίδης, Τιμολέων Κακούρος και Δημήτριος Καλαμαράς. Φωτογραφία: GOA 

 

Νέα Υόρκη.- Βρέθηκε μία κάποια λύση για τη διάσωση της εθνικής Παρέλασης στην Νέα Υόρκη.  Σε τριμερή συνάντηση που συγκάλεσε στην Αρχιεπισκοπή το απόγευμα της Πέμπτης, 11 Νοεμβρίου 2021 ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος,  προκειμένου να βρεθεί λύση για την Εθνική παρέλαση της Νέας Υόρκης, καθώς εγκυμονούσε κίνδυνος να μην μπορέσει να πραγματοποιηθεί φέτος εξαιτίας της κρίσης  στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, αποφασίστηκε η σύμπραξη όλων των πτερύγων της κρίσης και ανατέθηκε η Προεδρία της μικτής Επιτροπής Παρέλασης στον Αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, κ. Ιωάννη Κατσιματίδη.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή ανήρτησε στην ιστοσελίδα της την ανακοίνωση σχετικά με την σύσκεψη που έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης, 11η Νοεμβρίου 2021 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή σχετικά με την τριμερή συνάντηση της Αρχιεπισκοπής και των δύο πλευρών της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής:

Πανομογενειακή Παρέλαση για την Ελληνική Ανεξαρτησία – 25 Μαρτίου 2022

Την 11η Νοεμβρίου, 2021, και κατόπιν αιτήματος όλων των εμπλεκομένων πλευρών της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων της Μείζονος Νέας Υόρκης για την ειρηνική επίλυση των ανακυψάντων προβλημάτων, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος τους προσκάλεσε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Μετά από ενδελεχή και ειλικρινή διάλογο, ο Σεβασμιώτατος ζήτησε από τους παρόντες εκπροσώπους να υπερβούν τις υπάρχουσες διαφωνίες, ώστε να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην επερχόμενη Πανομογενειακή Παρέλαση του 2022 για την Ελληνική Ανεξαρτησία, κατά την οποία εορτάζονται η κατακλείδα των 200ων ετών από την Ελληνική Επανάσταση, τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και η εκατονταετηρίδα της ΑΧΕΠΑ. Ο Σεβασμιώτατος έκανε τις εξής προτάσεις, οι οποίες και  έγιναν ομοφώνως αποδεκτές:

  • Τη σύσταση Επιτροπής Παρελάσεως με την εκπροσώπηση όλων των πλευρών, και συμφώνως προς τους Ειδικούς Κανονισμούς της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, η οποία θα έχει ως αποστολή την επιτυχή οργάνωση της Εθνικής Παρελάσεως του 2022 στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.
  • Ο κ. Ιωάννης Κατσιματίδης, Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, να ηγηθεί ως πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως και υπεύθυνος για τη σύνθεση της επιτροπής, η οποία θα επωμιστεί την ευθύνη του σχεδιασμού και της οργανώσεως της Παρελάσεως του 2022.
  • Όλες οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Παρελάσεως θα λάβουν χώρα στο «Σταθάκειον Κέντρον» της Αστορίας.

Η PanhellenicPost

H Panhellenic Post με πρόσφατο άρθρο της είχε υποστηρίξει ότι η Εθνική παρέλαση της 5ης Λεωφόρου έπρεπε να προστατευθεί και να διαχωριστεί απo το πρόβλημα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. <<… Και να συσταθεί μία άλλη με μόνο αντικείμενο την διοργάνωση της εθνικής μας παρέλασης (…)  Υπό την επίβλεψη του Γενικού Προξένου Νέας Υόρκης να συγκεντρωθούν πόροι από προσφορές και χορηγίες, να υποβληθούν υποψηφιότητες από ενδιαφερόμενους και να γίνουν εκλογές, ώστε με δημοκρατικές διεργασίες να προκύψει το Διοικητικό Συμβούλιο της «Ομοσπονδίας Εθνικής Παρέλασης» ή όπως αλλιώς ήθελε ονομασθεί.  Ας το σκεφθούν όλοι. Θα είναι, κατά την άποψή μας, «μια κάποια λύση». ίσως και η καλύτερη λύση>>.

Αντ’ αυτής της προτάσεως της Panhellenic Post προτιμήθηκε η (συμβιβαστική) παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος μόλις προσφάτως σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι  <<…η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι η φυσική ηγεσία του ελληνοαμερικανικού λόμπι>> (!) και επελέγη ο Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, κ. Ιωάννης Κατσιματίδης,  ως πρόεδρος της μικτής Επιτροπής της Ομοσπονδίας για την Εθνική μας παρέλαση.

Έστω κι έτσι, το μείζον, η πραγματοποίηση της παρέλασης,  φαίνεται ότι  εκτός απροόπτου, επιτυγχάνεται.

ΡΗΡ