Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης «Μνήμες Απελευθέρωσης» στο Κολλέγιο του Κουίνς

Το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο Διασποράς (Hellenic American Project) του Κολλεγίου του Κουίνς (Queens College) παρουσιάζει την εικαστική έκθεση «Μνήμες Απελευθέρωσης». Πρόκειται για μια σπάνια στο είδος της έκθεσης με πρωταγωνίστριες τις καλλιτέχνιδες Ιωάννα-Μαρία Γιακουμάκη και Φωτεινή Παναγιωτοπούλου, οι οποίες δημιούργησαν έργα μοναδικά έχοντας ως οδηγό το πνεύμα της απελευθέρωσης και της ελευθερίας, καθώς επίσης και τον καθηγητή Νικόλαο Αλεξίου που έχει επωμιστεί και τον ρόλο του επιμελητή.

Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για το πρωί της Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 2.00 μ.μ. έως και τις 4.00 μ.μ. και λόγω των περιορισμών της πανδημίας θα λάβει χώρα διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom. Όσοι ενδιαφέρονται καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή κάνοντας κλικ στο: https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZIpfuCvpzMsH9YLowNF-qmyxHaWvqbDhzXc.

Η έκθεση, Μνήμες Απελευθέρωσης, όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση τύπου, είναι μέρος της σειράς των εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Κέντρο Διασποράς, HAP, Queens College, στη διάρκεια όλου του έτους 2021, μνημονεύοντας και τιμώντας την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821 – 1829).

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Κολεγίου του Κουίνς, Νίκος Αλεξίου. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης.

Η Ελληνική Επανάσταση, 200 χρόνια αργότερα, από τη μία πλευρά, είναι ένα πολύπλοκο διεθνές γεγονός, και από την άλλη, παραμένει ένα πολύπλευρο σύμβολο ελευθερίας. Ελευθερία, όχι μόνο των υπόδουλων ανθρώπων και εδαφών, αλλά και ελευθερία της σκέψης και του πνεύματος. «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά», δηλώνει ο πρόδρομος της Επανάστασης, Ρήγας Φεραίος το 1790.

Οι δύο καλλιτέχνες, Ιωάννα-Μαρία Γιακουμάκη, και Φωτεινή Παναγιωτοπούλου, δημιούργησαν έργα έχοντας ως οδηγό το πνεύμα της απελευθέρωσης και της ελευθερίας. Πρόκειται για έργα που έχουν μεν σαν βάση τα ιστορικά γεγονότα, αλλά κυρίως αποδίδουν έμφαση σε αντικείμενα, κειμήλια, και κείμενα της Επανάστασης. Και αυτό καθιστά το έργο τους μοναδικό.

Στο κλασσικό επικό ποίημα, Αινειάδα, ο Βιργίλιος παραθέτει έναν αρκετά αινιγματικό στίχο: sunt lacrimae rerum – που σε μία από τις πολλές μεταφράσεις είναι τα δάκρυα των πραγμάτων και ανθρώπων.

Στην έκθεση Μνήμες Απελευθέρωσης, που παρουσιάζουμε εδώ, οι δημιουργικοί μετασχηματισμοί των πραγμάτων της Επανάστασης, αντικειμένων, τεχνουργημάτων, κοστουμιών ή κειμένων, απελευθερώνουν μια ποιητική κατανόηση του στίχου, lacrimae rerum, και μας δίνουν την ευκαιρία να φανταστούμε με σεβασμό, συμπάθεια και κατανόηση ανθρώπους και πράγματα σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση.

Ένα βασικό υλικό από αυτά που χρησιμοποιούν οι δημιουργοί, είναι χαρτί ιδιαίτερης ποιότητας, λεπτό και εύθραυστο, από παλαιά βιβλία – δημοτολόγια του 1940-1950 που ήταν προς ανακύκλωση. Η Ιωάννα-Μαρία Γιακουμάκη και η Φωτεινή Παναγιωτοπούλου διαμορφώνουν όγκους και σχήματα, και δημιουργούν σχέδια ανάγλυφα ή διάτρητα.

Επίσης, με τη χρήση χαρτιού, πλάστηκαν επιφάνειες, και οι απλές χάρτινες επιφάνειες πέρασαν σε σταθερές μορφές που αποδίδουν συμβολισμούς. Σε κάποια έργα έχει χρησιμοποιηθεί σίδερο και καμβάς – γάζα με μίξη και άλλων υλικών, όπως σκόνες, φύλλα χρυσού, και ασήμι, όμως όχι λόγω της αναγκαιότητας της χρήσης τους, αλλά γιατί ως υλικά ενσωματώνουν την ουσία και το δυνατό μήνυμα των έργων.

Το τελευταίο μέρος της έκθεσης παρουσιάζει μια άλλη διάσταση του συνολικού δημιουργικού έργου. Οι σελίδες των απομνημονευμάτων μετασχηματίστηκαν με την τεχνική συσκότισης της ποίησης, όπου λέξεις ή φράσεις ενός εγγράφου απομονώθηκαν καλλιτεχνικά για να δημιουργηθεί ένα ποίημα. Το υπόλοιπο κείμενο διακοσμήθηκε και κατασκευάστηκε για να γίνει υπόβαθρο.

Τα ποιήματα δημιουργήθηκαν από την Ακριβή Γρίβα, αντλημένα από τα γραπτά του στρατηγού Μακρυγιάννη στα απομνημονεύματά του «Οράματα και θαύματα».

Ελπίζουμε ό,τι η παρούσα έκθεση προσφέρει νέα μονοπάτια κατανόησης της Ελληνικής Επανάστασης, μέσα από επιλεγμένα έργα τέχνης αναπλασμένα από σύγχρονους καλλιτέχνες.

abamniseis.net