Αλέξης Τσίπρας – “Ζήτησα εκλογές γιατί η χώρα δεν αντέχει… “

Τους λόγους για τους οποίους ζήτησε εκλογές, στη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, ανέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «η πίστη μας ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ότι η χώρα δεν θα μπορεί να αντέξει μια κυνική κυβέρνηση, έναν ένοχο πρωθυπουργό να διαχειρίζεται την πανδημία και τις ζωές των ανθρώπων», αποτελεί τον πρώτιστο λόγο για τον οποίο πιστεύει ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές.

Χαρακτήρισε ως «κομβικό σημείο» την αποκάλυψη της έρευνας Τσιόδρα-Λύτρα, που ήταν «εμφανώς σε γνώση της κυβέρνησης», όπως είπε, ενώ προσέθεσε ότι αν η κυβέρνηση είχε ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, «θα είχαμε αποφύγει το 38,5% των θανάτων».

«Σήμερα, ο αριθμός των νεκρών από την αρχή της πανδημίας ανήλθε σε 20.000. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι 8.000 οικογένειες σήμερα αισθάνονται ότι οι άνθρωποί τους θα είχαν σωθεί, αν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες στο ΕΣΥ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Και υπογράμμισε: «Αποδίδουμε στους κυβερνώντες την ευθύνη για συνειδητή αμέλεια να μην ενισχύσουν το ΕΣΥ και να λένε ψέματα στους πολίτες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι χρειάζεται ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής στον τομέα της υγείας, ενώ τόνισε ότι «οι ΜΕΘ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, «προφανώς, δεν είναι 1.400, ούτε έγιναν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η χώρα μας είναι «δύο φορές πάνω σε θανάτους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ενώ χαρακτήρισε ως «πολιτικά εγκληματικό» το να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ της δικής του διακυβέρνησης και αυτής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως προς τις δαπάνες για την υγεία και την ενίσχυση του ΕΣΥ, αφού όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε καν πανδημία, οπότε οι ανάγκες ήταν λιγότερες, ενώ η χώρα μας βίωνε ακόμη τις επιπτώσεις των μνημονίων.

«Εμείς παραλάβαμε ένα ΕΣΥ σε κατάρρευση, με 5 ευρώ είσοδο, με φραγή σε 1,5 εκατομύριο ανασφάλιστους συμπολίτες μας και τα καταργήσαμε όλα αυτά, όταν το παραδώσαμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και προσέθεσε: «Φθάσαμε στο σημείο να ζητήσουμε εκλογές, γιατί έχουμε απέναντί μας έναν πρωθυπουργό, που ισχυρίζεται πως είναι το ίδιο να είσαι εντός ή εκτός ΜΕΘ, ενώ είχε στα χέρια του και την έρευνα του πιο στενού του συνεργάτη από το Μάη. Σε κάθε άλλη χώρα, ένας τέτοιος πρωθυπουργός είτε θα είχε ζητήσει δημοσίως συγγνώμη, είτε θα είχε παραιτηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έχει ως έγνοια την πολιτική σκοπιμότητα και το πολιτικό κόστος».

Τι θα έκανε διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας για το σχέδιο του κόμματός του απέναντι στην πανδημία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τόνισε πως επί δύο χρόνια η πολιτική της κυβέρνησης «ήταν να μην επενδύσει στην ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά να δώσει 4,9 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, και να μην κάνει προσλήψεις», ενώ η δική του κυβέρνηση, όπως είπε, είχε κάνει 18.000 προσλήψεις στο σύστημα υγείας, 9.000 εκ των οποίων ήταν μόνιμες, επανέλαβε ότι «εμείς δεν θα είχαμε επιλογή, θα ενισχύαμε ενεργά το ΕΣΥ, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Και προσέθεσε: «Δεύτερον, θα είχαμε διαφορετική στρατηγική, που θα βασιζόταν στην εμπιστοσύνη, γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν εμπνέει εμπιστοσύνη», όπως είπε.

Αντίπαλός μου η Δεξιά

Ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ και τις… μπηχτές του πρωθυπουργού, πρόσφατα, στη Βουλή, που είπε πως όσο αργούν οι εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ «κινδυνεύει να χάσει τη δεύτερη θέση από το ΚΙΝΑΛ».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει περισσότερο στο μυαλό του το τρίτο κόμμα, παρά το τέταρτο και πέμπτο κύμα της πανδημίας», απάντησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσέθεσε, μάλιστα, σχολιάζοντας την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ, πως δεν βλέπει τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις «ως πολιτικούς αντιπάλους»: «Δεν τις βλέπω ανταγωνιστικά, ο μοναδικός μου αντίπαλος είναι η Δεξιά, ο κ. Μητσοτάκης. Αν θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα στη χώρα, πρέπει να υπάρχει ένα μέτωπο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική».

Ως προς το ενδεχόμενο πολιτικών συνεργασιών, καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «προϋπόθεση για πολιτική αλλαγή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και τα κόμματα του προοδευτικού χώρου να αθροίζουν ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που αθροίζουν η ΝΔ και το κόμμα του κ. Βελόπουλου».

«Ο Μητσοτάκης πήγε χέρι-χέρι με τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος»

Ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να απαντήσει στις κατηγορίες του πρωθυπουργού περί ακραίων θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, όταν του είπε στη Βουλή πως η ρητορική του θυμίζει τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος».

«Είναι οξύμωρο να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για τους ‘Θεματοφύλακες’, όταν ήταν μαζί τους, χέρι-χέρι, στο Μακεδονικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσέθεσε πως το κόμμα του έχει από την πρώτη στιγμή υποστηρίξει τον καθολικό εμβολιασμό, αλλά και το «να λέγονται αλήθειες», όπως είπε, τονίζοντας πως δεν πρέπει «να τσουβαλιάζουμε μία μικρή αλλά υπαρκτή μειοψηφία, όπως είναι οι αποκαλούμενοι ‘Θεματοφύλακες του Συντάγματος’, με μία μερίδα συμπολιτών μας, που δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε επειδή έχουν έλλειμμα ενημέρωσης, είτε επειδή φοβούνται».

Η Κυβέρνηση

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολίασε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Star. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “ο κ. Τσίπρας είναι εθισμένος στη διαστρέβλωση της αλήθειας και παραμένει υπόλογος για την άρνησή του να στηρίξει έστω και μια δύσκολη απόφαση για την αντιμετώπιση της πανδημίας”.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η πανδημία αποτελεί μια παγκόσμια απειλή, που λυγίζει ακόμα και τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη. Μέσα σε αυτό το δυσχερές υγειονομικά και οικονομικά περιβάλλον, η Κυβέρνηση δίνει σκληρό αγώνα, προστατεύοντας κατά το μέγιστο τους ανθρώπους και τις δραστηριότητές τους. Ο κ. Τσίπρας είναι εθισμένος στη διαστρέβλωση της αλήθειας και παραμένει υπόλογος για την άρνησή του να στηρίξει έστω και μια δύσκολη απόφαση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Για αυτό επιλέγουμε να μην τον παρακολουθήσουμε στις υπαρξιακές του ανησυχίες, μιας και μοναδική του έγνοια είναι να διασώσει τη θέση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία εσχάτως απειλείται. Μένουμε προσηλωμένοι στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και του επιπέδου ζωής των πολιτών, κινητοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της πατρίδας».

 

in.gr/enikos.gr