Χρυσές Σφαίρες: Μεγάλοι νικητές «Η Εξουσία του Σκύλου», «West Side Story» και «Succession»

KIRSTY GRIFFINKIRSTY GRIFFIN/NETFLIX
Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ως Φιλ Μπέρμπανκ στην ταινία «The Power of the Dog»

Χρυσές Σφαίρες celebrity-free. Αυτή ήταν η 79η τελετή απονομής (στην ουσία μόνο τελετή απονομής δεν θύμιζε) που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο ξενοδοχείο Beverly Hilton στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, μετά τα σκάνδαλα που συντάραξαν τη διοργάνωση και τις αποστάσεις που διατηρεί πλέον το Χόλιγουντ. Από τη μικρή, συμβολική τελετή έλειπαν το κοινό, οι σταρ, το κόκκινο χαλί, η τηλεοπτική κάλυψη, αλλά και ο Τύπος, ενώ οι νικητές ανακοινώθηκαν μέσα από τα social media. 

Η ταινία «Η Εξουσία του Σκύλου» (Netflix) απέσπασε συνολικά τρία βραβεία, μεταξύ αυτών τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και το «West Side Story» (20th Century/Disney) του Στίβεν Σπίλμπεργκ έφυγε επίσης με τρία βραβεία και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης ΤαινίαςΜιούζικαλ / κωμωδία.

Η Τζέιν Κάμπιον έλαβε Χρυσή ΣφαίραΣκηνοθεσίας για την ταινία της «Η Εξουσία του Σκύλου» και ο νεαρός ηθοποιός Κόντι Σμιτ-ΜακΦι το βραβείο Β′ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ίδια ταινία.

Η πρωταγωνίστρια του «West Side Story» Ρέιτσελ Ζέγκλερ κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Α΄ Γυναικείου Ρόλου στην κατηγορία Μιούζικαλ / κωμωδία (ήταν από τους μετρημένους στα δάχτυλα νικητές που αντέδρασαν στη βράβευση -τη στιγμή που ανακοινώθηκε η νίκη της έκανε ανάρτηση στο twitter) και η συμπρωταγωνίστριά της Αριάνα Ντε Μπόουζτιμήθηκε με το βραβείο Β΄Γυναικείου Ρόλου .

Ανατρέποντας τα προγνωστικά, η Νικόλ Κίντμαν κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Α΄ Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της ως Λουσίλ Μπολ στο «Being the Ricardos» (τέταρτη νίκη σε 16 υποψηφιότητες) και ο Γουίλ Σμιθ αντίστοιχα το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το «King Richard», ενώ ο Άντριου Γκάρφιλντ απέσπασε το Α′  Ανδρικού Ρόλου στην κατηγορία Μιούζικαλ / Κωμωδία για το «Tick, Tick… Boom!». 

Όσον αφορά τις τηλεοπτικές σειρές, το «Succession» (που είχε σκοράρει πρώτο με πέντε υποψηφιότητες) αναδείχτηκε Καλύτερη Δραματική Σειρά και το «Hacks»Καλύτερη Κωμική Σειρά, αμφότερα του HBO. Ο πρωταγωνιστής του «Succession» Τζέρεμι Στρονγκ απέσπασε Χρυσή ΣφαίραΑ΄ Ανδρικού Ρόλου σε δραματική σειρά και η συμπρωταγωνίστριά του Σάρα Σνούκ το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου στην αντίστοιχη κατηγορία.

Η Κέιτ Γουίνσλετ αναδείχτηκε νικήτρια κερδίζοντας Χρυσή Σφαίρα Α΄ Γυναικείου Ρόλου σε Μίνι Σειρά για το «Mare of Easttown», ενώ η πρωταγωνίστρια του «Pose» Μ. Τζέι Ροντρίγκεζ απέσπασε το βραβείο Α′ Γυναικείου Ρόλου σε Δραματική Σειρά, γεγονός που την καθιστά την πρώτη τρανς που κερδίσει Χρυσή Σφαίρα. Επίσης, ο Γιονγ-Σου του πολυσυζητημένου «Squid Game», με το βραβείο Β′  Ανδρικού Ρόλου έγινε ο πρώτος Νοτιοκορεάτης που τιμάται με Χρυσή Σφαίρα.

Το μοναδικό μήνυμα σταρ που εμφάνισαν οι Χρυσές Σφαίρες ήταν ένα βίντεο στο οποίο ο  Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επαίνεσε τα φιλανθρωπικά προγράμματα και τις δράσεις που υποστηρίζονται από την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ τα τελευταία 27 χρόνια. 

Αναλυτικά τα βραβεία

Ταινίες

Καλύτερη Ταινία – Δράμα:«Η Εξουσία του Σκύλου»

Καλύτερη Ταινία – Μιούζικαλ / Κωμωδία:«West Side Story»

Σκηνοθεσία: Τζέιν Κάμπιον «Η Εξουσία του Σκύλου»

Σενάριο: Κένεθ Μπράνα («Belfast»)

Καλύτερη Ηθοποιός – Δράμα: Νικόλ Κίντμαν«Being the Ricardos»

Καλύτερος Ηθοποιός -Δράμα: Γουίλ Σμιθ «King Richard»

Καλύτερη Ηθοποιός –  Μιούζικαλ / Κωμωδία: Ρέιτσελ Ζέγκλερ «West Side Story»

Καλύτερος Ηθοποιός – Μιούζικαλ / Κωμωδία: Άντριου Γκάρφλιλντ, «Tick, Tick… Boom!»

Β΄ Γυναικείος Ρόλος: Αριάνα Ντε Μπόουζ «West Side Story»

Β΄ Ανδρικός Ρόλος: Κόντι Σμιτ-ΜακΦι «Η Εξουσία του Σκύλου»

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία: «Drive My Car» (Ιαπωνία)

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: «Ενκάντο: Ένας Κόσμος Μαγικός»

Καλύτερη Μουσική: Χανς Τσίμερ «Dune»

Καλύτερο Τραγούδι: «No Time to Die» από το «No Time to Die», Μπίλι Άιλις και Φινέας Ο’Κόνελ.

Τηλεόραση

Καλύτερη Σειρά – Δράμα: «Succession»

Καλύτερη Σειρά – Μιούζικαλ / Κωμωδία: «Hacks»

Καλύτερη Μίνι Σειρά: «The Underground Railroad»

Καλύτερη Ηθοποιός σε Δραματική Σειρά: Μ. Τζέι Ροντρίγκεζ «Pose»

Καλύτερος Ηθοποιός σε Δραματική Σειρά: Τζέρεμι Στρονγκ «Succession»

Καλύτερη Ηθοποιός σε Κωμική Σειρά: Τζιν Σμαρτ «Hacks»

Καλύτερος Ηθοποιός σε Κωμική Σειρά: Τζέισον Σουντέκις «Ted Lasso»

Καλύτερη Ηθοποιός σε Μίνι Σειρά: Κέιτ Γουίνσλετ «Mare of Easttown»

Καλύτερος Ηθοποιός σε Μίνι Σειρά: Μάικλ Κίτον «Dopesick»

Β΄ Γυναικείος Ρόλος: Σάρα Σνουκ, «Succession»

Β΄ Ανδρικός Ρόλος: Γιονγ-Σου «Squid Game»

Με πληροφορίες από Variety, Hollywood Reporter, huffingtonpost.gr