Τίμησαν τον Γεώργιο Βλάντη στην γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα

Ο ιστορικός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ουάσινγκτον Χάιτς στο Μανχάταν το πρωί της Κυριακής, 12 Δεκεμβρίου 2021 ήταν πιο λαμπερός από ποτέ. Η ολοκλήρωση της αναπαλαίωσης των αγιογραφιών καθιστούσε πιο επιβλητικό τον ιερό ναό. Το φωτισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, η ανθοστολισμένη εικόνα του πολιούχου και προστάτη, του Αγίου Σπυρίδωνα του θαυματουργού, δημιουργούσαν μια ανεπανάληπτη εικόνα, ενώ οι καλλίφωνοι ιεροψάλτες κατέστησαν πραγματική μυσταγωγία την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Αρτοκλασία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και βοηθούμενου υπό του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας π. Γεωργίου Καζούλη, του αρχιδιακόνου Διονυσίου Παπίρη και των διακόνων Μιχαήλ Γιαβρή και Σωφρονίου Βόμεντ (Vomend).

Η προσέλευση των πιστών ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφ’ ενός μεν διότι η γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα συνέπεσε με την Κυριακή, αφ’ ετέρου δε διότι τα μέλη του Παγκερκυραϊκού Συλλόγου με επικεφαλής τον Θοδωρή Δουκάκη και του Συλλόγου Ερεικουσσίων Αμερικής «Πανερείκουσσα» με επικεφαλής την Αυγερινή Φάτζιο Μουζακίτη ήρθαν οργανωμένα για να τιμήσουν τον πολιούχο και προστάτη της Κέρκυρας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία των ευεργετών της παιδείας και της Εκκλησίας, Ευστάθιου Βαλιώτη και Στυλιανού Ζερβούδη, καθώς επίσης και των μελών του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Νικήτα Δρακωτού, Ντίνου Ράλλη και Τζον Ψάλτου, καθώς επίσης και του α’ αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Νίκου Μπάρδη.

Η πρόεδρος της κοινότητας Λυδία Βαγγέλου-Καλλιμάνη και τα άλλα στελέχη της κοινότητας και της Φιλοπτώχου είχαν λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και επειδή δεν μπορούσαν να προσκαλέσουν όλο το εκκλησίασμα στο εορταστικό γεύμα είχαν ετοιμάσει τσαντούλες με διάφορα κεράσματα και προσέφεραν σε όλους το Ημερολόγιο της κοινότητας για το έτος 2022.

Στα πρόσωπά τους διέκρινε κανείς την ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της αναπαλαίωσης των αγιογραφιών και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουν στην ανακαίνιση του καμπαναριού και στην συνέχεια τον καθαρισμό των στασιδιών.

Η κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» στα μέσα του προηγούμενου αγώνα αποτελούσε την Μέκκα του ελληνισμού της Νέας Υόρκης και σήμερα εν έτη 2021 διανύει μια περίοδο αναγέννησης. Εξ άλλου μια επίσκεψη στον λογαριασμό της κοινότητας στο Face Book και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκεί για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι η εν λόγω κοινότητα υπό την ηγεσία του νέου ιερατικού προϊσταμένου, π. Γεώργιου Καζούλη και της Λυδία Βαγγέλου Καλλιμάνη αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για τους εφήβους και τους νέους τρίτης και τέταρτης γενιάς να δώσουν το δικό τους τόνο στην φιλανθρωπική και όχι μόνο δράση της κοινότητας.

Οι ομογενείς ενώ παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Η απόφαση του π. Γεωργίου Καζούλη και του κοινοτικού συμβουλίου να τιμήσουν τον πρώην ιεροψάλτη Γεώργιο Βλάντη (George Vlantis) για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην κοινότητα για έξι δεκαετίες προκάλεσε ικανοποίηση στο εκκλησίασμα. Τα παιδιά του Νικόλαος και Χρήστος Βλάντης μετέφεραν τις εγκάρδιες ευχές του πατέρα τους και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη προς την ηγεσία της κοινότητας διότι στο πρόσωπο του πατέρα τους, όπως επεσήμαναν, τιμούνται οι δωρητές, ευεργέτες και εθελοντές της κοινότητας οι οποίοι, όπως επεσήμανε και ο π. Γεώργιος Καζούλης έχουν καταστήσει την κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα ως φάρο ελληνισμού και ορθοδοξίας.

«Η γειτονιά μας εδώ ονομάζεται «the little Dominican Republic», αλλά για μας είναι η μικρή Κωνσταντινούπολη. Οι ακολουθίες μας απηχούν τις μακραίωνες παραδόσεις της Ορθοδοξίας μας…, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο π. Γεώργιος Καζούλης.

Αναφερόμενος στην κοινότητα ο π. Γεώργιος Καζούλης επεσήμανε ότι είναι «μια κοινότητα πλούσια σε ιστορία, η οποία κτίστηκε με τις θυσίες, την εργατικότητα των Ελλήνων ομογενών που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας. Και συνεχίζει να διατηρείται με την ακατάπαυστη προσπάθεια και εργατικότητα όλων των μελών του εκκλησιαστικού συμβουλίου τους οποίους τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Ένα από τα άξια κατορθώματα τους είναι η συντήρηση του ναού, του τέμπλου και των αγιογραφιών, ο οποίος σήμερα λάμπει. Πολλά συγχαρητήρια επίσης, αξίζουν και στον αγιογράφο, Μιλτιάδη Αφεντούλη, που βρίσκεται σήμερα ανάμεσά μας, για την τόσο άριστη και επαγγελματική του δουλειά»

Σε πρώτο πλάνο ο ευεργέτης Στυλιανός Ζερβούδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι αναπαλαιωμένες αγιογραφίες και οι αφιερωματικές πλάκες στον νάρθηκα και στον ίδιο το ναό καταμαρτυρούν ότι ο ‘Αγιος Σπυρίδωνας χτίστηκε με τον οβολό, τον ιδρώτα τεσσάρων περίπου γενεών. Αν μελετήσει κανείς προσεκτικά τα επώνυμα των μελών του κοινοτικού συμβουλίου, της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, της GOYA και των άλλων φορέων θα διαπιστώσει τα περισσότερα είναι ομώνυμα με εκείνα των δωρητών και των ευεργετών.

Διήμερο εκδηλώσεων

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, 11 Δεκεμβρίου 2021, με τον Αρχιερατικό Εσπερινό προεξάρχοντος του Επισκόπου Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρα και ολοκληρώθηκαν με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου και το γεύμα προς τιμή του Αρχιεπισκόπου.

 

Πηγή:anamniseis.net