Έτσι θα ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία- Τεστ για μαθητές κι εκπαιδευτικούς

Ανακοινώσεις για τα μέτρα που αφορούν στην επαναλειτουτργία των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου πραγματοποίησαν πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε η κ. Κεραμέως, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα με εντατικοποίηση των ελέγχων και περισσότερα τεστ.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμέμοι και ανεμβολίαστοι, θα υποβληθούν σε τρία τεστ αντί για δύο, ώστε να εντοπιστούν αυτοί που νοσούν και είναι ασυμπτωματικοί.

Από τη δεύτερη εβδομάδα θα γίνονται δύο self test (ή 3 εάν υπάρχει αποθεμα) και αυτό το μέτρο θα ισχύει και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας σε περίπτωση κρούσματος σε ένα τμήμα, φεύγουμε από τη λογική «του σταυρού» στα τεστ και επεκτείνονται οι έλεγχοι.

Έτσι, οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα υποβάλλονται για 5 ημέρες κάθε μέρα σε test, 2 rapid και 3 self, ενώ οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν μόνο τα 3 σελφ τεστ.

Πλεύρης: Τι αλλάζει στη χορήγηση πιστοποιητικών νόσησης

Η μετάλλαξη είναι πλέον κυρίαρχη, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παρατηρείται κυρίως στα επείγοντα περιστατικά και στις απλές κλίνες.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι επήλθε συμφωνία με Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, ο οποίος θα διαθέσει το 10%-15% των κλινών του για Covid περιστατικά, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές και στις ΜΕΘ για non Covid περιστατικά.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι «τα αυξημένα κρούσματα μας υποχρεώνουν να αλλάξουμε τον τρόπο που χορηγείται το πιστοποιητικό νόσησης». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να απουσιάσουν από την εργασία τους με θετικό rapid test, ενώ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιβεβαιώνουν το θετικό rapid test με PCR.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι για να δοθεί αναρρωτική άδεια από τους εργοδότες αρκεί το θετικό rapid τεστ για όλους τους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στα σχολεία τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου

«Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή» στο σχολείο, τόνισε από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η ειδικός εξήγησε πως εντός της σχολικής κοινότητας τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και προφύλαξη των παιδιών από τον ιό, τηρούνται και το γεγονός αυτό καθιστά τα σχολεία έναν ασφαλή χώρο για αυτά, κάτι που συνηγορεί υπέρ στο άνοιγμα τους στις 10 Ιανουαρίου.

Με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας τα περισσότερα κρούσματα ήταν στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, είπε περαιτέρω.

«Να σημειωθεί πως εφαρμόσαμε ένα από τα πιο εντατικά πρωτόκολλα διεθνώς και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα εντός του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική εξάπλωση του ιού στο σχολικό περιβάλλον» είπε μεταξύ άλλων η κα Παπαευγγέλου.

Τα πολλά εκατομμύρια σελφ τεστ που διανεμήθηκαν δωρεάν αποδείχτηκαν σωτήρια καθώς εντόπισαν το 84% των κρουσμάτων, ακόμη και σε ασυμπτωματικά παιδιά στα σχολεία, πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνειδητά θέτει σε κίνδυνο την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνειδητά θέτει σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και συνολικά της κοινωνίας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία όπως τα έκλεισε», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Συνεχίζει την ίδια πολιτική που έχει οδηγήσει τη χώρα στην υγειονομική τραγωδία. Αρνείται ακόμα και τη στιγμή που καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων, να ακούσει τη φωνή των ειδικών. Είναι φανερό σε όλους, ότι η κυβέρνηση αρνείται τη γνώμη των επιστημόνων και αποφασίζει με μοναδικό κριτήριο την αποφυγή μέτρων στήριξης προς την κοινωνία».

Ακολούθως υποστηρίζει ότι «οι αποφάσεις της θα μετατρέψουν τα σχολεία εκ νέου σε χώρους υπερμετάδοσης και θα μεταφέρουν τον ιό μέσα στα σπίτια, σε γονείς και ηλικιωμένους. Ούτε καν το επικίνδυνο πρωτόκολλο του 50+1 δεν αναθεωρούν. Ένα πρωτόκολλο που, όπως αποκαλύφθηκε, δεν ήταν ποτέ εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων αλλά κυβερνητική απόφαση. Η κα Κεραμέως και ο κ. Μητσοτάκης βάζουν την υπογραφή τους και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ότι ακολουθήσει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι «τα σχολεία οφείλουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια, κάτι που σημαίνει λιγότερα παιδιά ανά τμήμα και διαφορετικό πρωτόκολλο από το εντελώς ανεπαρκές για την κρισιμότητα της κατάστασης που ανακοινώθηκε» και καταλήγει: «Δεν έλαβαν ούτε αυτή τη φορά υπ’ όψιν τους τα μέτρα που έγκαιρα πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή».

Πηγή: skai.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