Την Κυριακή εκλογές στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Οι εκλογές στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης θα διεξαχθούν την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου προκειμένου να αναδειχθεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Τα παρακάτω δύο κείμενα έγραψαν για τις εκλογές -και δημοσιεύθηκαν στον Νέο Κόσμο- , ο νυν Πρόεδρος Βασίλης Παπαστεργιάδης και ο υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο του GOCMV  Κώστας Κασραμάρκος.

Βασίλης Παπαστεργιάδης*

Ο Πλάτων μίλησε για το πλοίο του Κράτους ως μεταφορά για τον τρόπο διακυβέρνησης και καθοδήγησης. Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (ΕΚΜ) έχει τύχει μιας σταθερής διακυβέρνησης και τώρα κοιτάζει στο μέλλον.

Νομίζω ότι μπορούμε όλοι να είμαστε περήφανοι για τα επιτεύγματα της διοίκησής μας και αυτά της 125χρονης Κοινότητάς μας.

Η πανδημία επηρέασε όλους μας, αλλά πιο βαθιά την ελληνική παροικία της Μελβούρνης.

Οι τραγικοί θάνατοι, οι επιχειρηματικές δυσκολίες, η απουσία κοινοτικών εκδηλώσεων, οι προκλήσεις για τους μαθητές, η αδυναμία να δούμε την οικογένεια και τους φίλους μας, όλα αυτά βάρυναν αρκετά.

Ωστόσο, όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, πιστεύουμε ότι έχουμε διοικήσει πολύ καλά την ΕΚΜ. Τώρα έχουμε την οικονομική βάση και ένα έμπειρο Διοικητικό Συμβούλιο ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις προκλήσεις.

Πρόκειται για ένα Διοικητικό Συμβούλιο με διαφανή ατζέντα, με τα επιτεύγματα της Κοινότητας την τελευταία δεκαετία να είναι ορατά σε όλους.

Η Ελληνική Κοινότητα είναι πλέον από εθνικής πλευράς ηγετικός Οργανισμός διεθνούς φήμης.

Με την υποστήριξη των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και πολλών Ελληνοαυστραλών και των οικογενειών τους, συγκεντρώσαμε αρκετά εκατομμύρια δολάρια κατά την τελευταία δεκαετία, κάτι που μας επέτρεψε να πετύχουμε πολλά.

Το πλέον βασικό μεταξύ αυτών είναι η ολοκλήρωση του 15ώροφου Ελληνικού Κέντρου στο κέντρο της πόλης που αποφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως στην Κοινότητα.

Στο Κέντρο έχουν παρουσιασθεί (στην πριν από την έλευση της Covid περίοδο) περισσότερες από 150 εκδηλώσεις κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων μουσικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων, οργάνωση εκθέσεων, προβολή ταινιών, παρουσίαση διαλέξεων, παραστάσεων του Φεστιβάλ Κωμωδίας και πολλών άλλων.

Προσβλέποντας στο μέλλον, σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε τα προγράμματα του Ελληνικού Κέντρου μέσω του Greek Center Hub στο νέο ακίνητο επί της Russell Street, που αγοράστηκε αντί 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων, χρήματα που λάβαμε από τις κυβερνήσεις, της Κοινοπολιτείας και την Πολιτειακή.

Λάβαμε, επίσης, πρόσφατα μια προσφορά (opening offer) από την Πολιτειακή Κυβέρνηση για το οικόπεδο στο Bulleen. Η κυβέρνηση έχει προσφέρει 11,48 εκατομμύρια δολάρια για την παλιά τοποθεσία του Drive-In.

Έχουμε υποστηρίξει τα συμφέροντα όλων των Ελληνοαυστραλών, ασκώντας πίεση τόσο στην ομοσπονδιακή όσο και στην ελληνική Κυβέρνηση. Οι προσπάθειές μας συνέβαλαν στη νομοθέτηση της Βίζας Εργασίας Διακοπών (Working Holiday Visa), ενώ βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για τη Φορολογική Συμφωνία (Tax Treaty) μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας και τη σύναψη μιας Συμφωνίας Αμοιβαίας Υγειονομικής Περίθαλψης (Reciprocal Health Care Agreement).

Στο Ελληνικό Κέντρο δεχθήκαμε την επίσκεψη πρωθυπουργών, υπουργών και βουλευτών και είμαστε σε τακτική επαφή με αυτούς. Καμία κυβέρνηση δεν μας αγνοεί όταν πρόκειται για Έλληνες της Διασποράς στην Αυστραλία.

