Με αφορμή ψήφισμα της Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής κατά της Τουρκίας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Τo ψήφισμα της Νικόλ Μαλλιωτάκη, Ομοσπονδιακής βουλευτή των ΗΠΑ,  που υιοθέτησε η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής κατά της Τουρκίας,  για την επιθετική συμπεριφορά που επιδεικνύει  η τελευταία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι  ένα μόνο δείγμα της δράσης του ομογενειακού  πολιτικού στοιχείου, υπέρ των δικαίων του ελληνισμού στις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Δεν είναι λίγο η πανίσχυρη Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ να καταδικάζει την Τουρκία «…για την Επαναλαμβανόμενη Επιθετικότητα της Εναντίον της Κύπρου». Ούτε είναι αμελητέο γεγονός  το ότι η Αμερικανική Βουλή καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στα Βαρώσια και τις παράνομες της δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το ίδιο σημαντική είναι η υιοθέτηση της θέσης ότι η διευθέτηση του Κυπριακού πρέπει να γίνει στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι δύο ξεχωριστών κρατών όπως επιδιώκει η Άγκυρα.

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη, Μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (Πα.Δ.Ε.Ε.), όπως και όλα τα Μέλη της, ενδιαφέροντα για τα εθνικά θέματα και συνεισφέρουν όπου και όπως μπορούν. Είναι γι αυτό τον λόγο που και σε προηγούμενη αρθρογραφία μας έχουμε τονίσει την ανάγκη τα Μέλη της  Πα.Δ.Ε.Ε. να μην εμπλέκονται εμφανώς και επι σκηνής με ενέργειες που μαρτυρούν  προειλημμένη πολιτική ή εθνική τοποθέτηση υπέρ τρίτης χώρας, κάτι που θα υπονόμευε τις προσπάθειές τους οι οποίες εδράζονται –όπως και πρέπει- στα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Κρατών  και των πολιτών των χωρών με τις ψήφους των οποίων κατά πλειοψηφία εκλέγονται.

Δεν τους βοηθούμε όταν, καθ’  υπερβολή κάποτε,  τους  συνδέουμε με συνέδρια,  Κοινοβούλια και κυβερνήσεις,  της χώρας καταγωγής. Ναι την πρώτη πατρίδα την αγαπούν. Ναι, την νοιάζονται. Ναι φροντίζουν να μην αδικείται. Όλα αυτά τα γνωρίζουν, τα αντιλαμβάνονται και τα σέβονται οι ξένοι. Αλλά μέχρις εκεί.

Είναι στην ικανότητα των ομογενών πολιτικών να επιτυγχάνουν να συνταυτίζουν τα ελληνικά με τα συμφέροντα της χώρας που πολιτεύνται και αγωνιζόμενοι για τα συμφέροντα της δεύτερης να υπερασπίζονται ταυτόχρονα και τα συμφέροντα της πρώτης.

Βέβαια,  δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ψήφισμα, όπως αυτό που επέτυχε η Μαλλιωτάκη, εκδίδεται υπέρ της Κύπρου. Εκατοντάδες έχουν εκδοθεί από την Αμερικανική Γερουσία , αλλά από τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Σ΄αυτούς που υποστηρίζουν: ε, και λοιπόν, τι άλλαξε στην Κύπρο; Η απάντηση είναι: Ας σκεφθούν τι θα ήτανε σήμερα η Κύπρος εάν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα ψηφίσματα που συγκρατούν τις ορδές του Αττίλα…