Δένει στον Πειραιά ο αιγυπτιακός στόλος μετά την Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ

Αποκλειστικό του enikos.gr

Συνωστισμός πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά από τον αιγυπτιακό στόλο που δένει μετά την Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ.

Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώνουν τις Δυνάμεις τους! Είναι η Διακλαδική Πολυεθνική Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ για μία ακόμα χρονιά, την ενδέκατη κατά σειρά, η οποία διεξάγεται υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ από τις 14 έως τις 23 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του Μυρτώου Πελάγους.

Αξίζει κατ’ αρχήν να θυμηθούμε ότι κατά την περυσινή επίσκεψή του στη Χώρα μας, ο Αιγύπτιος Προέδρος Αλ Σίσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου και ταυτόχρονα την επιθυμία του για περαιτέρω ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Έναν χρόνο αργότερα, η κοινή αυτή επιθυμία της ελληνικής και της αιγυπτιακής ηγεσίας, έχει εκπληρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, καθώς έπειτα από μια σειρά συνεκπαιδεύσεων και την ανταλλαγή επίσημων επισκέψεων των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, η συνεργασία τους έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Μέδουσα

Στον Πειραιά

Ως αποτέλεσμα μάλιστα της μεθοδικής και αγαστής συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ με το Αιγυπτιακό ΓΕΕΔ που προηγήθηκε όλο αυτό το διάστημα, η φετινή ΜΕΔΟΥΣΑ λαμβάνει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα, αφού θα πλαισιωθεί με μια σειρά από τιμητικές για τη Χώρα μας δραστηριότητες, τόσο σε συμβολικό, όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, την επομένη της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών της ΜΕΔΟΥΣΑΣ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα υποδεχθεί με κάθε επισημότητα τον νέο Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου στην Αθήνα, ενώ πολεμικά πλοία της Αιγύπτου θα επισκέπτονται τον Πειραιά, μεταξύ των οποίων το Ελικοπτεροφόρο τύπου ΜISTRAL, ENS GAMAL ABDEL NASSER και η νέα αιγυπτιακή Φρεγάτα τύπου BERGAMINI, στην οποία μάλιστα επιβαίνουν 80 Αιγύπτιοι Ναυτικοί Δόκιμοι. Αν ληφθεί δε υπόψη ότι η παρουσία της Αιγυπτιακής Φρεγάτας συνδυάζεται με το πρώτο ταξίδι της στο εξωτερικό, εύκολα καταλαβαίνει κάποιος τον υψηλό συμβολισμό και τα μηνύματα που εκπέμπονται με το «βάπτισμα του πυρός» της Φρεγάτας στα ελληνικά νερά.

Το αποτύπωμα του Αρχηγού

Όλες αυτές οι τιμητικές δραστηριότητες δεν έρχονται από το πουθενά. Αποτελούν φυσιολογική και αναμενόμενη συνέχεια των εξαιρετικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες σε στρατιωτικό επίπεδο, χάρη κυρίως στην πολύ στενή διαπροσωπική σχέση που έχει φροντίσει να διατηρεί ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τους Αιγύπτιους ομολόγους του.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν μεταξύ εκείνων που προσκλήθηκαν επισήμως να παραβρεθούν στις 3 Ιουλίου στην τελετή εγκαινίων της νέας αιγυπτιακής ναυτικής βάσης στις βορειοδυτικές ακτές της χώρας. Επιπλέον, η απόφαση των Αιγυπτίων να επιλέξουν το λιμάνι του Πειραιά ως προορισμό του πρώτου πλου στο εξωτερικό της νέας Κορβέτας τους, συνιστά απτό αντίκρυσμα των άριστων διμερών μας σχέσεων, είναι δε απόλυτα συνυφασμένη με τον τιμητικό κατάπλου στο Gargou στις 21 Αυγούστου της Φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ, που ήταν το πρώτο ελληνικό Πολεμικό Πλοίο που επισκέφτηκε τον ολοκαίνουριο αιγυπτιακό Ναύσταθμο.

Το επιχειρησιακό όφελος της ΜΕΔΟΥΣΑΣ είναι αναμφίβολα υψηλό, αφού ο κύριος αντικειμενικός σκοπός της Άσκησης είναι να συγκροτηθεί μία πανίσχυρη πολυεθνική Task Force, η οποία θα διεξάγει μια σύνθετη, προκεχωρημένου επιπέδου άσκηση, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται για την διαλειτουργικότητα και το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των μονάδων που συμμετέχουν σε αυτή.