Συμβάλλουμε στις συζητήσεις για την υγεία και την κοινωνική πολιτική και σε αυτή την εποχή της παγκόσμιας πανδημίας έχουμε τακτική επαφή με τον ομοσπονδιακό υπουργό, κ. Greg Hunt, και τον πολιτειακό ομόλογό του, κ. Martin Foley, καθώς και τους επικεφαλής των πολιτειακών και ομοσπονδιακών Υγειονομικών Υπηρεσιών

Αυτές οι βαθιές και συνεχείς σχέσεις οδήγησαν στη δημιουργία των κέντρων εμβολιασμού στις εκκλησίες μας, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου.

Προσωπικά, είμαι υπερήφανος για το έργο που έχει επιτελέσει και εξακολουθεί να επιτελεί το ΔΣ της Κοινότητάς μας στον τομέα της εκπαίδευσης. Υπήρξαμε άγρυπνοι υπέρμαχοι της διδαχής της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής κληρονομιάς.

Έχουμε πάνω από 1200 μαθητές στα σχολεία μας, διαθέτουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα διδαχής αρχαίων ελληνικών στην Αυστραλία, και αρκετά επαρκή προγράμματα εκμάθησης των Ελληνικών για αρχάριους ενήλικες και προγράμματα προσχολικής εκμάθησης.

Συνεισφέραμε δραστικά στην εκστρατεία διάσωσης του Προγράμματος Νεοελληνικών του Πανεπιστημίου La Trobe και ασκήσαμε επιτυχώς πιέσεις στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για τη χορήγηση 2,5 εκατομμυριων δολαρίων για την ίδρυση Ελληνικής Έδρας Διασπορικών Σπουδών της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (Greek Community of Melbourne Hellenic Chair in Diasporic Studies) στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης.

Στο πολιτιστικό μέτωπο ήμασταν εξίσου ενεργοί και επιτυχημένοι. Το Φεστιβάλ “Αντίποδες” έχει επεκτείνει την παρουσία του και τον αντίκτυπό του. Είναι πλέον ένα ετήσιο σημαντικό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό γεγονός που προωθεί τις ελληνικές και διαπολιτισμικές Τέχνες, ενώ προσφέρει ένα σημαντικό πολιτιστικό και οικονομικό όφελος στη Μελβούρνη, πάνω από 7,5 εκατομμύρια δολάρια.

Συνεχίσαμε να παρουσιάζουμε και να πρωταγωνιστούμε στην προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου μέσω του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, αλλά και την προώθηση της ελληνικής και ελληνοαυστραλιανής λογοτεχνίας μέσω του Φεστιβάλ Ελλήνων Συγγραφέων.

Διοργανώνουμε πάνω από σαράντα Σεμινάρια Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού κάθε χρόνο – ακόμη και κατά τη διάρκεια των πρόσφατων περιορισμών.

Με τα χρόνια, δημιουργήσαμε προγράμματα και συνεργαστήκαμε με τους μεγάλους πολιτιστικούς φορείς και Φεστιβάλ. Για παράδειγμα, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ (International Jazz Festival) της Μελβούρνης συμπαρουσιάσαμε τη σπουδαία Μαρία Φαραντούρη. Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Τεχνών της Μελβούρνης (Melbourne Arts Festival) και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Μελβούρνης (Melbourne Symphony Orchestra), παρουσιάσαμε τον Μιχάλη Χατζηγιάννη στο Myer Music Bowl, ενώ φιλοξενούμε παραστάσεις κωμικών απο το διεθνή χώρο στο Ελληνικό Κέντρο κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κωμωδίας Μελβούρνης (Melbourne International Comedy Festival).

Προσφέραμε μοναδικές εμπειρίες στα μέλη μας, συνδέοντας αστέρια του ελληνικού αθλητισμού με τα μέλη μας, όπως η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, η ελληνική Εθνική ομάδα μπάσκετ κάτω των 21, και ο πρωταθλητής του τένις Στέφανος Τσιτσιπάς.
Επισημαίνω τα παραπάνω μόνο ως αναφορά στο σπουδαίο έργο και τα επιτεύγματα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Αντέξαμε, αποδειχθήκαμε ανθεκτικοί και χτίζουμε για το μέλλον.

