Σάββας Αναστασιάδης: Ανάγκη να επανασυσταθεί το ΣΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στην ανάγκη να επανασυσταθεί το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) επί τη βάση του νόμου που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2021 αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ειδικής Διακομματικής Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού και Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε  στην εκπομπή «Καινούργια μέρα» του 102 FM της ΕΡΤ3 και στον δημοσιογράφο Νίκο Λαδιανό. Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, το υπουργείο Εξωτερικών και το υφυπουργείο Απόδημου Ελληνισμού αναμένεται να αναλάβουν την σχετική πρωτοβουλία ώστε να συγκροτηθεί η πρώτη επιτροπή, να προκηρυχθούν εκλογές και να λειτουργήσει και πάλι το Συμβούλιο.  «Ο Οικουμενικός ελληνισμός», είπε ο κ. Αναστασιάδης, «χρειάζεται παγκόσμια εκπροσώπηση και  χρειάζεται ένα όργανο που να συνομιλεί με τους θεσμούς και με την κυβέρνηση».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στάθηκε ιδιαίτερα στη σύνδεση του ΣΑΕ με τη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, «έδρα του ΣΑΕ είναι η Θεσσαλονίκη κι αυτό είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και δεν πρόκειται να αλλάξει».

Αναφορικά με την αναβληθείσα κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης  Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής  με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας  Διακοινοβουλευτικής  Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) στη Θεσσαλονίκη, που ήταν προγραμματισμένη για το τριήμερο 12, 13 και 14 Ιανουαρίου 2022  ο κ. Αναστασιάδης είπε πώς η αναβολή ήταν «μία από τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας. Δυστυχώς τα πράγματα φαίνεται να επιδεινώνονται, αυξάνονται τα κρούσματα και ανησυχήσαμε μήπως θέταμε σε κίνδυνο την υγεία πολλών ανθρώπων. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες δεν θα μπορούσαν να έρθουν, καθώς  χώρες όπως ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν επιβάλλει περιορισμούς στις μετακινήσεις», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. Και κατέληξε: «Ήδη κάνουμε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Πα.Δ.Ε.Ε.Λεωνίδα Ραπτάκη ώστε να γίνει η συνεδρίαση σε νέα ημερομηνία σε ένα δίμηνο από τώρα βλέποντας φυσικά και την εξέλιξη των πραγμάτων και ελπίζοντας ότι σε ένα μήνα, όπως λένε οι ειδικοί, θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το κύμα της πανδημίας».