Ειδικότερα, η Άσκηση περιλαμβάνει επιχειρησιακά σενάρια αυξημένης δυσκολίας και υψηλών απαιτήσεων συντονισμού, μεταξύ των οποίων επιχειρήσεις απαγόρευσης, μη συναινετικής νηοψίας, έρευνας και διάσωσης, ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αντιαεροπορικού πολέμου και πολέμου επιφανείας, βολές πυροβόλων, αμφίβιες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις προστασίας κρίσιμων υποδομών καθώς και πλήθος αντικειμένων ειδικών επιχειρήσεων.

Τα… προεόρτια κι η ΜΕΔΟΥΣΑ

Ήδη από τις 13 Νοεμβρίου προηγήθηκαν ασκήσεις προετοιμασίας PASSEX νοτιοανατολικά της Κρήτης με τη συμμετοχή μιας Φρεγάτας, μιας Πυραυλακάτου, μιας Κανονιοφόρου και ενός ζεύγους F-16 από ελληνικής πλευράς, ενός ζεύγους F-16 των ΗΑΕ και του συνόλου των Αιγυπτιακών Πολεμικών Πλοίων που ταξίδεψαν από την Αίγυπτο για τη Σούδα.

Οι δε χερσαίες και αεροναυτικές δυνάμεις που συμμετέχουν συνολικά προκαλούν δέος, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της ΜΕΔΟΥΣΑΣ ως της μεγαλύτερης διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης που διεξάγεται στη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχουσες δυνάμεις απαριθμούν:

Από ελληνικής πλευράς:

– Τρεις Φρεγάτες, δύο Πυραυλακάτους, τρία Αρματαγωγά, δύο Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου, ένα Υποβρύχιο και ένα Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων,

– Επτά ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς,

– Οκτώ μαχητικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος επιτήρησης της Πολεμικής μας Αεροπορίας,

– Επίλεκτες διακλαδικές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Από αιγυπτιακής πλευράς:

– Αερομεταφερόμενες δυνάμεις και Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού Ξηράς,

– Δύο Φρεγάτες, ένα Ελικοπτεροφόρο MISTRAL, δύο Πυραυλακάτους, ένα Υποβρύχιο και Ομάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του Αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού,

– Τρία F-16, τρία Mirage και τρία C-130 της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας.

Την ισχυρή πολυεθνική Task Force συμπληρώνουν μέσα και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με τα τελευταία να συμμετέχουν με αεροναυτικές δυνάμεις που απαριθμούνται από τέσσερα F-16, τέσσερα Black Hawks, ένα ιπτάμενο τάνκερ MRTT, ένα C-130 και ένα C-17, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά τις άριστες στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και ΗΑΕ.

Οι συμμετοχές όμως δεν σταματούν εδώ, αφού την Άσκηση θα παρακολουθήσουν ως παρατηρητές Αξιωματικοί από την Πορτογαλία, την Ινδία, την Ιορδανία, το Μαρόκο, τη Σαουδική Αραβία, τη Γαλλία και άλλες χώρες, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται όπως πάντα και Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, στην οποία έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει μεγάλος αριθμός υψηλών και εκλεκτών προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων ο κος Αρχηγός ΓΕΕΔ της Αιγύπτου, ο Αρχηγός ΓΕΕΔ των ΗΑΕ, ο Αρχηγός του Γαλλικού Στόλου της Μεσογείου, ο Υπαρχηγός ΓΕΝ της Σαουδικής Αραβίας και άλλοι.

Έτσι, η θαλάσσια περιοχή πέριξ της Κρήτης και ολόκληρο το Μυρτώο Πέλαγος θα πλημμυρίσει κυριολεκτικά με τα αεροναυτικά μέσα των τεσσάρων χωρών, που θα εκπέμψουν από κοινού ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας, κυρίως όμως ακλόνητης θέλησης για την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής, έναντι οιουδήποτε επιχειρεί να την διασαλεύσει κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Ο ξεχωριστός χαρακτήρας της φετινής ΜΕΔΟΥΣΑΣ συνιστά αναμφίβολα επίτευγμα της στρατιωτικής διπλωματίας που ασκεί με συνέπεια, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα το ΓΕΕΘΑ όλο αυτό το διάστημα, ανεβάζοντας τον πήχη των πολυεθνικών ασκήσεων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο εκπαίδευσης, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το κύρος και την αξιοπιστία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα τελικά οφέλη από τη διεξαγωγή της Άσκησης είναι ασφαλώς πολλαπλά για την Ελλάδα.

Αφενός τα στελέχη μας θα έχουν την ευκαιρία να επαυξήσουν την ικανότητά τους να επιχειρούν σε ένα σύνθετο διακλαδικό περιβάλλον αυξημένων απαιτήσεων αλληλεπιδρώντας με τους ξένους συναδέλφους τους, αφετέρου η Χώρα θα επιβεβαιώσει περίλαμπρα τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει ως άξονας σταθερότητας και ασφάλειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.