Τώρα, καθώς διαφαίνονται, λεπτές ακόμα, ακτίνες ελπίδας που διαπερνούν τα μαύρα σύννεφα που έχει σωρεύσει η πανδημία, θα επεκταθούμε στο έργο που έχουμε κάνει.

Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τις εκπαιδευτικές, υγειονομικές, οικονομικές και άλλες ανάγκες της ελληνικής παροικίας – όλων των γενεών.

Αυτό το κάνουμε με την πεποίθηση ότι ο ελληνισμός, με όλες τις αποχρώσεις και την ποικιλομορφία του, διατηρείται και ενισχύεται. Με όλα αυτά, οι νεότερες γενιές μας, μπορούν να σταθούν με περηφάνια και αυτοπεποίθηση ως Έλληνες και ως Ελληνοαυστραλοί.

*Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης είναι πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και μέλος της Πολυπολιτισιτκής Επιτροπής Βικτώριας (Victorian Multicultural Commission).

Κώστας Καραμάρκος*

Οι επερχόμενες εκλογές της 6ης Φεβρουαρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας (GOCMV), καθώς και το γεγονός ότι αυτή η παλαιότερη και μεγαλύτερη ελληνική κοινοτική οργάνωση στην Αυστραλία γιορτάζει τα 125 της φέτος τον Αύγουστο, μας παρουσιάζουν ένα μοναδική ευκαιρία να ξεκινήσει μια εις βάθος δημόσια συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του GOCMV. Κατά τη γνώμη μου, κάθε υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να δηλώσει ανοιχτά και δημόσια το όραμά του/της για τον οργανισμό, εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Κοινότητα θα διατηρήσει το καθεστώς της ως η κορυφαία κοσμική, δημοκρατική και αντιπροσωπευτική ελληνική οργάνωση στη Βικτώρια.

Πριν από την έναρξη του προγράμματος μαζικής μετανάστευσης στην Αυστραλία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το GOCMV ήταν ένας οργανισμός που διοικούνταν από την επιχειρηματική ελίτ της τότε αριθμητικά μικρής ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη και τη Βικτώρια. Εκπλήρωνε έναν ηγετικό εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και θρησκευτικό ρόλο (διαχείριση εκκλησιών) εντός των ορίων της κοινότητας, αλλά δεν αλληλεπιδρούσε πραγματικά με το αυστραλιανό κυρίαρχο ρεύμα. Η δημιουργία στα τέλη της δεκαετίας του 1950 οργανώσεων της κοινότητας των προαστίων από την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, που διευθύνονται από την Εκκλησία σύμφωνα με ένα ενοριακό πρότυπο, αποδυνάμωσε τον μέχρι εκείνη τη στιγμή κυρίαρχο ρόλο της Κοινότητας της Μελβούρνης. Ωστόσο, το μεταπολεμικό πρόγραμμα μαζικής μετανάστευσης που έφερε στη Μελβούρνη δεκάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες, την περίοδο 1955-1975, καθώς και το κοινωνικό, πολιτικό,

Τα τελευταία 50 χρόνια, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας υπήρξε μια μαζική οργάνωση, με περισσότερα από 8.500 μέλη στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ήταν μια ευρεία δημοκρατική και κοσμική οργάνωση, η οποία προσέλκυσε τα ενδιαφέροντα μελών της κοινότητας από όλα τα κοινωνικά στρώματα, εργατών εργοστασίων, πτυχιούχων πανεπιστημίων, επαγγελματιών, συνταξιούχων, μικροεπιχειρηματιών και άλλων από ολόκληρο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα, προς τα αριστερά και προς τα δεξιά του κέντρου. Η οργάνωση συμμετείχε πάντα ενεργά σε ευρύτερους αγώνες που προωθούσαν τα συμφέροντα της ελληνικής και μεταναστευτικής/πολυπολιτισμικής Αυστραλίας. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκπαίδευση, εμπλούτισε τις παραμέτρους της ελληνικής και της ελληνοαυστραλιανής κουλτούρας και ταυτότητας, κατάφερε να κερδίσει την αναγνώριση και τον σεβασμό της ευρύτερης αυστραλιανής κοινότητας.

