Τ Ακούσαμε το Γράφουμε και Ευθύνη δεν Έχουμε

******Ολοκληρώθηκαν, στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, οι εργασίες της ημερίδας αφιερωμένης “στην Ελληνική Διασπορά” (sic) με θέμα: «Απόδημος Ελληνισμός – Η Ιστορία, το Έργο και η Προσφορά του στην Ελλάδα».

Τι έγινε εκεί; Αναδείχθηκε, λέει, η διάσταση της διαχρονικής παρουσίας και  προσφοράς των Ελλήνων και Ελληνίδων του εξωτερικού στην Επιστήμη, τα Γράμματα και τις Τέχνες.

Α, ναι. Οι έγκριτοι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα, κατέστησαν σαφές ότι η παρουσία του Ελληνισμού σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, “μόνο υπερηφάνεια και θαυμασμό μπορεί να μας εμπνέει”.

Σ.σ. Δεν ρωτάνε την Δρ. Βάσω Αποστολοπούλου, να τους πει για τον θαυμασμό που εισέπραξε όταν ήλθε ως επιστήμων στην πατρίδα;

 

*****Και κάτι ακόμα, η προσφορά των Αποδήμων Ελλήνων στην Ελλάδα δεν έχει “ονοματεπώνυμο“;  Δεν έχει “στοιχεία, αριθμούς, αποτίμηση”;

 

*****Συγγνώμη, όλα καλά κι όλα ωραία! Ε, αν μιλούσανε και για κανένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Απόδημοι με τη μητέρα πατρίδα, και, το σημαντικότερο, εάν έδιναν και καμιά λύση σε κάποια, έστω, από αυτά, ε, θα είχε και “ζουμί” η Ημερίδα.

Κατά τα λοιπά, μακάρι να γίνονται Ημερίδες. Στην συγκεκριμένη ακούστηκαν σοβαρά πράγματα, από σοβαρούς ομιλητές, αλλά έξω από αυτά για τα οποία προϊδέαζε ο τίτλος της Ημερίδας. Να γίνουν κι άλλες. Πού ξέρεις; Όλο και κάποιο καλό μπορεί κάποτε -έστω και κατά λάθος- να προκύψει… Ίσως και αποτίμηση της μέχρι σήμερα προσφοράς της Ομογένειας στην Ελλάδα.

 

*****Α, μάλιστα.  Αφιέρωσαν στους ξενιτεμένους ένα τραγούδι! Προφανώς δεν αρκούσε ο “Ύμνος στον Έλληνα Μετανάστη” του ακαδημαϊκού Σωτήρη Σκίπη και του μουσουργού Μανώλη Καλομοίρη, που από το 1948 διαλαλεί:

Χαίρε, Υπερπόντιε Ελληνισμέ,

Μεγάλε, Μετανάστη

Στη Μνήμη σου τη θύμηση

Κράτει, καλέ μου κράτει…”

 

*****Αμ τούτο, τι σας λέει;  35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Θεοδώρας Τζάκρη, Αναπληρώτριας Τομεάρχη Εξωτερικών, αρμόδιας για τον Απόδημο Ελληνισμό υπέβαλαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών. Με την Ερώτησή τους οι βουλευτές, επισημαίνουν “την απουσία ουσιαστικής πολιτικής για την ομογένεια με την υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και τις συχνές αλλαγές των Υφυπουργών την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας για την επαναλειτουργία  του Σ.Α.Ε.”, ρωτούν τον Υπουργό Εξωτερικών  για την πρόθεσή του “να κινήσει τις διαδικασίες έκδοσης του προβλεπόμενου, στο άρθρο 457 του του ν.4781/2021 (Α’31), διατάγματος, ¨και ρωτούν το πότε προβλέπει να σταλεί η σχετική πρόταση στην  κατά νόμο, αρμόδια Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων “και εάν προτίθεται να καλέσει έστω και τώρα, εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της ομογένειας για να συζητήσει την ουσιαστική και εύρυθμη επαναλειτουργία του Σ.Α.Ε.”

ΡΗΡ: …Γιατί αν δεν το πούμε, θα σκάσουμε!!!!!!!!!!!!!!  Μα καλά, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση γιατί δεν φρόντισε να επαναλειτουργήσει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ);;;;; Τώρα τους έπιασε ο …πόνος;  Και με τόσο …πόνο για τους Απόδημους, ΟΛΟΙ μαζί, γιατί δεν αλλάζουν τον Νόμο για την ψήφο των Αποδήμων που χώρισε τους Απόδημους Έλληνες Ψηφοφόρους σε ΔΥΟ κατηγορίες, τους “μένουμε σπίτι” και τους …”ταξιδευτές”; (Για να ευθυμήσουμε και λιγάκι…)

 

*****Α,. και κάτι ακόμη, επειδή πρόσφατα ερωτηθήκαμε: Ναι, άρχισε στον ομογενειακό Τύπο η διαφημιστική, επί πληρωμή, εξόρμηση της κυβέρνησης για την εγγραφή των …προνομιούχων εκλογέων στους εκλογικούς καταλόγους των Προξενείων …Στην Ελλάδα δεν το καταλάβαμε!..