Διακρίσεις σε ομογενείς για την Ημέρα της Αυστραλίας

Ο πρωθυπουργός Scott Morrison απονέμει στον Dylan Alcott τον τίτλο του «Αυστραλού της Χρονιάς» για το 2022. Φώτο: AAP/Mick Tsikas

Μελβούρνη.- Είθισται, την Ημέρα της Αυστραλίας, να αναγνωρίζονται εκείνοι οι Αυστραλοί που με το ήθος, την προσφορά και το έργο τους, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα των αρχών και των αξιών που πρέπει να διέπουν την αυστραλιανή κοινωνία.

Φέτος τιμήθηκαν εκατοντάδες Αυστραλοί με ειδικές διακρίσεις. Επιστήμονες, φιλάνθρωποι, καλλιτέχνες, αθλητές κ.ά. Ανάμεσά τους και ομογενείς.

Μεταξύ άλλων εντοπίσαμε και τους ακόλουθους, σύμφωνα με τα ελληνικά ονόματά τους.

*George Stamas (Βικτώρια). Τιμήθηκε με την διάκριση ΑΜ για την φιλανθρωπία του.

*Dr Peter Giannoutsos (Νέα Νότια Ουαλία). Τιμήθηκε με την διάκριση ΟΑΜ για την προσφορά του στην ιατρική.

*Mary Mangos (Νότια Αυστραλία). Τιμήθηκε με την διάκριση ΟΑΜ για τις υπηρεσίες της στην ελληνική παροικία της Ν. Αυστραλίας.

*Anthony Michael Kannis (Δυτική Αυστραλία). Τιμήθηκε με το Public Service Medal για την προσφορά του στις δημόσιες υπηρεσίες.

*Christopher Helmut Petrikas (Νέα Νότια Ουαλία). Τιμήθηκε με το μετάλλιο Australian Fire Service Medal για την προσφορά του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της πολιτείας του.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, εδώ και 62 χρόνια, ένα άτομο με αναπηρία αναδείχθηκε «Αυστραλός της Χρονιάς».

Πρόκειται για τον 31χρονο παραολυμπιονίκη Dylan Alcott, ο οποίος ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό στο μπάσκετ και συνέχισε με το τένις.

Ο Alcott ασχολείται με την προώθηση ζητημάτων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία ενώ παράλληλα διακρίνεται και για το φιλανθρωπικό του έργο.