Είμαι υποψήφιος για το ΔΣ της GOCMV, αφού είμαι μέλος της οργάνωσης από το 1984, γιατί έχω την άποψη ότι το αντιπροσωπευτικό, το δημοκρατικό, το πνευματικό πολιτικό βάθος, ο παρεμβατικός ρόλος της Κοινότητας, όταν αφορά την αντιμετώπιση ευρύτερων θεμάτων που απασχολούν την ελληνοαυστραλιανή κοινότητα, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι τόσο αιχμηρά όσο παλιά. Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι τιμώ το έργο και τα επιτεύγματα όλων των προηγούμενων Διοικητικών Συμβουλίων στην 125χρονη ιστορία του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου του έργου και των επιτευγμάτων του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου. Οι προτάσεις που επιθυμώ να υποβάλω προς συζήτηση και ελπίζω να υιοθετηθούν, θα προωθήσουν πιστεύω τα συμφέροντα του οργανισμού,

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 

1. Κατά τη γνώμη μου, μαζικές οργανώσεις όπως η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας (GOCMV) έχουν, ή θα έπρεπε να είναι, μεγαλύτερης σημασίας από τα άτομα που έρχονται για να υπηρετήσουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, ανεξάρτητα από το πόσο καλά θα μπορούσαν αυτά τα άτομα έχουν εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του οργανισμού. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θα πρέπει να θεωρούνται μέλη μιας ομάδας στίβου σκυταλοδρομίας, τα οποία βρίσκονται εκεί τρέχοντας για να εξασφαλίσουν την επιτυχία της ομάδας. Αν, για παράδειγμα, ο πρόεδρος της πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει συνταγματικό περιορισμό δύο τετραετών για το αξίωμά του, τότε δεν υπάρχει λόγος γιατί τα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας, όχι μόνο ο πρόεδρος , του GOCMV, πρέπει να παραμείνει περισσότερο από δύο ή τρεις θητείες. Η πρόταση αυτή δεν τους αποκλείει από τη θητεία ως τακτικά μέλη του Δ.Σ. για λίγο ακόμα, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο την πολύτιμη εμπειρία τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη να καταλάβουν θέσεις στο Εκτελεστικό. Απαιτείται μια συνταγματική εγγύηση που διασφαλίζει ότι η ηγετική ομάδα του GOCMV θα ανανεώνεται συχνά.

2. Όποτε τίθεται θέμα γυναικείας εκπροσώπησης στο Διοικητικό Συμβούλιο, η συζήτηση, κατά τη γνώμη μου, είναι ευκαιριακή, είναι συμβολική, είναι πατερναλιστική. Μια συνταγματική αλλαγή, και πάλι, πρέπει να διασφαλίσει ότι ο αριθμός των γυναικών στο διοικητικό συμβούλιο είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των γυναικών που είναι μέλη της Κοινότητας. Η συμμετοχή των γυναικών κατά τουλάχιστον 50% πρέπει να αποτελεί συνταγματική απαίτηση για κάθε πτυχή της ζωής στον οργανισμό, τα μέλη, το διοικητικό συμβούλιο, τις επιτροπές και τις υποεπιτροπές κ.λπ.

3. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα μαζικά, κοσμικά και διαφορετικά χαρακτηριστικά του GOCMV αντικατοπτρίζονται στη σύνθεση του συνόλου των μελών του οργανισμού. Η ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας είναι πολύ πιο ποικιλόμορφη, είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο ενδιαφέρουσα από οποιονδήποτε από τους θεσμούς της. Οι προσπάθειές μας να συμπεριλάβουμε ευρύτερους και πιο διαφορετικούς τομείς της κοινότητάς μας στη ζωή και στη διαχείριση του GOCMV πρέπει να είναι συνεχείς. Για να διασφαλιστεί αυτό, το 19μελές Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να διατηρήσει την τρέχουσα αριθμητική του ισχύ. Οποιαδήποτε πιθανά επιχειρήματα για το αντίθετο αυτής της αρχής μπορούν μόνο να περιθωριοποιήσουν τον οργανισμό.

4. Τα μαζικά και διαφορετικά χαρακτηριστικά του GOCMV και του διοικητικού του συμβουλίου μπορούν επίσης να ενισχυθούν, εξετάζοντας την επιλογή υιοθέτησης ενός πιο αντιπροσωπευτικού συστήματος ψηφοφορίας.

5. Η δύναμη και το στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας είναι η μαζική συμμετοχή της, ο κοσμικός και δημοκρατικός της χαρακτήρας, το γεγονός ότι η κοινότητα ορίζεται και ενοποιείται από καθολικά κοινά χαρακτηριστικά όπως καταγωγή, γλώσσα, πολιτισμός. Η Κοινότητα δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει για παράδειγμα φιλανθρωπική οργάνωση ή επιχειρηματική ένωση/συμβούλιο. Έχουμε ήδη, ως ελληνοαυστραλιανή κοινότητα, έγκριτες φιλανθρωπικές ή επιχειρηματικές οργανώσεις, που φροντίζουν τα συμφέροντα των μελών τους και της πελατείας τους.

