Ψηφιακή ημερίδα του Γενικού Προξενείου Σικάγου για την ελληνική υπηκοότητα

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ψηφιακή ημερίδα, με απαντήσεις για ένα κομβικό θέμα που απασχολεί την Ομογένεια, όπως είναι η αίτηση για την απόκτηση ελληνικής υπηκοότητας, πραγματοποίησε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο.

Πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά ενημερωτικών συμποσίων που θα διοργανώσει το Γενικό Προξενείο, κατόπιν πρωτοβουλίας του νέου γενικού προξένου, Εμμανουήλ Κουμπαράκη και του επιτελείου του, προκειμένου να γίνει ενδελεχής και ουσιαστική ενημέρωση του κοινού, πάνω σε διαχρονικά ερωτήματα για διαδικασίες οι οποίες, εάν δεν υπάρχει γνώση των προβλεπόμενων από το νόμο, ενδέχεται να οδηγήσουν τους ενδιαφερόμενους σε μια αχρείαστη γραφειοκρατική εμπλοκή και να αποδειχθούν, στο τέλος της ημέρας, χαοτικές και ατελέσφορες.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμπαράκη, αρχικός στόχος του Γενικού Προξενείου ήταν η σειρά αυτών των εκδηλώσεων να πραγματοποιηθεί διά ζώσης, όμως, στη σκιά της ανόδου των κρουσμάτων και της μετάλλαξης Ομικρον, ελήφθη η απόφαση αξιοποίησης της τεχνολογίας εξ αποστάσεως, μέχρι νεωτέρας.

«Με βάση τη σωρεία ηλεκτρονικών μηνυμάτων που λαμβάνουμε, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια σειρά από ενημερωτικές ημερίδες όπου θα σας παρέχουμε σημαντική πληροφόρηση για τις υπηρεσίες μας και να δώσουμε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας, προκειμένου να αντιληφθείτε τις διαδικασίες και να αναβαθμίσουμε την επικοινωνία μας. Παρότι αρχικά θέλαμε να πραγματοποιήσουμε αυτή την ημερίδα διά ζώσης, εξαιτίας περιορισμών της Covid-19 και προκειμένου να διατηρήσουμε άπαντες ασφαλείς, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτή τη σειρά ψηφιακά, με την ελπίδα ότι σύντομα θα μπορούμε να σας δούμε όλους από κοντά», είπε ο κ. Κουμπαράκης.

Τη διαδικασία της ενημέρωσης ανέλαβε η πρόξενος στο Σικάγο, Γεωργία Τασσιοπούλου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπαλλήλους του Τμήματος Ληξιαρχικών και Ιθαγένειας, Αναστασία Γωργούλη και Αγορή Χαλβατζή, οι οποίες παρουσίασαν βήμα προς βήμα τις βασικές ληξιαρχικές πράξεις που πραγματοποιούνται μέσω του Προξενείου, ενώ απάντησαν και σε κομβικές ερωτήσεις του κοινού.

Κατά την ψηφιακή εκδήλωση, η οποία είχε διάρκεια 48 λεπτών, υπήρξε μια επαρκής επεξήγηση του νομικού πλαισίου, των βασικών προϋποθέσεων για την απόκτηση υπηκοότητας αλλά και το κόστος των σχετικών αιτήσεων -όπως είναι η δήλωση γεννήσεων, γάμων και θανάτων- στις υπηρεσίες του Γενικού Προξενείου.

Επιπλέον, τόσο η πρόξενος, όσο και οι εκπρόσωποι του Ληξιαρχικού Τμήματος προέτρεψαν το κοινό να αξιοποιήσει την ψηφιακή επικοινωνία για την υποβολή ερωτημάτων, προκειμένου να απαντηθούν άμεσα και εύκολα, με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες που απαιτεί η τηλεφωνική επικοινωνία. Υπενθυμίστηκε, μάλιστα, το σχετικό email για ανάλογες περιπτώσεις, που είναι το registry.chi@mfa.gr.

Η ψηφιακή ημερίδα πραγματοποιήθηκε μέσω Zoom και βιντεοσκοπήθηκε, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να την παρακολουθήσουν μαγνητοσκοπημένη στο κανάλι του Γενικού Προξενείου Σικάγου στο YouTube και τον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=fOVc3k6KADw