Θεοφάνεια: Με λαμπρότητα και μέτρα ο εορτασμός σε όλη την Ελλάδα

Διαφορετικός είναι για μια ακόμα χρονιά ο εορτασμός των Θεοφανείων, καθώς η επέλαση της Όμικρον απαιτούσε μέτρα προστασίας με μάσκες και αποστάσεις.

Σε πείσμα του κορωνοϊού, στις περισσότερες περιοχές πραγματοποιήθηκε η τέλεση του αγιασμού των υδάτων με λαμπρότητα.

Στον Πειραιά και φέτος έπεσαν για το σταυρό βατραχάνθρωποι με στολές.

Στη Θεσσαλονίκη ο Καθαγιασμός των Υδάτων έγινε στον Θερμαϊκό Κόλπο, με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού.

Στην Πάτρα η Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στο μόλο της Αγίου Νικολάου, παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων της πόλης.

Στη Λάρισα η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού έγινε στην Γέφυρα του Πηνειού.

Υπήρξαν ωστόσο και περιοχές όπου δεν έγινε ρίψη του Τίμιου Σταυρού εκτός ναών λόγω της πανδημίας με αποφάσεις οικείων Μητροπόλεων.

Στα Ιωάννινα η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη Λίμνη των Ιωαννίνων, φέτος δεν πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Μητροπολίτη Μάξιμου.

Στην Άρτα, σε συνεννόηση της Μητρόπολης με τον Ιατρικό Σύλλογο, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί φέτος η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου ενώ ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, με ανακοίνωση του, κάνει γνωστό ότι η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος τα Θεοφάνεια, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία.

Επίσης από την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας ανακοινώνεται ότι λόγω έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιηθεί η ρίψη του Τιμίου Σταυρού σε χώρους έξω από τους Ι. Ναούς (ποτάμια, λίμνες, συντριβάνια κ.λπ.), της Μητροπολιτικής της Περιφέρειας.

Ο Μητσοάκης στον Άγιο Ευστράτιο

Την τελετή Αγιασμού των υδάτων στον Άγιο Ευστράτιο παρακολούθησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χοροστατούντος του μητροπολίτη Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου, Ιερόθεου Γ΄.

Το χρέος που έχει η Πολιτεία να στηρίζει τα ακριτικά νησιά ανέδειξε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός. Έκανε επίσης λόγο για μία σπουδαία ημέρα για την Ορθοδοξία.

«Το πραγματικό νόημα είναι η αλήθεια που σώζει και είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, καθώς η χώρα δοκιμάζεται από την επέλαση της ‘Ομικρον’. Η προστασία της ζωή αποκτά ξεχωριστή σημασία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του. Παράλληλα απηύθυνε νέο κάλεσμα στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να κάνουν το βήμα και να κλείσουν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν.

Μετά την τελετή ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη δήμαρχο του νησιού ενώ προηγουμένως συνομίλησε με πολίτες και αντάλλαξε ευχές με τα πληρώματα πλοίων που βρίσκονται στο λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Λήμνο.