6. Κύριος ρόλος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, εκτός από τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές της δραστηριότητες, θα πρέπει να είναι η προώθηση των συμφερόντων των Αυστραλών ελληνικής καταγωγής στην πολιτεία της Βικτώριας, στην Αυστραλία και στην Ελλάδα, σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι τοπική, πολιτειακή, ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κοινοβούλιο, γραφειοκρατία, επιχειρήσεις, των οποίων οι δραστηριότητες ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο στην ευημερία της κοινότητας, κ.λπ. Αντιπροσωπείες και υπεράσπιση τέτοιου είδους θα πρέπει να γίνονται τόσο στην Αυστραλία (κυρίως) όσο και στην Ελλάδα. Ο οργανισμός θα πρέπει να παρέχει προσδοκώμενη υπεράσπιση και διαμεσολάβηση, βασισμένη σε ευρείες διαβουλεύσεις με διάφορους τομείς της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας.

7. Τα συμφέροντα και η ευημερία της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας μπορούν να διασφαλιστούν ή/και να προωθηθούν καλύτερα, όταν κορυφαίοι οργανισμοί όπως η GOCMV συμμετέχουν ενεργά σε συνομιλίες και επιδιώκουν ενεργά να συγκεντρώσουν συμμάχους από το ευρύτερο πολυπολιτισμικό και κοινωνικό ρεύμα τόσο στην Αυστραλία όσο και Ελλάδα.

8. Οι αρχές της διαφάνειας και της συλλογικής ηγεσίας θα πρέπει να προωθηθούν ακόμη περισσότερο, με την εισαγωγή σχετικών συνταγματικών τροποποιήσεων.

9. Το ήδη σημαντικό εκπαιδευτικό και πολιτιστικό στοιχείο στη ζωή του GOCMV πρέπει να υποστηριχθεί και να επεκταθεί. Η Κοινότητα πρέπει να αξιοποιήσει τα δυνατά της σημεία. Ήρθε η ώρα η Κοινότητα να ιδρύσει για παράδειγμα τον δικό της Εκδοτικό Οίκο προκειμένου να αναδείξει πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Ήρθε η ώρα να δημιουργηθεί μια πλήρως λειτουργική Βιβλιοθήκη. Είναι καιρός η GOCMV να ιδρύσει μια γκαλερί, ίσως στο νεοαποκτηθείσα κτήριο στην οδό Russell 272, όπου θα εκθέτουμε μόνιμα τις καλλιτεχνικές μας δημιουργίες.

10. Εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον της οργάνωσης, τότε χρειαζόμαστε την ενθάρρυνση της εμπλοκής μιας κρίσιμης μάζας μελών στις υποθέσεις της Κοινότητας. Η ενεργή συμμετοχή είναι μια στρατηγική δύναμη που διασφαλίζει τη μακροζωία και τη συνάφεια του GOCMV. Οι διάφορες Επιτροπές και Υποεπιτροπές που ήδη υπάρχουν πρέπει να επανενεργοποιηθούν και να επεκταθούν. Οι εξεταζόμενες προτάσεις των Επιτροπών θα πρέπει να συμπεριληφθούν προς εξέταση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

11. Προκειμένου να διασφαλίσουμε το μέλλον του οργανισμού, πρέπει να θεσπίσουμε ένα Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ηγεσίας «Νέων», όπου μεταξύ άλλων, οι υποψήφιοι για ηγετικούς ρόλους θα πρέπει να εισάγονται στην ιστορία, τα επιτεύγματα, τους στόχους, τους στόχους, καθώς και ως τα δίκτυα επιρροής που ήδη υπάρχουν, ολόκληρης της ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας και της GOCMV.

12. Τέλος, η σχέση του GOCMV με τα αυστραλιανά και τα ελληνικά κράτη πρέπει να αναβαθμιστεί πολιτικά και πρέπει να είναι θεσμική, παρά προσωπική ή ατομική.

*Ο Κώστας Καραμάρκος είναι δημοσιογράφος με έδρα τη Μελβούρνη και υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο του GOCMV 

neoskosmos.com