Προς “ολικό φιάσκο” βαδίζει ο νόμος για την ψήφο από το εξωτερικό; Μέρος ΙΙ

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το ερώτημα που τίθεται, αν και αποφασιστικής σημασίας, είναι ρητορικό. Φοβούνται δικαιολογημένα την ψήφο των Αποδήμων τα κόμματα που θέτουν απαγορευτικές προϋποθέσεις , ψηφο-αφαιρετικά προσκόμματα και προτείνουν την «ανώδυνη» ψήφο των Αποδήμων είτε στο Επικρατείας είτε σε ειδικές εκλογικές Περιφέρειες εξωτερικού;

Αλλά τι ακριβώς φοβούνται; Οι Απόδημοι είναι διασκορπισμένοι σε κοντά 140 Κράτη στον πλανήτη. Κράτη στα οποία επικρατούν όλα τα πολιτικά συστήματα που είναι γνωστά μέχρι σήμερα. Οι Απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι, όπως και οι ψηφοφόροι κάθε δημοκρατικού Κράτους έχουν διαφορετικές πολιτικές και κομματικές προτιμήσεις. Πουθενά το εκλογικό Σώμα δεν είναι 100% μονοκομματικό, μήτε σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Επομένως και τα ελληνικά κόμματα που θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία,  θα λάβουν όλα ανεξαιρέτως και ψήφους Αποδήμων, άλλα περισσότερες και άλλα λιγότερες κατά το δημοκρατικό σύστημα. Άρα θεωρείται δεδομένος ο πλουραλισμός των ψήφων πολύ περισσότερο, μάλιστα, εάν οι Απόδημοι εκλέγουν -ως πρέπει-  Βουλευτές κομμάτων στις Περιφέρειές τους.

Σήμερα η επιστολική ψήφος εξασφαλίζει πλήρως το αδιάβλητο της ψηφοφορίας. Ο καθείς από το σπίτι του κάνει την επιλογή του ανεπηρέαστα, την κλείνει στον φάκελο και την ταχυδρομεί. Όσοι ψηφίσουν σε κάλπες Προξενείων, επίσης θα ψηφίσουν το κόμμα της αρεσκείας τους ανεπηρέαστα. Αν υπάρχει θέμα, αυτό πιθανόν να προκύψει  στην Ελλάδα όπου θα ανοιχθούν και θα αναγνωστούν οι ψήφοι. Αλλά στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε δημοκρατική χώρα, υπάρχουν οι δομές που εγγυούνται το απαραβίαστο της ψήφου. Το δε αποτέλεσμα εκ της αλλοδαπής, κατά το Σύνταγμα, καταμετράται και ανακοινώνεται  όποτε αυτό γίνεται σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Που έγκειται, λοιπόν, το πρόβλημα; Λένε τα ορισμένα κόμματα, ότι οι απόδημοι δεν έχουν πλήρη ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και επομένως θα ψηφίζουν, λένε, «ελαφρά τη καρδία» αφού και δεν θα υφίστανται τις συνέπειες της ψήφου των. Έχει βάση το επιχείρημα αυτό;

1.Η Ομογένεια στην Αμερική, αλλά και σε άλλες χώρες, συντηρεί για περισσότερα από 100 χρόνια ελληνόγλωσσο έντυπο Τύπο, ημερήσιο, Εβδομαδιαίο ή περιοδικό.

2.Μέχρι και το 2012- που ο γράφων συνεργάζονταν με την  ERT World, είχαμε ειδικές εκπομπές, ακόμη και δελτία ειδήσεων,  για την ενημέρωση των Αποδήμων. Από τότε και μέχρι σήμερα, κι αν σίγησε η ΕΡΤ  World, υπάρχουν ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια αλλά και ηλεκτρονικά site που ενημερώνουν ανελλιπώς την ομογένεια για τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα.

  1. Αν αυτό το αντιπαραβάλουμε με το γεγονός ότι σήμερα στα ΜΜΜ της Ελλάδος δεν βλέπεις ούτε έναν επιβάτη να διαβάζει εφημερίδα, τότε θα μας επιτραπεί να υποστηρίξουμε ότι η ενημέρωση των Αποδήμων για τα συμβαίνοντα στην γενέτειρα είναι σκάλες υψηλότερη από εκείνη των Ελλαδιτών.

Άλλο επιχείρημα των «αρνητών» της ψήφου των αποδήμων είναι ότι δεν έχουν επιπτώσεις στους ίδιους τους ομογενείς οι πολιτικές τους επιλογές. Αλλά ξεχνούν οι θιασώτες της άποψης αυτής ότι:

  1. Οι Απόδημοι έχουν στενούς συγγενείς στην Ελλάδα με τους οποίους διατηρούν επαφές.
  2. Οτι πολλοί ομογενείς έχουν ακίνητες περιουσίες στην Ελλάδα ή έχουν κληρονομικά δικαιώματα κλπ.
  3. Οτι αρκετοί ομογενείς διατηρούν καταθέσεις σε ελληνικές Τράπεζες.
  4. Οτι ορισμένοι απόδημοι έχουν επιχειρήσεις ή μετοχές επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι Απόδημοι και ομογενείς ψηφοφόροι έχουν συμφέρον να θέλουν η Ελλάδα, η πατρίδα, να πηγαίνει καλά.

Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι οι εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι, εάν αποφασίσουν να έρθουν στην Ελλάδα την ημέρα της ψηφοφορίας θα ψηφίσουν ελεύθερα χωρίς χρονικές ή φοροτεχνικές ή όποιες άλλες υποχρεώσεις!

Ποιους, λοιπόν, αφορούν οι «προϋποθέσεις-κόφτες» του Νόμου 4686/19;  Αφορούν όσους Απόδημους ‘Ελληνες Ψηφοφόρους έχουν μακρά παραμονή στην ξενιτιά και δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν.   Γι αυτούς, ο Νόμος 4648/19 θέτει διαφορετικά κριτήρια από εκείνα που ισχύουν για όλους τους άλλους ψηφοφόρους Ελλαδίτες και Απόδημους!  Φωτογραφική απεικόνιση του φόβου που ενέπνευσε αυτές τις «προϋποθέσεις»!

Ωστόσο, η διευκόλυνση της ψήφου από το εξωτερικό αφορά κατά το μεγαλύτερο μέρος ακριβώς αυτούς τους οποίους οι τεθείσες «προϋποθέσεις» αποκλείουν! Τους παλαιούς μετανάστες. Οι μετανάστες τρίτης, τέταρτης και ακόμη πέμπτης γενιάς, που δεν μιλούν ελληνικά,  δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν –εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- για να ψηφίσουν για την Ελλάδα. Αυτοί, παραμένοντες πάντα Έλληνες στην ψυχή και το πνεύμα,  ψηφίζουν (και πολύ καλά κάνουν) στις τοπικές εκλογές. Και πρέπει να ενθαρρυνθούν για να ψηφίζουν μαζικά. Αυτό είναι το ουσιώδες λόμπυ της Ελλάδος. Η ομογενειακή ψήφος στα ξένα Κοινοβούλια… Να δυναμώσουμε την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελλήνων (ΠαΔΕΕ), να εκλέξουμε Δημάρχους και Κυβερνήτες.

Προφάσεις εν πολιτικές αμαρτίες είναι, επομένως, οι επικλήσεις, οι λόγοι και οι αιτιάσεις των γνωστών και μη εξαιρετέων πολιτικών κομμάτων για τον περιορισμό της διευκόλυνσης ψήφου από το εξωτερικό στους παλιούς μετανάστες.  Αντί ελεύθερα να ψηφίζουν όλοι από εκεί που διαμένουν, και, μάλιστα, για τις εκλογικές τους Περιφέρειες όπως οι ετεροδημότες, θέλουν τις ψήφους μόνον από τους νέους του Brain Drain. Τους θεωρούν, ίσως, περισσότερο «δικούς τους».

Όσοι, όμως, έφυγαν εξ αιτίας της πρόσφατης οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, αμφίβολο είναι εάν ποτέ -και πόσοι από αυτούς-  θα επιστρέψουν οίκαδε.  Οι πολλοί περισσότεροι, τακτοποιημένοι, με τα χρόνια,  επαγγελματικά στο εξωτερικό, με οικογένειες και με τοπικά συμφέροντα, δεν θα σπεύσουν στα Προξενεία να ψηφίζουν για τη χώρα που άφησαν πίσω τους …

Εάν ο Νόμος προέβλεπε (ως όφειλε) ελεύθερη την διευκόλυνση της ψήφου από το εξωτερικό σε όλους όσους έχουν ελληνική ταυτότητα ή ελληνικό διαβατήριο και είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια των Δήμων και στους εκλογικούς καταλόγους των Περιφερειών στις οποίες ανήκουν, και σ΄ αυτήν την ιδανική δημοκρατικά περίπτωση, πάλι δεν θα υπήρχαν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ψήφων που «…θα αλλοίωναν το εκλογικό αποτέλεσμα»! Γιατί πολύ απλά, ΔΕΝ υπάρχουν μισό ή ένα εκατομμύριο Αποδήμων προθύμων να συμμετάσχουν σε εθνικές εκλογές…

Με την μεθόδευση των «αποκλεισμών» κινδυνεύουμε απλώς να αποκαρδιώσουμε ή και να θυμώσουμε ακόμη και εκείνους τους απόδημους Έλληνες και ομογενείς  που δεν επρόκειτο να ψηφίσουν έτσι κι αλλιώς σε ελληνικές εκλογές. Και αυτό θα είναι το «ολικό φιάσκο».